Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Serial Εντρεπρενούρ: Τα σχέδια των founders της εγχώριας Startup σκηνής και το ενδιαφέρον του Ισραήλ

Μια νέα ψηφιακή τράπεζα, με αποκλειστικά online παρουσία που θα απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, προετοιμάζεται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, με τη συμμετοχή έμπειρων στελεχών μεγάλης ελληνικής συστημικής τράπεζας και την οικονομική στήριξη «family office» διάσημης επιχειρηματικής οικογένειας που φέρεται να… λατρεύει την τεχνολογία.

Ουσιαστικά, το όραμα του βασικού μετόχου του αμερικανικού fund Atlas Merchant Capital (και πρώην εμβληματικού CEO της Barclays) Bob Diamond, με την –άκρως αποτυχημένη– προσπάθεια της Praxia Bank για τη δημιουργία της πρώτης neobank στην Ελλάδα, φέρεται να παίρνει «σάρκα και οστά», αυτή τη φορά με μια διαφορετική διοικητική και τεχνολογική ομάδα.

Κοινό σημείο ανάμεσα στα σχέδια φημολογείται πως είναι η ελληνική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού με διεθνή παρουσία, που διαθέτει την πιστοποιημένη πλατφόρμα για την ανάπτυξη μιας εξ ολοκλήρου ψηφιακής τράπεζας.

Σε παγκόσμιο πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες από τον κλάδο του fintech. Μετά την εμβληματική συμφωνία της JP Morgan με τη Viva Wallet, ξένοι επενδυτών και scouters αναζητούν… επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος έχουν συμβάλει επίσης η δημοσιότητα από τις συμφωνίες των Finloup και Moonfare όπως και οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις των Woli και Wealthyhood. 

Στη δημιουργία ενός νέου fund με συνολικά κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει σύντομα ένας από τους πιο γνωστούς και προβεβλημένους founders του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας της τελευταίας δεκαετίας.

Αν και επισήμως έχει αφοσιωθεί πλήρως στο νέο του «εγχείρημα» μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος με την ομάδα του, πριν από 11 χρόνια, λόγω διαφωνιών με τους επενδυτές και μετόχους πλειοψηφίας, οι πληροφορίες λένε πως διακριτικά ετοιμάζει το δικό του επενδυτικό σχήμα για καινοτόμες startups.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως εκτός από τη δική του οικονομική συμμετοχή θα αντλήσει κεφάλαια από business angel, με τους οποίους διατηρεί φιλικές σχέσεων ετών, συνιδρυτές ελληνικών Startups καθώς και «οικογενειακά γραφεία» επενδυτικού χαρτοφυλακίου (family offices).

Δεν αποκλείεται, όμως, στο τελικό σχήμα να προστεθούν και κεφάλαια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για καινοτόμες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης εταιρειών από συγκεκριμένους τομείς και κλάδους.

Σε επενδυτικό σχήμα ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, που θα πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικές startups, συμμετέχει ενεργά και δραστήρια ένας ακόμα επιτυχημένος Έλληνας founder με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εταιρειών σε χώρους με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον αλλά και σκληρό ανταγωνισμό.

Έντονη, πάντως, και η φημολογία πως θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί μια μεγάλη συμφωνία Ελληνοαμερικανού επενδυτή (συνιδρυτή και partner σε fund των ΗΠΑ) που έχει στήσει δικό του γραφείο στην Αθήνα με ομάδα έμπιστων συνεργατών του.

Οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών για κοσμογονικές αλλαγές και ραγδαίες εξελίξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, με την εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης και πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, ταυτόχρονα με την «είσοδο» πολλών ξένων funds, επαληθεύονται. 

Από τις αρχές του έτους –και παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την αστάθεια των αγορών από τον πόλεμο στην Ουκρανία– έχουν αφιχθεί στην Αθήνα εκπρόσωποι funds από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία μέχρι τη Ρουμανία και το Ισραήλ.

Πινακίδες με καταλήξεις… «fund», «VC» και «Capital Partners» έχουν ήδη εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ανακαινισμένα κτίρια γραφείων στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι και κυρίως στο Μαρούσι.

Μάλιστα, οι Μεσόγειοι «γείτονές» μας έχουν κυριολεκτικά… σκανάρει την εγχώρια σκηνή των startups, καθώς διαθέτουν το πλέον προηγμένο και ανεπτυγμένο οικοσύστημα τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πλην… Αγγλίας. Και υποστηρίζουν ως δόγμα το τρίπτυχο «καινοτομία, έρευνα, χρηματοδότηση» για να επιταχύνουν τη μαζική ανάπτυξη ιδεών και ομάδων startuppers σε αποτελεσματικά επιχειρηματικά σχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται σχεδόν 500 επενδυτικά σχήματα για startups, ενώ η Ελλάδα διαθέτει επισήμως… μόλις 6, συν 4-5 νέα επενδυτικά σχήματα τα οποία βρίσκονται σε αρχικά στάδια και δεν εξειδικεύονται στην καινοτομία, την τεχνολογία ή το σημαντικότερο στις startups! 

Αυτή είναι η «δύναμη πυρός» του Ισραήλ και ένα σημαντικό μέρος της φέρεται να έχει στρέψει σοβαρά το ενδιαφέρον της προς τη χώρα μας για επενδύσεις και συνεργασίες. Περισσότερες λεπτομέρειες πολύ σύντομα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις