Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο αντίκτυπος της ΑΙ στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Ωφελεί η τεχνητή νοημοσύνη στις προηγμένες οικονομίες, ποια ρυθμιστικά πλαίσια μπορούν να υπάρξουν;

Η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης γοητεύει τον κόσμο και ταυτόχρονα εγείρει ερωτήματα, σχετικά με την ωφέλεια της στο χώρο της εργασίας.

Η AI θα μπορούσε να εκτινάξει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα, από την άλλη θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας και να βαθύνει την ανισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο αυτό που χρειάζεται είναι μια προσεκτική ισορροπία πολιτικών για τη σωστή αξιοποίηση της προς όφελος της ανθρωπότητας.

Τα υπέρ και τα κατά

Η έρευνα του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε, καταγράφει τις δυο δυναμικές της AI, την πιθανότητα αντικατάστασης των θέσεων εργασίας και τη συμπλήρωση της ανθρώπινης εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το 40% της παγκόσμιας απασχόλησης εκτίθεται σε τεχνητή νοημοσύνη.

Στις προηγμένες οικονομίες, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας, επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Περίπου οι μισές εκτεθειμένες θέσεις εργασίας μπορούν να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση της ενισχύοντας έτσι την παραγωγικότητα.

Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις δουλειές μπορεί και να εξαφανιστούν, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ανισότητας, αλλά και την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου μέσα σε μια χώρα.

Για την αποφυγή αποκλεισμού των εργαζομένων και κοινωνικών εντάσεων καίριας σημασίας είναι η προληπτική δημιουργία διχτυών κοινωνικής ασφαλείας, όπως μπορεί να είναι τα προγράμματα εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους.

Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η έκθεση σε τεχνητή νοημοσύνη, ενδέχεται 40% και 26% αντίστοιχα.

Πολλές από αυτές δεν έχουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσφέρει η AI.

Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους πιο γρήγορα.

Παράλληλα, η επίδραση στο εισόδημα από την εργασία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώσει τους εργαζόμενους υψηλού εισοδήματος. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώσει σημαντικά τους εργαζομένους με υψηλότερο εισόδημα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσανάλογη αύξηση του εισοδήματος από την εργασία τους.

Επιπλέον, τα κέρδη στην παραγωγικότητα από εταιρείες που υιοθετούν τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα ενισχύσουν τις αποδόσεις κεφαλαίου, κάτι που μπορεί επίσης να ευνοήσει τους υψηλά εισοδηματικά άτομα.

Τι είναι ο «Δείκτης ετοιμότητας AI»

Το ΔΝΤ έχει αναπτύξει έναν δείκτης ετοιμότητας AI που μετρά την ετοιμότητα σε τομείς, όπως η ψηφιακή υποδομή, οι πολιτικές ανθρώπινου κεφαλαίου και αγοράς εργασίας, η καινοτομία και η οικονομική ολοκλήρωση και οι κανονισμοί και η ηθική. Χρησιμοποιώντας τον δείκτη, το προσωπικό του ΔΝΤ αξιολόγησε την ετοιμότητα 125 χωρών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι πλουσιότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, είναι καλύτερα εξοπλισμένες για υιοθέτηση της AI από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη και στις τέσσερις κατηγορίες που παρακολουθήθηκαν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις