Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Stealth: “Χτίζοντας” τις πρώτες ελληνικές εφαρμογές Blockchain

Θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε μια ιδιαίτερη «αδυναμία» στις χρηματο-οικονομικές τεχνολογίες (βλ. FinTech) για διάφορους λόγους: πρώτα απ΄όλα προσφέρουν ασύγκριτη ευκολία χρήσης μέσω Smartphones, έχουν ταρακουνήσει όλο το κατεστημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και θα αλλάξουν δραματικά τη καθημερινότητά μας, ειδικά μόλις ωριμάσουν οι εφαρμογές Blockchain.

Η πρώτη επαφή με την ομάδα Stealth έγινε στο Beyond Hackathon της Eurobank. Η πρώτη παρουσίαση θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κατάφερε να μεταφέρει με ακρίβεια όλα τα θαυμαστά που κρύβει η τεχνολογία υποδομής λειτουργίας του Bitcoin.

Μέσα σε λίγο καιρό όμως η ομάδα ωρίμασε, έκανε νέες συνεργασίες με άλλες ομάδες FinTech, συμμετέχει σε όλους τους διαγωνισμούς και Hackathon στην Αθήνα, ξεχωρίζοντας με τις ιδέες της και όπως ήταν αναμενόμενο από τη πορεία της, η Stealth πήρε τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό InsurTech της Groupama Ελλάδας και θα μεταβεί στο Παρίσι για να παρουσιάσει το νέο ενδιαφέρον προϊόν στα κεντρικά της εταιρείας.

Τι εστί Blockchain

Το Blockchain με λίγα λόγια είναι ένα σύστημα που μπορεί να πιστοποιήσει με ασφάλεια και ταχύτητα οποιαδήποτε ψηφιακή συναλλαγή, τα μέρη που συμμετέχουν, αλλά και το κάθε αντικείμενο. Προσφέρει τη λεγόμενη Πίστη-σαν-Υπηρεσία οπουδήποτε χρειάζεται κάποια ταυτοποίηση και επιβεβαίωση.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι όλη η γραφειοκρατία και τα πεπαλαιωμένα συστήματα, φυσικά και ψηφιακά, αλλά και το προσωπικό που τα υποστηρίζει σε λίγο καιρό δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, με τις συναλλαγές και πιστοποιήσεις να γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά με μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων,

Οι εφαρμογές πολλές: Ψηφιακά νομίσματα, ταυτότητες, κτηματολόγιο, συμβόλαια, κλειδαριές, διακρατικό εμπόριο, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στο μέλλον ακόμα και αυτόνομες επιχειρηματικές λειτουργίες μπορούν να υλοποιηθούν αλλάζοντας τα πάντα.

Αν και το Blockchain είχε σχεδιαστεί να είναι ένα ανοικτό, αυτόνομο και κατανεμημένο σύστημα, για να υποστηρίξει ένα κρυπτο-νόμισμα, όλα σχεδόν τα συστήματα που αναπτύσσονται από μικρές και μεγάλες εταιρείες σήμερα έχουν κεντρικό έλεγχο, κάτι απαραίτητο θα λέγαμε, ενώ όλοι προσπαθούν να καθιερωθούν σαν το πρότυπο σε μια κατακερματισμένη αγορά.

Η Stealth βάζει και αυτή το δικό της λιθαράκι στην επανάσταση που έρχεται με ταχείς ρυθμούς βάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Blockchain.

Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία της Stailth στον διαγωνισμό της Groupama και του Corallia θέσαμε μερικές ερωτήσεις στην ομάδα η οποία αποτελείται από τους: Γιώργο Ευθυμίου, Γιώργο Θεοφίλη, Δημήτρη Γιαννάκη και Ανδρέα Παραδεισόπουλο, για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Stealth2

Συνέντευξη με την ομάδα Chain

Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα, πως δημιουργήθηκε και κυρίως πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το Blockchain;

Είμαστε 4 άτομα που έχουμε επαφή είτε από το Πανεπιστήμιο είτε από δουλειές και project που συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και μας συνδέει το πάθος για τεχνολογία και το innovation.

Με το blockchain ασχοληθήκαμε αρχικά από περιέργεια να μάθουμε τι είναι, ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης έκρηξης του bitcoin, στην συνέχεια από ερευνητικό ενδιαφέρον, αλλά πλέον όσο περισσότερο ασχολούμαστε τόσο πιο πολύ πιστεύουμε για την δυνατότητα του Blockchain να φέρει μια τεχνολογική και επιχειρηματική επανάσταση.

Η Stealth σε ποια κατάσταση βρίσκεται;  Στεγάζεται σε κάποιον Incubator;

Βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης προϊόντων και είμαστε μια υπό σύσταση Startup. Είμαστε ήδη σε έναν επιχειρηματικό επιταχυντή με στόχο την ολοκλήρωση του προϊόντος ώστε να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αγορά. Προσδοκούμε φυσικά την προσέλκυση επενδυτών ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την λειτουργικότητα του αλλά και να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές.

Έχετε κάποια προϊόντα έστω και σαν Proof Of Concept έτοιμα; Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες σκοπεύετε να επικεντρωθείτε;

Η πρώτη εφαρμογή που αναπτύξαμε ήταν μια εφαρμογή για ηλεκτρονική δημοπρασία μετοχών μίας μη δημόσιας εταιρείας (μη εισηγμένης σε χρηματιστήριο), όλη η δημοπρασία γινόταν μέσω ενός Smart Contract στο Ethereum Blockchain, αυτήν την εφαρμογή την παρουσιάσαμε στο Hackathon της Eurobank.

Έχουμε επίσης υλοποιήσει μια λύση KYC (Know your customer) χρησιμοποιώντας την διαφάνεια και την ασφάλεια που μας δίνει το Βlockchain, και την ταχύτητα των smart contracts.

Παράλληλα αναπτύσσουμε για εμάς το Stealth Gateway που λειτουργεί σαν “πύλη” σε τεχνολογίες όπως P2P storage και blockchain. Έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη distributed εφαρμογών στο blockchain καθώς και η διαχείριση του κατανεμημένου δικτύου.

Σαν ομάδα το πεδίο των εφαρμογών που θα επικεντρωθούμε καταρχήν, είναι στην διαχείριση, σύναψη και δημιουργία “έξυπνων” συμβολαίων στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα και την Ναυτιλία. Γενικότερα, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα διερευνήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη για σύναψη εμπορικών συμβολαίων είτε σε επίπεδο Β2Β είτε Β2C.

Stealth4

Έχετε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και hackathon, πως βλέπετε τον χώρο του Fintech στην Ελλάδα; Οι μεγάλοι παίκτες ενδιαφέρονται για το θέμα, ειδικά οι τράπεζες;

Βρίσκεται ακόμα μεν σε πρώιμο στάδιο, αλλά όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μας αφήνουν αισιόδοξους για το μέλλον του FinTech στην χώρα. Εμείς ελπίζουμε να μπορέσουν να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνέργειες στο χώρο του FinTech ώστε να βγουν βιώσιμες εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να ανταγωνιστούν στο εξωτερικό με επιτυχία.

Με την αλλαγή στους κανονισμούς μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα αυξάνεται οι πίεση που έχουν οι τράπεζες από τα FinTech startups που είναι ποιο ευέλικτα. Οι τράπεζες από την άλλη για να μπορέσουν να βγουν μπροστά από τον ανταγωνισμό αναζητούν πρωτοποριακές λύσεις που θα τις κάνει ανταγωνιστικές. Ένα ακόμη θέμα που έχει οδηγήσει τις τράπεζες προς τα Fintech είναι η δραστική αλλαγή που μπορεί να επέλθει σε εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες θα μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη της τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες που αποτελούν έναν από τους βασικούς παίκτες της οικονομίας μας, σε αυτό το πλαίσιο που περιγράψαμε, παρουσιάζουν ένα διερευνητικό ενδιαφέρον και αρχίζουν τώρα τελευταία να ενημερώνονται για το Βlockchain και τις ευκαιρίες που τους δίνει.

Βέβαια παρόλο που θεωρούμε πως θα είχαν τεράστια οφέλη από την χρήση του blockchain παρατηρούμε μια φοβία και δυσκαμψία στην υιοθέτηση του, σε σχέση με τις τράπεζες του εξωτερικού που βλέπουμε να παρουσιάζουν λύσεις και δικές τους υλοποιήσεις. Θεωρούμε πάντως πως η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν κάποιος από τους βασικούς παίκτες του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρουσιάσει την πρώτη εφαρμογή βασισμένη σε blockchain. Εμείς σαν ομάδα ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με δύο από τις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες και είμαστε διατεθειμένοι με την τεχνογνωσία που κατέχουμε και στο βαθμό που μας αναλογεί να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το Blockchain θα αλλάξει δραματικά τα πάντα γύρω μας, σε πολλούς τομείς μια και προσφέρει “Πίστη σαν υπηρεσία”. Εσείς ποιες εφαρμογές προβλέπετε ότι θα υλοποιηθούν πρώτες;

Ναι, πράγματι πιστεύουμε και εμείς το Blockchain μπορεί να φέρει την επανάσταση στην ζωή μας, η πρώτη εφαρμογή του το Bitcoin, μας έπεισε για τις δυνατότητες του.

Εμείς βλέπουμε να υλοποιούνται υποθηκοφυλακεία στο Blockchain γατί μπορεί η δουλειά τους να γίνει πραγματικά ψηφιακά και αυτοματοποιημένα. Επίσης η εκκαθάριση συναλλαγών μεταξύ τραπεζών θεωρούμε ότι θα είναι ένας ασφαλές, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος αν υλοποιηθεί μέσω του blockchain.
Αν το Ελληνικό κράτος αγκαλιάσει αυτή τη νέα τεχνολογία θα βγει επίσης κερδισμένο, όπως στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το Blockchain θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση στη καταπολέμηση των διπλών και πλασματικών τιμολογίων για παράδειγμα.

Κερδίσατε τη πρώτη θέση στο InsurTech Hackathon της Groupama και θα πάτε στη κεντρικά γραφεία στη Γαλλία για Pitching. 

Θεωρούμε ότι είναι μια απίστευτη ευκαιρία για εμάς. Περιμένουμε το ταξίδι και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιδέα μας με ανυπομονησία.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική αγορά είναι ένα πρώτο βήμα για δοκιμή του προϊόντος και της αντίδρασης της αγοράς σε αυτό, όμως δε κρύβουμε ότι τα σχέδια μας είναι η προώθηση σε μεγαλύτερες ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Με αυτή τη παρουσίαση, μας δίνεται άμεσα η ευκαιρία να δούμε αντιδράσεις και να προσαρμόσουμε από νωρίς το προϊόν στις όποιες απαιτήσεις μας ζητηθούν.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη λύση που προτείνατε στη Groupama.

Το Βot/web app θα εκτελεί χρέη προσωπικού “ασφαλιστή”. Δηλαδή θα διευκολύνει με την διαδικασία της διαχείρισης – σύναψης – υλοποίησης των ασφαλιστικών συμβολαίων με τον συνδυασμό των τεχνολογιών Βlockchain και bot. Επιπλέον θα δίνει στον χρήστη πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των ασφαλιστικών του συμβολαίων, θα μπορεί ο χρηστής ανάλογα με το συμβόλαιο που έχει κάνει να του παρουσιάζει ανάλογες δυνατότητες (πληρωμές, πλησιέστερες υπηρεσίες κλπ). Φυσικά όλα τα παραπάνω με ένα φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.

Στην λύση μας το Blockchain παίζει το βασικότερο ρόλο καθώς δίνει την δυνατότητα της πλήρης διαφάνειας στην διαχείριση – σύναψη – υλοποίηση των ασφαλιστικών του συμβολαίων με πολύ μικρότερο κόστος από τα τωρινά μέσα και μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται αυτόματα συμβόλαια ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε πελάτη.

Επιλέξαμε την χρήση ενός bot επειδή τα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες έχουν μετασχηματιστεί (twitter, skype, facebook κλπ) και επιπλέον δεν χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής ή αλλαγής στις υφιστάμενες υποδομές.

Stealth3

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις