Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στράτης – Constrat: «Στο μέλλον πρέπει να περιμένουμε εντονότερα φυσικά φαινόμενα»

Ο Κώστας Στράτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Constrat, μιλάει στο STARTUPPER MAG για την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην οποία ηγείται. Παράλληλα, αναφέρει ότι η συστηματική διαχείριση Υδατικών Πόρων (ύδρευσης ή άρδευσης) θα οδηγήσει στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, των απωλειών σε επιλεγμένα σημεία των δικτύων, του ισοζυγίου νερού συνολικά καθώς και στην παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

STARTUPPER MAG: Κύριε Στράτη η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα χώρο άγνωστο για το ευρύ κοινό. Τι σημαίνει ολιστική διαχείριση δικτύων ύδρευσης; Πόσο σημαντικό είναι για όλους μας;

Κώστας Στράτης: Η ολιστική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης αποσκοπεί στην συνεχή παρακολούθηση των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, την δημιουργία ενός συστήματος συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης των δεδομένων, από κατάλληλα λογισμικά.

Οι διεργασίες αυτές πραγματοποιούνται από ευφυή λογισμικά εγκατεστημένα σε Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου, και συμβάλλουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου διανομής ύδατος, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο, μέσω ασυρμάτου επικοινωνιακού δικτύου.

Σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης Υδατικών Πόρων οδηγεί στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, των απωλειών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου, του ισοζυγίου νερού, την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η σημασία της διαχείρισης δικτύων ύδρευσης, προκύπτει από τους στόχους:

– Συνεχή εποπτεία και άμεση επέμβαση, λήψη στατιστικών στοιχείων για βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό, βελτίωση της λειτουργίας του δικτύου κ.λπ.

– Βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

– Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

– Μείωση των λειτουργικών δαπανών (ορθολογικό προγραμματισμό λειτουργίας) και των δαπανών συντήρησης προσωπικού, ενέργειας και μεταφορικών μέσων.

– Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

– Περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο διανομής με την συνεχή παρακολούθηση του ισοζυγίου ύδατος.

– Διαφύλαξη και διατήρηση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα και της ποιότητας του προσφερόμενου νερού, αποφεύγοντας φαινόμενα και συνθήκες υπεράντλησης υπογείων υδάτων, με σκοπό την αποφυγή της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με υφάλμυρο νερό.

– Αδιάκοπη παροχή νερού, που ικανοποιεί τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές ποιότητας, μέσα από ένα δίκτυο διανομής και υπό την απαραίτητη πίεση.

– Καταγραφή της θέσης των δικτύων ύδρευσης σε ψηφιακό υπόβαθρο.

 

STARTUPPER MAG: Η Constrat χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής. Ποια η σύνδεση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων με μια Smart City; 

Κώστας Στράτης: Η συστηματική διαχείριση Υδατικών Πόρων (ύδρευσης ή άρδευσής) αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο Συστημάτων Έξυπνης πόλης και Έξυπνης Βιώσιμης Κινητικότητας.

Με τη συλλογή δεδομένων και τη παραγόμενη πληροφορία από τα συστήματα αυτού του είδους (σφαιρική παρουσίαση αποθεμάτων, απωλειών, ισοζυγίου νερού, ποιότητας νερού καθώς και δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους) σε πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών του Διαδικτύου επιτυγχάνεται η παρακολούθηση παραγόντων που επιδρούν στην ζωή των πολιτών.

Οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την δημιουργία μετρήσιμου οφέλους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου χωρίς διοικητική και οικονομική επιβάρυνση.

 

STARTUPPER MAG: Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα η παράλογη ιστορία κατασπατάλησης νερού. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας σήμερα; Ανταποκρίνονται στην πρόκληση οι ΟΤΑ;

Κώστας Στράτης: Με βασικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας με τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο έχουν θεσπιστεί κριτήρια καταλληλότητας του πόσιμου νερού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της Οδηγίας 98/83/ΕΚ, η οποία εντάχθηκε στο εθνικό δίκαιο μέσω της ΚΥΑ Υ2/2600/2001.

Παρατηρείται μια ικανοποιητική καταγραφή της υδρευτικής κατάστασης συνολικά των Δήμων και Δ.Ε.Υ.Α. η οποία έχει αξιολογηθεί, μετά από τις σχετικές μελέτες, από τη Διεύθυνση Υδάτων. Από αυτές προκύπτουν ανάγκες επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών παραγωγής νερού (γεωτρήσεις, πηγές, δεξαμενές, αντλιοστάσια, κ.λπ.) με σκοπό την υπερκάλυψη των ποιοτικών και ποσοτικών αναγκών του νερού ύδρευσης.

Κατ’ έτος εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός και κρισιμότητα επεμβάσεων για επισκευή των δικτύων, χωρίς όμως αυτές να είναι ικανές να οδηγήσουν σε μείωση των αφανών διαρροών του δικτύου σε ικανοποιητικό βαθμό και την εναρμόνιση της χώρας μας με τα αντίστοιχα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ένας από τους κύριους λόγους για την αλόγιστη χρήση των υδατικών πόρων που παρατηρείται σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οφείλεται στο ότι η κοστολόγηση του νερού δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος του αγαθού.

Η Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ ,καθώς και νεότερες αυτής, για το νερό επιβάλλει την ορθή τιμολόγηση του νερού για όλους τους χρήστες, κάτι που θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, εξοικονομώντας έτσι σημαντικές ποσότητες και συμβάλλοντας στον στόχο της βιωσιμότητας στη διαχείριση.

 

STARTUPPER MAG: Φυσική συνέχεια η επόμενη ερώτηση: Θεσσαλία. Είστε στη καρδιά του μεγάλου ζητήματος. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον από τις πλημμύρες; Τι προτείνετε;

Κώστας Στράτης: Η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων (υδάτινων και μη) έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ανεξέλεγκτων φυσικών φαινομένων όπως και η αναφερόμενη πλημμύρα στην Θεσσαλία. Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και στο μέλλον πρέπει να περιμένουμε εντονότερα φυσικά φαινόμενα.

Φυσικά είναι μία τεράστια ευκαιρία αναδιοργάνωσης των υποδομών, ύδρευσης – άρδευσης – ομβρίων – αποχετευτικού, στις περιοχές αυτές με γνώμονα την ολιστική αντιμετώπιση σε βάθος χρόνου, δηλαδή την ολιστική διαχείριση η οποία θα αποσκοπεί στην συνεχή παρακολούθηση των υποδομών, την δημιουργία ενός συστήματος συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης των δεδομένων, από κατάλληλα λογισμικά (συμπεριλαμβανομένων προσομοίωσης του δικτύου και λογισμικών μηχανικής μάθησης) τα οποία θα οδηγούν σε άμεση αντιμετώπιση οποιοδήποτε καταστάσεων.

STARTUPPER MAG: Όταν μιλάμε για διαχείριση υδάτινων πόρων γιατί περιοριζόμαστε στην ύδρευση και τα όμβρια; Γιατί παραμένει σε καθεστώς ασυδοσίας η άρδευση; Πρέπει κατά τη γνώμη σας να μπορούμε να διαχειριστούμε και αυτό τον τομέα;

Κώστας Στράτης: Η συστηματική διαχείριση Υδατικών Πόρων (ύδρευσης ή άρδευσης) θα οδηγήσει στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, των απωλειών σε επιλεγμένα σημεία των δικτύων, του ισοζυγίου νερού (συνολικά) καθώς, στην παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Συνεπώς θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν και στην άρδευση ανάλογα ευφυή συστήματα διαχείρισης που θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των απωλειών και στην ορθολογικότερη λειτουργία των δικτύων άρδευσης.

Θεωρούμε ότι είμαστε τεχνολογικά ικανοί να διαχειριστούμε τον τομέα της άρδευσης (υπάρχει πληθώρα εταιριών με μεγάλο γνωστικό αντικείμενο στον τομέα αυτό) και να οδηγήσουμε σε μείωση των αφανών διαρροών του δικτύου σε ικανοποιητικό βαθμό και την εναρμόνιση της χώρας μας με τα αντίστοιχα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

STARTUPPER MAG: Η Constrat είναι μια ελληνική εταιρεία που διαθέτει τμήμα R&D και χρησιμοποιεί λύσεις αυτοματισμού και ρομποτικής. Μπορεί το ελληνικό κράτος να βασιστεί στην ελληνική τεχνογνωσία; Πρέπει το Δημόσιο να αναζητήσει τη συμβουλευτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα χωρίς αγκυλώσεις;

Κώστας Στράτης: Θεωρούμε ότι υπάρχει απεριόριστη ελληνική τεχνογνωσία στην διαχείριση Υδατικών Πόρων (ύδρευσης ή άρδευσης) μέσω λύσεων αυτοματισμού, ρομποτικής καθώς λογισμικών (προσομοίωσης του δικτύου, λογισμικών μηχανικής μάθησης… κ.λπ.).

Είναι απαραίτητο το ελληνικό κράτος να βασιστεί στην τεχνογνωσία αυτή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή τους στο πεδίο με τα καλύτερα απτά αποτελέσματα.

Η τεχνολογική αρτιότητα και εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, μέσω συμβουλευτικού χαρακτήρα, μπορεί να οδηγήσει τον δημόσιο τομέα στην απρόσκοπτη και ταχύτατη υλοποίηση νέων τεχνολογιών στους τομείς αυτούς.

 

 

Η συνέντευξη του κύριου Στράτη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις