Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρίσκο η χρηματοδότηση των Startups από το τραπεζικό σύστημα

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σταθερό πλαίσιο και μεγαλύτερη έμφαση, συνόψισαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας για την καθυστέρηση του εγχώριου Startup οικοσυστήματος, τα κεφάλαια και την αξία του.

Η σημασία της καινοτομίας και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στον μετασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities» το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς από 6 έως 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η χρηματοδότηση των Startups, πάντως, από το τραπεζικό σύστημα δεν είναι εύκολη, καθώς αποτελεί ρίσκο για τις τράπεζες, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Σημείωσε πως για τη στήριξη της καινοτομίας χρειάζεται να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις, να υπάρχει σταθερό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Καθημερινή, Ευγενίας Τζώρτζη, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, σχετικά με τη διείσδυση της καινοτομίας στις τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως η καινοτομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών. Εξήγησε πως ο πελάτης επιλέγει πλέον τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι τη φυσική παρουσία στα καταστήματα, γι’ αυτό και στον σχεδιασμό της τράπεζας είναι η δημιουργία μικρότερων καταστημάτων με το bank office αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό και τους πελάτες να προσέρχονται στα καταστήματα μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις, όπως π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο.

Όπως τόνισε ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream, εταίρος στην BigPi Venture Capital, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δώσει την έμφαση που πρέπει. «Ακόμα δεν είμαστε σε λογική να επενδύουμε στο μέλλον, αλλά στην υφιστάμενη οικονομία, που έχει αποδείξει ότι γεννάει ελλείμματα. Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές, υπάρχει, διακομματική συνέχεια, αλλά λείπει το μέγεθος» τόνισε ο κ. Βερέμης. Υποστήριξε πως οι Startups μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να αλλάξει ρότα ο μηχανισμός της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πάρα πολύ να μπει στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, κάτι που ξεκίνησε μόλις πριν από 7 χρόνια, με το Venture Capital και με κεφάλαια 350.000.000, που γεννήσαν εταιρείες αξίας 8 δισ. ευρώ.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις