Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

PD Neurotechnology – PDMonitor: Η τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στο πάρκινσον

Ένα πραγματικό ελληνικό success story στον τομέα του Digital Ηealth έχει δημιουργήσει η PD Neurotechnology, αναπτύσσοντας καινοτόμες και πρωτοποριακές συσκευές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς μελέτες, μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως με εκτιμώμενη αξία που θα φθάσει τα 300 ως 500 δισ. ευρώ έως το 2030 είναι η Digital Ηealth. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σαφής τάση των συστημάτων υγείας της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτή τη συγκυρία αξιοποιεί δυναμικά μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα. Ο λόγος για την PD Neurotechnology ένα εντυπωσιακό παράδειγμα καινοτόμου εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα παγκοσμίως, όπως είναι αυτός της ιατρικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Με εξειδικευμένο προσωπικό 40 ατόμων στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων ιατρικών συσκευών, διεξαγωγή κλινικών μελετών όσο και τεχνική υποστήριξη έχει καταφέρει όχι απλώς να ανταγωνίζεται πολυεθνικούς κολοσσούς αλλά να βρίσκεται στην πρωτοπορία του τομέα.

«Η PD Neurotechnology είναι μια εταιρεία νέας τεχνολογίας, η οποία έχει ιδρυθεί το 2015 και το βασικό της πρώτο προϊόν αφορά τη νόσο του Πάρκινσον. Πρόκειται για μία ιατρική συσκευή πιστοποιημένη που είναι ήδη στην αγορά και βοηθά τους ιατρούς, οι οποίοι παρακολουθούν τους ασθενείς, να γνωρίζουν διαρκώς την κατάστασή τους, αν χρειάζεται κάποια παρέμβαση στην παρακολούθηση και τη διαχείρισή τους, ώστε να κερδίζουν δυνητικά ποιότητα ζωής και το σύστημα υγείας πόρους. Είναι μία ιατρική συσκευή τηλε-υγείας, έτσι ώστε ο γιατρός να γνωρίζει εξ αποστάσεως πώς πάνε τα πράγματα. Φυσικά, είναι στην επιλογή του ιατρού, την κατάλληλη στιγμή, να ζητήσει την επίσκεψη ή να παρέμβει από απόσταση», εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρείας και επιχειρησιακός διευθυντής, Νίκος Μόσχος και συμπληρώνει: «Έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, μια πραγματικά καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ιωάννινα μπορεί να δώσει λύσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Έλληνες μηχανικοί και ιατροί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Φωτιάδη και Κονιτσιώτη, δημιούργησαν το PDMonitor, το οποίο αξιολογείται από κορυφαίους επιστήμονες σε χώρες του εξωτερικού, ως η πιο σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μετά την ανακάλυψη της ουσίας λεβοντόπα».

Καινοτομία και Τεχνολογίες Αιχμής

«Οι τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία μας, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, τις φορητές συσκευές, το Internet of Medical Things και το Tele-Health, και ειδικά το PDMonitor, που τα ενσωματώνει όλα, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ» επισημαίνει ο Νίκος Μόσχος, ένας από τους τέσσερις εμπνευστές της αρχικής ιδέας και πρωτεργάτης για τη σύσταση της εταιρείας παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το site της, μέσω της χρήσης φορετών αισθητήρων (Wearables), τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και αλγορίθμων ανάλυσης μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), παρακολουθούνται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον σε κάθε στάδιο, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς με τη βοήθεια της ιατρικής συσκευής PDMonitor. Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής του καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής.

Mε βάση έγκριτες δημοσιεύσεις, η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 22.000 ασθενείς. Αξίζει να αναφερθεί πως η φαρμακευτική αγωγή της νόσου του Πάρκινσον αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι παρακολουθούνται από ιατρό ειδικό στις κινητικές διαταραχές, παρουσιάζουν βελτιωμένα
αποτελέσματα υγείας, διατηρούν καλύτερους δείκτες ποιότητας ζωής και εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι ιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων αυτών.

Η πρωτοποριακή λύση PDMonitor 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της PDNeurotechnology είναι πως αξιοποιεί ταυτόχρονα τεχνολογίες αιχμής και τη δύναμη των δεδομένων για να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου. «Το PDMonitor βοηθά τον ιατρό να είναι διαρκώς ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του πάσχοντος, δίνοντάς του αντικειμενικές πληροφορίες ώστε να μπορεί να ρυθμίσει το θεραπευτικό σχήμα του ασθενούς. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον/την ασθενή», αποκαλύπτει ο Νίκος Μόσχος, υπογραμμίζοντας: «Από την άλλη, μέσω του PDMonitor®, ο/η ασθενής μπορεί να συζητά με τον ιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Αυτός και ο φροντιστής του στο σπίτι αλλά και η ευρύτερη οικογένεια συμμετέχουν στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνουν τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το δίκτυο διανομής της εταιρείας έχει επεκταθεί ήδη σε δέκα περίπου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ενώ περισσότερο από 150 ιατροί παγκοσμίως έχουν πιστοποιηθεί στη χρήση του PDMonitor. Παράλληλα, τεράστιο ενδιαφέρον για συνεργασία με την PD Neurotechnology έχουν επιδείξει 30 μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα και βιομηχανικοί όμιλοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις