Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Malloc σχεδιάζει εφαρμογή που θα εντοπίζει το λογισμικό κατασκοπείας σε κινητά

Μετά το Antistalker έρχεται ένα νέο λογισμικό που θα εντοπίζει το mobile spyware.

Το λογισμικό κατασκοπείας για κινητά είναι ένα από τα πιο παρεμβατικά και στοχευμένα είδη ανεξέλεγκτης παρακολούθησης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί πού πηγαίνετε, ποιον βλέπετε και για τι μιλάτε. Και λόγω της μυστικής του φύσης, το mobile spyware μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. 

Αλλά τώρα η Κυπριακή νεοσύστατη επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την Y Combinator κατασκευάζει μια εφαρμογή με στόχο να βοηθήσει οποιονδήποτε να εντοπίσει πιθανό λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις συσκευές του. 

Η Malloc, μια εταιρεία πρώιμου σταδίου με έδρα την Κύπρο, έκανε το ντεμπούτο της με το Antistalker, μια εφαρμογή που παρακολουθεί τους αισθητήρες και τις εφαρμογές που λειτουργούν σε ένα Android για να ανιχνεύσει αν το μικρόφωνο ή η κάμερα ενεργοποιείται αθόρυβα ή αν μεταδίδονται δεδομένα χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.  

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κατασκοπευτικού λογισμικού ευρείας χρήσης, το οποίο μπορεί επίσης να υποκλέψει μηνύματα, φωτογραφίες, ιστορικό περιήγησης στον ιστό και δεδομένα τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο από το τηλέφωνο του θύματος χωρίς την άδεια του. 

Η αυξανόμενη απειλή του spyware ώθησε τόσο την Apple όσο και τη Google να βγάζουν ειδοποίηση όταν χρησιμοποιείται το μικρόφωνο ή η κάμερα μιας συσκευής. Αλλά μερικά από τα πιο δυσδιάκριτα και πιο ικανά spyware που χρησιμοποιούνται συνήθως από κυβερνήσεις και κράτη μπορούν να ξεφύγουν από τις ανθεκτικές άμυνες, ενσωματωμένες σε iOS και Android. 

Σε αυτό το σημείο, συμβάλλει το Antistalker της Malloc, οι συνιδρυτές της οποίας, Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και Λίζα Χαραλάμπους έχτισαν την εφαρμογή γύρω από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης (ML), το οποίο επιτρέπει στην εφαρμογή να βρίσκει και να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της συσκευής που θα μπορούσε να εκληφθεί ως καταγραφή ή αποστολή δεδομένων από spyware. 

Η Τερζή, η οποία ειδικεύεται στην ML, εξήγησε σχετικά ότι η Startup εφάρμοσε το μοντέλο ML, χρησιμοποιώντας γνωστές εφαρμογές stalkerware, για να πετύχει την προσομοίωση της παρακολούθησης σε πραγματικές συνθήκες.  

Η μηχανική μάθηση συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας της εφαρμογής να ανιχνεύει ένα ευρύ φάσμα νέων και προηγουμένως άγνωστων απειλών με την πάροδο του χρόνου, αντί να βασίζεται στις πιο παραδοσιακές μεθόδους σάρωσης για υπογραφές γνωστών εφαρμογών spyware. 

Εφόσον γνωρίζουν τις εφαρμογές που είναι spyware, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη συμπεριφορά τους για να προσαρμόσουν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναγνωρίζει νέο spyware, ανέφερε η Τερζή. 

Το μοντέλο ML εκτελείται στη συσκευή για να διαφυλάσσεται περισσότερο η ιδιωτικότητα από την αποστολή δεδομένων στο cloud. Η Malloc δήλωσε ότι συλλέγει κάποια ανώνυμα δεδομένα για να βελτιώσει το μοντέλο ML με την πάροδο του χρόνου, ώστε να βοηθήσει την εφαρμογή να ανιχνεύει περισσότερες απειλές καθώς αυτές εμφανίζονται στις συσκευές των χρηστών. 

Η εφαρμογή αναζητά επίσης ανώμαλη δραστηριότητα εφαρμογών, όπως εκρήξεις δεδομένων που αποστέλλονται από εφαρμογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για μέρες, και επιτρέπει στον χρήστη να δει ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα και πότε.  

Πρόκειται για ένα στοίχημα που έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών, με την εταιρεία να έχει εξασφαλίσει σχεδόν 2 εκατ. δολάρια από Y Combinator και Urban Innovation Fund. Η εταιρεία μετρά πάνω από 80.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες και συνεχίζει να αυξάνεται από τότε που άρχισε να σχεδιάζει μια επιχειρηματική προσφορά για να βοηθήσει τις εταιρείες να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους από απειλές παρακολούθησης. Η εταιρεία σκοπεύει τέλος να κυκλοφορήσει μια αντίστοιχη εφαρμογή για iOS στο άμεσο μέλλον. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις