Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meta Hellas: Ποια τα έως τώρα στοιχεία για την ελληνική θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού

Η συνολική επένδυση της Meta στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει ακόμα τα 200 εκατ. δολάρια, με την εταιρεία να ενσωματώνει τις τεχνολογίες της Accusonus στις πλατφόρμες της, μετά την εξαγορά της ελληνικής Startup.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας βρίσκεται η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Meta σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με το metaverse στην χώρα μας. Ο όρος «metaverse» περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Το “μετα-σύμπαν” αξιοποιεί τεχνολογίες Virtual Reality (VR) και Augmented Reality (AR) και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις. Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση της Meta στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει ακόμα τα 200 εκατ. δολάρια, με την εταιρεία να ενσωματώνει τις τεχνολογίες της Accusonus στις πλατφόρμες της, μετά την εξαγορά της ελληνικής Startup.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί που θα δημιουργηθεί το νέο κέντρο της Meta για το Facebook, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται η Αθήνα, άλλες περιοχές της Αττικής, ενώ έχει προταθεί ακόμα από ελληνικής πλευράς η Θεσσαλονίκη (ThessINTEC) και η Πάτρα.

Οι συζητήσεις με την Meta είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους επιτελείς της να έχουν έρθει σε επαφή με τον διευθυντή του επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες στην συμφωνία- συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, τόσο ο Μάρκος Βερέμης όσο και ο Αρίστος Δοξιάδης.

Αρχικά τα στελέχη του Facebook ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν την προοπτική να ιδρύσουν θυγατρική (με ελληνικό ΑΦΜ και όχι παράρτημα αλλοδαπής εταιρείας) και να μεταφέρουν στελέχη από άλλες χώρες στην Ελλάδα, προσελκύοντας Έλληνες εργαζόμενους και επενδύοντας στην χώρα μας ακολουθώντας το παραδείγματα των Microsoft, Amazon Web Services και Digital Realty.

Οι συζητήσεις περιλάμβαναν αναλυτικές παρουσιάσεις του φορολογικού και εργατικού πλαισίου στην Ελλάδα, του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης εργαζομένων και των οικονομικών και φορολογικών κινήτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί για να προσελκύσουν ξένες εταιρείες καθώς και αλλοδαπούς εργαζομένους προς μετεγκατάσταση στην Ελλάδα.

Πρόσωπο-κλειδί φέρεται να είναι η Αντζέλικα Γκίλφορντ, Αντιπρόεδρος ΕΜΕΑ της Meta Platforms, Inc. από τα μέσα Δεκεμβρίου, η οποία και επιτάχυνε τις εξελίξεις και συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Στην ομάδα εργασία (όπως και στο ΔΣ) μετέχει και η Ντον Καρφόρα, Αντιπρόεδρος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργιών ης Meta Platforms, Inc. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Το Facebook επενδύει 100 εκατ. δολάρια σε ελληνική Startup

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις