Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στο επίκεντρο του 3ου Thessaloniki Future Thinking Dialogues

Για τη σαρωτική «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των ανθρώπων μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, χαρακτηρίζοντας απαράμιλλη τη δύναμή της «να προσφέρει ευκαιρίες και να συνδράμει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

Στις βαθιές τομές που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις κοινωνίες, την οικονομία, την εργασία και κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής, παράλληλα με την ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών κατά τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην εναρκτήρια συνεδρία του 3ου «Thessaloniki Future Thinking Dialogues», με τίτλο «AI in Action: Transforming Business, Work and Life» (TFTD), το οποίο συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τη σαρωτική «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των ανθρώπων μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, χαρακτηρίζοντας απαράμιλλη τη δύναμή της «να προσφέρει ευκαιρίες και να συνδράμει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

«Είναι μια πραγματικότητα που φέρνει επανάσταση στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας συνολικά», τόνισε ενώ σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές, να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να επιτύχουν επίπεδα καινοτομίας που φαίνονταν ανέφικτα και παρουσιάζει τόσες προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Σχετικά με την ανησυχία που εκφράζεται για την αναμενόμενη κατάργηση θέσεων εργασίας υπενθύμισε ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές επαναστάσεις χαράσσουν απλώς νέους δρόμους». Ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι θα πρέπει «να αναγνωρίσουμε τις ηθικές διαστάσεις που συνοδεύουν αυτή τη δύναμη», καθώς «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το ηθικό πλαίσιο του αυριανού κόσμου που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη».

Στις σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες, που προσελκύει η Θεσσαλονίκη και στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας που αναπτύσσεται στην πόλη αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος.

Εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θεματική για το φετινό συνέδριο ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, διευρύνοντας την έννοια της εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να απελευθερωθούν από μηχανικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει ειδικότητες και κλάδους που καθίστανται παρωχημένοι και εκτοπίζονται» είπε, σημειώνοντας ότι παράλληλα όμως «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη διαχείριση των κινδύνων κατά τη χρήση των τεχνολογιών σε θέματα ηθικής, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και διαφάνειας.

Στα τεχνολογικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σημειώνοντας ότι «η συνεργασία, οι συντονισμένες προσπάθειες μαζί με τους φορείς και τους θεσμούς του τόπου μας, με αποστολές στις ΗΠΑ και τη Silicon Valley, φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα, φέρνουν μεγάλες επενδύσεις από εταιρίες κολοσσούς που εμπιστεύονται την Κεντρική Μακεδονία, εμπιστεύονται το ανθρώπινο δυναμικό μας, φέρνουν πολλές καλές θέσεις εργασίας, αλλά και την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι 200 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο gov.gr και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ενταχθεί το σύνολο των υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που πλήρωναν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, περιμένοντας στα γκισέ.

«Στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία έχουμε ένα πλήρως δομημένο οικοσύστημα καινοτομίας και είμαστε αφοσιωμένοι στο να κάνουμε την καινοτομία τον τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας μαζί με τουρισμό και πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε.

Στο 1997 και στην ιστορική νίκη του υπολογιστή «Deep Blue» σε έναν αγώνα σκάκι απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ ανέτρεξε, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, θυμίζοντας ότι τότε «αυτό ήταν ένα απίστευτο αποτέλεσμα, που κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει», όμως σήμερα η μηχανική μάθηση είναι η κυρίαρχη τάση, το mainstream. O κ. Ισμαήλ επισήμανε ότι τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν σήμερα στις διάθεσή τους οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα πιο σύνθετα προβλήματα των κοινωνιών, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία κ.λπ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα και θα παίξει μετασχηματιστικό ρόλο στο μέλλον των οικονομιών, των κοινωνιών μας και στο πώς ζούμε τις ζωές μας», τόνισε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ ενώ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που ανακύπτουν παρατήρησε ότι «οι ηγεσίες δημοκρατικών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, μαζί και σε συνεργασία με επιχειρήσεις όπως η Deloitte, η Pfizer και πολλές άλλες και τα πανεπιστήμια δεν υπήρξαν ποτέ πιο δεσμευμένες στο να εγγυηθούν και να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που πρόκειται να βιώσουμε θα ενισχύσουν και δε θα αποδυναμώσουν τις πιο σημαντικές μας αξίες, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ιδιωτικότητα και ενδυνάμωση του κράτους δικαίου».

Οι ομιλητές στην αρχή των χαιρετισμών τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στους ανθρώπους που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις