Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρέπει να κάνουμε ένα 4YFN στην Ελλάδα… χθες!

Αυτή τη φορά το 4YFN μας εντυπωσίασε! Μέσα σε λίγα χρόνια, ένα μικρό και “ασήμαντη” εκδήλωση για Startups έγινε μια σημείο αναφοράς για τις Startups της Βαρκελώνης, της Ισπανίας και της Ευρώπης.

Σε σχέση με το 2017 το 4YFN διπλασιάστηκε σε μέγεθος και πολλαπλασιάστηκε σε ποιότητα! Δεν υπήρχε κενός χώρος στη Fira Monjuic ενώ πλέον υπήρχαν πάνω από 4 μεγάλες αίθουσες για ομιλίες η μια μάλιστα χορηγία της Airbus. Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Σρι Λάνκα, Ελλάδα, Ισραήλ, Βέλγιο, Tαϊβάν είχαν αποστολές στο 4YFN, μεταξύ άλλων, και φυσικά ήταν τεράστια η παρουσία των Startups της Καταλωνίας, και ειδικά της Βαρκελώνης, η οποία γίνεται ένα μεγάλο Startup Hub της Ευρώπης με Startups απ΄ολους τους τομείς.

Συγκεκριμένα, πάνω από 600 Startups συμμετείχαν από 45 χώρες, 600 επενδυτές και 12 εθνικές αποστολές. Οι επισκέπτες άγγιξαν τους 20.000 ενώ φυσικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 ομιλίες, pitch the press και investor pitches.

Και όλα αυτά επαναλαμβάνω μέσα σε 2-3 χρόνια, κάτι που δείχνει το δρόμο και για εμάς, αν κινηθούμε γρήγορα, και ειδικά αν υπάρχει κεντρικό πλάνο σε όλο τη μήκος και πλάτος του οικοσυστήματος το οποίο θα πρέπει να ξεκινάει από τα σχολεία και να φτάνει στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια αλλά και το καθεαυτό οικοσύστημα των Startups.
Το Equifund είναι μια καλή αφορμή να δοθεί η απαραίτητη ώθηση αλλά θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη απ΄όλους εμπλεκόμενους ακόμα και από εμάς τον ειδικό τύπο.

Για παράδειγμα, την Τρίτη το πρωί παρευρέθηκα σε ένα pitching event του Techicons σε ένα εντυπωσιακό συνεργατικό χώρο μέσα στο λιμάνι της Βαρκελώνης στην Barcelonetta. Ένας χώρος που θα μπορούσε να γίνει ένας κλειστός όμιλος, έγινε ένας από τους πιο όμορφους χώρους για Startups της Ευρώπης με την ομάδα που το τρέχει να είναι πάνω από 10 άτομα! Οι ομάδες που παρουσίασαν ήταν σε αρχικό στάδιο αλλά είχαν έρθει απ΄ όλη την Ευρώπη με αφορμή το 4YFN.

Τα βασικά αντικείμενα των ομιλιών αφορούσαν το Blockchain, το IoT, την μεταφορά της τεχνολογίας, τις εταιρικές επενδύσεις VC, τη Τεχνητή Νοημοσύνη, το περιεχόμενο και φυσικά ομιλίες με επενδυτές.

Μια και μιλήσαμε για επενδύσεις VC μεγάλων εταιρειών, στα κεντρικά περίπτερα του 4YFN υπήρχαν οι παρουσίες της Wayra, του Incubator της Telefonica, η Banco Sabadell αλλά και η Google for Startups (για πρώτη φορά), η Intel, το Digital Life της Daimler, το AirBus Innovation labs, ενώ MyTaxi, Seat και Nestle έψαχναν για ταλέντα! Και όχι μόνο αυτοί, μια και από παντού έβγαινε η ανάγκη για ταλέντα… Στο πίσω μέρος της εισόδου υπήρχε ένας μεγάλος Incubator από την Κορέα με hitech Startups, κάτι που είδαμε και στο Ιαπωνικό περίπτερο. Γενικά η Κορέα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την επέκταση των Startups της στην Ευρώπη.

Θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά θέματα με τις Startups που ξεχωρίσαμε στην έκθεση αλλά και στο Pitch The Press που συμμετείχαμε για τρίτη χρονιά, θα κλείσουμε αυτόν τον απολογισμό με τα αντικείμενα που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον στα περίπτερα, μια σε γενικές γραμμές υπήρχε μια Startup για κάθε τι.

H παρουσία του FinTech ήταν ελάχιστη, υπήρχε ένα μεγάλο περίπτερο με Startups της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, υπήρχε μια Startup LawTech, αρκετά marketplaces, EdTech και MedTech, από υπηρεσίες για ψυχολόγους μέχρι gadgets μαγνητικής ενέργειας!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις