Toshiba: Εξαγοράστηκε από την JIP έναντι 14 δισ. δολαρίων

Newsroom
2'

Το deal της Toshiba ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Japan Industrial Partners (JIP) έληξε με επιτυχία. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο ώστε ο βιομηχανικός όμιλος να γίνει ιδιωτικός.

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της JIP είδε το 78,65% των μετοχών της Toshiba να προσφέρονται, δίνοντας στον όμιλο πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων. Η συμφωνία θέτει τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών σε εγχώρια χέρια μετά από χρόνια μαχών με ξένους επενδυτές.

Η Toshiba τον Μάρτιο αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς αποτιμώντας τον βιομηχανικό όμιλο στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και ορισμένοι μέτοχοι ήταν δυσαρεστημένοι με την τιμή, η Toshiba υποστήριξε ότι δεν υπήρχε προοπτική υψηλότερης προσφοράς.

Αν και δεν είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό, η JIP έχει εμπλακεί σε εταιρικά carve outs και spin offs από ιαπωνικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης φωτογραφικών μηχανών της Olympus και της επιχείρησης φορητών υπολογιστών της Sony Group.

Από το 2015, η Toshiba έχει πληγεί από λογιστικά σκάνδαλα, έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και έφτασε κοντά στη διαγραφή από το Χρηματιστήριο. Έχει επίσης εμπλακεί σε μια σειρά σκανδάλων εταιρικής διακυβέρνησης.

Η κοινοπραξία της JIP περιλαμβάνει 20 ιαπωνικές εταιρείες, με επικεφαλής τον κατασκευαστή τσιπ Rohm , την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Orix και την Chubu Electric Power.

Η εξαγορά θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ιαπωνία φέτος. Η Ιαπωνία ήταν η μόνη μεγάλη αγορά στην Ασία που σημείωσε αύξηση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές για το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι συμφωνίες που αφορούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ήταν ιδιαίτερα ενεργές, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένης εξαγοράς ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατασκευής υλικών JSR από ένα ταμείο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Από Newsroom
Ακολουθήστε:
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.