Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρόστιμο ύψους 267 εκατ. δολαρίων στο WhatsApp για παραβίαση των κανόνων απορρήτου της ΕΕ

Εκπρόσωπος της WhatsApp δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Η εταιρεία WhatsApp, που ανήκει στο Facebook, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ρεκόρ 225 εκατ., ευρώ από την ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η WhatsApp δεν ενημέρωσε επαρκώς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι κάνει με τα δεδομένα τους.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η WhatsApp απέτυχε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους χρήστες της για το πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται οι προσωπικές τους πληροφορίες, καθώς και για το πώς η WhatsApp μοιράζεται δεδομένα με το Facebook.

Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στην πλατφόρμα, η οποία μετρά 2 δισ. χρήστες παγκοσμίως, να προσαρμόσει τις πολιτικές απορρήτου της και τον τρόπο επικοινωνίας της με τα άτομα, ώστε να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, το WhatsApp ενδέχεται να χρειαστεί να επεκτείνει την πολιτική απορρήτου του, την οποία ήδη ορισμένοι χρήστες και εταιρείες έχουν επικρίνει ότι είναι πολύ εκτενής και πολύπλοκη.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία πρόκειται να ασκήσει έφεση, λέγοντας ότι η WhatsApp έχει δεσμευτεί να παρέχει μια ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία, τονίζοντας ότι  θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να διασφαλίσουν πως οι πληροφορίες που παρέχουν είναι διαφανείς και περιεκτικές.

Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση σχετικά με τη διαφάνεια που παρείχε στους ανθρώπους το 2018, κάνοντας λόγο για εντελώς δυσανάλογες κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν .

Στις συχνές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα της, η WhatsApp γράφει άλλωστε ότι μοιράζεται με το Facebook αριθμούς τηλεφώνων, δεδομένα συναλλαγών, επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις, πληροφορίες για κινητές συσκευές, διευθύνσεις IP και άλλα στοιχεία. Η ίδια λέει, ωστόσο, ότι δεν μοιράζεται προσωπικές συνομιλίες, δεδομένα τοποθεσίας ή αρχεία καταγραφής κλήσεων.

Το πρόστιμο της WhatsApp είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. Ο ΓΚΠΔ απαιτεί από τις εταιρείες να είναι σαφείς και ξεκάθαρες αναφορικά με το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα των πελατών τους.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2016 και τελεί σε ισχύ από το 2018 αντικατέστησε ένα νόμο που ονομαζόταν “Οδηγία για την Προστασία Δεδομένων” και αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ άργησαν πολύ να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις για τη μη συμμόρφωση τους.

Τον Ιούλιο, η ρυθμιστική αρχή δεδομένων του Λουξεμβούργου επέβαλε ποινή αξίας 746 εκατ. ευρώ στην Amazon για παραβίαση των κανόνων του ΓΚΠΔ σχετικά με τη χρήση των δεδομένων των καταναλωτών στη διαφήμιση. Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Amazon δε συμμορφωνόταν με τον ΓΚΠΔ.

Αλλού, η Google τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ από τη ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας, CNIL, το 2019 για παραβιάσεις των διαφημίσεων του ΓΚΠΔ. Η CNIL σχολίασε ότι έθεσε το πρόστιμο για “έλλειψη διαφάνειας, ανεπαρκή πληροφόρηση και απουσία έγκυρης συγκατάθεσης σχετικά με την εξατομίκευση διαφημίσεων”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις