Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Έλενα Μπάρλα, Co-Founder & CEO future brAIn, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Παρόλο που έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν, οι γυναίκες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο των startups.

 

Είναι απογοητευτικό και ταυτόχρονα αναγκαίο να συζητούμε ακόμη την θέση των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο το 2024. Παρόλο που έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν, οι γυναίκες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τη θέση που τους αξίζει στον κόσμο των startups.

Αυτό φαίνεται από τα επίσημα δεδομένα: στην Ευρώπη, μόνο το 2% των επενδύσεων από venture capitals (VCs) πηγαίνει σε startups με γυναίκες ιδρύτριες. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο απογοητευτική στην ψηφιακά προηγμένη Μεγάλη Βρετανία, όπου startups με γυναίκες ιδρύτριες λαμβάνουν λιγότερο από το 1% της συνολικής χρηματοδότησης, ενώ οι startups με άνδρες founders λαμβάνουν το 89% και οι μικτές ομάδες το 10%. Στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι 4 στις 10 startups έχουν γυναίκα ιδρύτρια, μόνο το 2% των επενδύσεων από VCs κατευθύνονται προς αυτές.
Αυτό αντανακλά μια προκατάληψη και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες με γυναίκες ιδρύτριες παράγουν κατά μέσο όρο 35% υψηλότερη απόδοση επενδύσεων και 12% περισσότερα έσοδα από εκείνες με ανδρική ηγεσία.
Το ερώτημα είναι γιατί συνεχίζει να υφίσταται αυτό το χάσμα και η διάκριση. Δεν οφείλεται στην αποδοτικότητα των γυναικών CEOs ή στην έλλειψη γυναικών ιδρυτριών, όπως προκύπτουν από τα παραπάνω στοιχεία. Πιστεύω πως ένας σημαντικός λόγος είναι μια υποσυνείδητη προκατάληψη (unconscious bias) που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις: μια τάση να εμπιστευόμαστε περισσότερο όσους μοιάζουν σε εμάς ή αντανακλούν μικρά «αντίγραφα» του εαυτού μας, καθώς αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. Αυτό πιθανότατα συμβάλλει και στην έλλειψη γυναικών σε ηγετικές θέσεις στα VCs και οδηγεί σε επιλογές που εξυπηρετούν το γνώριμο και το ίδιο.
Σαφέστατα υπάρχουν εξαιρέσεις, αντί όμως να εστιάζουμε σε αυτές, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αδιαμφισβήτητη πρόκληση, επιλέγοντας την επένδυση στις γυναίκες και ανοίγοντας τον δρόμο για την συνολικότερη ανάπτυξη και την επιτυχία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Δεν υπάρχει ρίσκο σε αυτό – το αντίθετο, μάλιστα – αλλά απαιτείται αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και εμπιστοσύνη στο διαφορετικό. Και αυτό είναι ένα δύσκολο pivot, όπως κάθε επιτυχημένο pivot άλλωστε.

 

Η άποψη δημοσιεύθηκε στο Startupper MAG #47 που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2024. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις