Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Η Κίνα δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο των ανθρώπων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν κατά της χρήσης της για λογοκρισία ή καταπίεση των ανθρώπων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή του για την τεχνητή νοημοσύνη την Τρίτη. Η Κίνα δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να ξεφύγει από τον έλεγχο των ανθρώπων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν κατά της χρήσης της για λογοκρισία ή καταπίεση των ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης υπό την προεδρία της Βρετανίας τον Ιούλιο, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα “αλλάξει θεμελιωδώς κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής”.

Το 15μελές συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Τζακ Κλαρκ, συνιδρυτή της startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, και τον καθηγητή Ζενγκ Γι, συνδιευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Κίνας-Ηνωμένου Βασιλείου για την Ηθική και τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως όσο οι στρατιωτικές όσο και οι μη στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για να ελέγξουμε αυτήν την απίθανη τεχνολογία.

Το αν είναι καλή ή κακή εξαρτάται από το πώς η ανθρωπότητα την χρησιμοποιεί, τη ρυθμίζει και πώς εξισορροπούμε την επιστημονική ανάπτυξη με την ασφάλεια», δήλωσε ο Ζενγκ Γι.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σε συνεργασία χωρών για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια, με τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζέφρι Ντελορέντις, να δηλώνει  ότι υπάρχει ανάγκη οι χώρες να συνεργαστούν για την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν να υπονομεύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι δηλώσεις της Ρωσίας που αναρωτήθηκε αν το Συμβούλιο, το οποίο έχει ως σκοπό να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να συζητάει καν για την AI. “Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια επαγγελματική, επιστημονική, βασισμένη στην εμπειρογνωμοσύνη συζήτηση που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και αυτή η συζήτηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε εξειδικευμένες πλατφόρμες”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις