Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χ. Καρώνης: H Viva είναι μια πανευρωπαϊκή hi-tech νεοτράπεζα

Σε αντίθεση με τις Ελληνικές τράπεζες που είναι γεωγραφικά περιορισμένες.

Μετά την εκδήλωση στο Clubhouse o Χάρης Καρώνης και ο Γίαννης Λάριος της Viva Wallet και Viva Bank πλέον έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου με ευρεία συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων, με διάρκεια άνω των 2 ωρών!

Οι δυο πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν τον τζίρο του ομίλου για το 2020 αλλά και πως θα προσεγγίσει η Viva την Ελληνική αγορά μια και διάφορους λόγους οι ροές εσόδων από τις πάνω από 20 χώρες που δραστηριοποιείται η Viva θα πρέπει αφορούν το 90% των συνολικών εσόδων στο κοντινό μέλλον, ενώ τώρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων έρχεται από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα της Viva για το 2020 ήταν 44 εκατ. δολάρια με την πρόβλεψη να είναι για το τέλος του 2021 να τριπλασιαστούν!

Η μετατόπιση των ροών εσόδων από την Ελλάδα στην Ευρώπη νομοτελειακά θα γίνει γιατί η Viva χρησιμοποιεί τις άδειες ηλεκτρονικού χρήματος που κατέχει και φυσικά την τραπεζική άδεια της Praxia Bank, για να ανοίγει γραφεία σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται. Κάτι απαραίτητο για να μπορέσει να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες πληρωμών και δανείων στις επιχειρήσεις κάθε αγοράς, μια και κάθε χώρα έχει τη δική της παραδοσιακή τριάδα: Συστήματα πληρωμών, κυρίαρχα τοπικά σχήματα πληρωμών και τράπεζες. Μια τριάδα σε μερικές περιπτώσεις βάζει εμπόδια (όπως στη περίπτωση της Πορτογαλίας και του Βελγίου) ενώ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τεχνολογική ενσωμάτωση στις υπηρεσίες της Viva Wallet.

Όπως επαναλαμβάνει συνέχεια η ηγετική ομάδα της Viva, η νεοτράπεζα δεν είναι μια τραπεζα σουπερ-μαρκετ προσφέροντας δεκάδες υπηρεσίες για πολλά segments πελατών, αλλά εστιάζει σε 2-3 προϊόντα πληρωμών και δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως για όλη την Ευρώπη και όχι για μια αγορά, και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τις ελληνικές τράπεζες. Τα έσοδα της Viva θα προέρχονται από τις προμήθειες των υπηρεσιών αυτών. Όπως κάθε νεοτράπεζα δεν πρόκειται να έχει φυσικά καταστήματα ή να ζητάει μαζικά καταθέσεις.

Για την ακρίβεια δεν μόνο αυτές οι διαφορές με τις Ελληνικές τράπεζες μια και ο Χάρης Καρώνης για άλλη μια φορά δεν έκρυψε τα λόγια του υπερασπίζοντας την Viva και φυσικά τους πελάτες της, καταγγέλλοντας οργανισμούς όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα στην επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά και απειλώντας με αγωγές στελέχη τραπεζών.
Ο λόγος είναι ότι μερικοί δημόσιοι κυρίως οργανισμοί δεν υποστηρίζουν την Mastercard της Viva για πληρωμές λογαριασμών και χρεών προς το δημόσιο…
Ολοκληρώνοντας το πέρασμά του από τις ελληνικές τράπεζες, ο Χάρης Καρώνης ανέφερε ότι η Praxia Bank χρειάστηκε εκτεταμένο “clean-up” για να έρθει στην ορθή λειτουργία…

Βέβαια, οι αντιστάσεις των τοπικών αγορών πληρωμών δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της χώρας μας, το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία τόσο με την Viva όσο και με τη Revolut.

Οι πληρωμές αλλάζουν χέρια!

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του Fintech έχουν μεταμορφώσει τις νεοτράπεζες σε τεχνολογικές εταιρείες και σαν hitech – software εταιρεία αναφέρθηκε αρκετές φορές στην Viva ο Χάρης Καρώνης ειδικά στις ερωτήσεις αν θα συνεργαστεί ή επενδύσει σε Startups όπως έγινε με την Elorus στο παρελθόν. Ο CEO και μεγαλομέτοχος της Viva αποκάλυψε ότι βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ενός Πολωνικού software house το οποίο θα βοηθήσει τόσο στην είσοδο της Viva στην μεγάλη Πολωνική αγορά αλλά και γενικά στην τεχνολογική ανάπτυξη της για να κάνει το scaleup σε όλη την Ευρώπη. Εξαγορές και επενδύσεις σε Startups υπηρεσιών δεν είναι μέσα στα πλάνα του CEO της Viva,

Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές φαίνεται ότι περνάνε στα χέρια παικτών όπως η WorldPay, Worldline (η οποία εξαγόρασε την δική μας Cardlink), Nexil, Euronet κ.α. με τις τράπεζες να φαίνεται να μην μπορούν  ή να μην επιθυμούν να προβούν στις τεχνολογικές επενδύσεις των hitech πληρωμών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στην ίδια αγορά προφανώς πλασάρεται και η Viva με αιχμή του δόρατος την υπηρεσία Tap on Phone, από τις ελάχιστες ψηφιακές λύσεις πληρωμών σε Smartphones και Tablets που υποστηρίζει τόσο ανέπαφες πληρωμές όσο και πληρωμές με PIN με όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας που έχει ένα φυσικό POS. Και όλα αυτά ενσωματωμένα στο cloud core banking σύστημα της Viva, κάτι μοναδικό στον κόσμο και ένα παράδειγμα για το πως η τεχνολογία μπορεί να φέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και σε άλλες βιομηχανίες.

Viva Wallet = ο πρώτος ελληνικός Μονόκερος

Ήδη τρέχει ο τέταρτος επενδυτικός γύρος της Viva Wallet, 350 εκατομμυρίων ευρώ ο οποίος προορίζεται για την ίδια την εταιρεία (με την αξία της να ξεπερνά ήδη το 1,2 δις) ενώ 500 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το επενδυτικό σχήμα SPV το οποίο το οποίο θα παρέχει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Viva βέβαια.


Διαβάστε ακόμα:

Χάρης Καρώνης: Το Fintech πέθανε! Ζήτω οι Neobanks!

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις