Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Drops Smart Hubs: Η εταιρεία που δημιουργεί το πρώτο drone hub στην Ελλάδα

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος των drones μιλούν αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG και εξηγούν πώς η επαναστατική τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα διαμορφώσει το μέλλον μας

Των Θανάση Λασκούδη και Εύας Καντιλάρη

 

Η Drops Smart Hubs δημιουργεί μια νέα δυναμική αγορά ενώνοντας drone operators με ενδιαφερόμενους φορείς B2B και B2G σε ένα διαλειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον.

Η εταιρεία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου βάσεων drones στρατηγικά τοποθετημένων, επιτρέποντας τη διασύνδεση του κλάδου των drones με ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο υπηρεσίας «Go to Service».

Πιο συγκεκριμένα, η Drops Smart Hubs είναι ένας aggregator που ενώνει αυτές τις δύο πλευρές. Στις βάσεις της Drops Smart Hubs οι εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες drone θα συναντήσουν drone operators που δύνανται να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ανάγκη διεργασίας ζητηθεί.

Τον Ιούνιο του 2023 η Drops Smart Hubs σε συνεργασία με την PROBOTEK, που αποτελεί τον πρώτο συνεργαζόμενο operator της, απέκτησε την πρώτη άδεια «Πέραν της οπτικής επαφής» (BVLOS) στην Ελλάδα. H BVLOS άδεια, που χορηγήθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βιομηχανία των drones, καθώς επεκτείνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών και τις εφαρμογές τους, επιτρέποντας πτήσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, αυξημένης απόδοσης και βελτιωμένης ασφάλειας.

Με την άδεια «Πέραν της οπτικής επαφής» (BVLOS) δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αυτόνομες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων όπως για παράδειγμα παράδοση βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Αυτό περιλαμβάνει ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα ακόμα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ακόμα, τον Σεπτέμβριο του 2023 οι εταιρείες του Ομίλου Quest, ACS και Uni Systems, μαζί με το Pleiades IoT Innovation Cluster και την PROBOTEK πραγματοποίησαν με επιτυχία πιλοτική πτήση αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Κω προς την Ψέριμο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η BVLOS άδεια χορηγήθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο ακριτικό νησί της Ψερίμου με πεδίο απογείωσης στην περιοχή Τιγκάκι της Κω. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου VTOL (Vertical Take-off & Landing), ελβετικής κατασκευής και άνοιγμα φτερών 3 μέτρων, εκτέλεσε πτήση 12 χιλιομέτρων σε οκτώ λεπτά, ενώ επιβλεπόταν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα από δύο πιλότους (έναν στην Κω κι έναν στην Ψέριμο) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Στο STARTUPPER MAG μίλησε η Φραγκίσκα Τσιούτσιου, CEO και Founder της Drops Smart Hubs.

 

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: Τα drones έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, όπως για παράδειγμα σε:

Επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης: Εξοπλισμένα με κάμερες και αισθητήρες μπορούν να αναζητήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλες περιοχές, βοηθώντας σε επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης κατά των φυσικών καταστροφών ή έκτακτων αναγκών.

Μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ιατρικών υλικών, εμβολίων και ακόμη και οργάνων σε απομακρυσμένες ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, παρέχοντας έγκαιρη υποστήριξη υγείας.

Γεωργία & Precision Farming: Μπορούν να παρακολουθούν την υγεία των καλλιεργειών, να εκτιμούν την ανάγκη για άρδευση και ακόμη και να διανέμουν εντομοκτόνα με ακρίβεια, οδηγώντας σε αυξημένη απόδοση των καλλιεργειών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα drones μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους, να μειώσουν τα κόστη τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Επιθεώρηση υποδομών: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών, όπως γεφυρών, γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγών φυσικού αερίου, εντοπίζοντας πιθανά θέματα χωρίς την ανάγκη για ανθρώπινη πρόσβαση σε δύσκολες τοποθεσίες.

Φτάνοντας σε περιοχές που θα ήταν δύσκολο ή επικίνδυνο για τον άνθρωπο και παρέχοντας υψηλής ποιότητας εικόνας και βίντεο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τον εντοπισμό ζημιάς όσο και για την αποτίμησή της.

Περιβαλλοντική παρακολούθηση: Μπορούν να παρακολουθούν συνθήκες περιβάλλοντος, την άγρια ζωή και να αξιολογούν αλλαγές στα οικοσυστήματα, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για προσπάθειες διατήρησης και περιβαλλοντικής έρευνας.

Έκτακτη ανταπόκριση: Τα drones μπορούν γρήγορα να αξιολογούν περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στους εκτιμητές έκτακτης ανάγκης και βοηθώντας στον συντονισμό των προσπαθειών αντίδρασης.

Διαχείριση κυκλοφορίας: Η παρακολούθηση συνθηκών κυκλοφορίας και η βοήθεια στη διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας, με ενδεχομένως τη μείωση συμφόρησης και συνολικής βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των μεταφορών.

Κινηματογράφηση και Φωτογραφία: Τα drones εξοπλισμένα με υψηλής ποιότητας κάμερες προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες στην κινηματογράφηση, τη φωτογραφία και τη δημιουργία περιεχομένου, αποτυπώνοντας μοναδικές οπτικές που ήταν προηγουμένως πιθανόν αδύνατες.

Εκπαιδευτικά εργαλεία: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία, παρέχοντας στους μαθητές πρακτική εμπειρία σε τομείς όπως η ρομποτική, η μηχανολογία και ο προγραμματισμός.

Ασφάλεια: Μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας παρέχοντας παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους, εκδηλώσεις ή ιδιωτικές ιδιοκτησίες, βοηθώντας στον έλεγχο εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Παρόλο που τα drones προσφέρουν πολλά οφέλη, οφείλουμε να ακολουθούμε τους κανονισμούς σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και ηθική χρήση.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: Αυτοματοποιώντας εργασίες, μειώνοντας κόστη, βελτιώνοντας την ασφάλεια και ενισχύοντας τη λήψη αποφάσεων, τα drones μπορούν να συνδράμουν στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης. Ορισμένα αξιοσημείωτα οφέλη περιλαμβάνουν:

Αυξημένη παραγωγικότητα: Τα drones μπορούν να αυτοματοποιήσουν πολλές εργασίες που εκτελούνται χειροκίνητα, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους ώστε να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες και υψηλής αξίας εργασίες. Για παράδειγμα, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων αποθεμάτων (inventory), την επιθεώρηση περιουσιακών στοιχείων και την παράδοση αγαθών.

Μειωμένο κόστος: Μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να μειώσουν το κόστος με διάφορους τρόπους. Όπως, μείωση ανάγκης για ταξίδια, καύσιμα και εργασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο συνολικό κόστος.

Βελτιωμένη ασφάλεια: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση εργασιών που είναι πολύ επικίνδυνες ή δύσκολες για να εκτελεστούν από ανθρώπους χειροκίνητα.

Παραδείγματος χάριν, επιθεώρηση γεφυρών, γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, κτιρίων, εργοταξίων και άλλων υποδομών σε απομακρυσμένες ή επικίνδυνες τοποθεσίες, καθώς και παράδοση ιατρικών προμηθειών και άλλων απαραίτητων αγαθών σε ζώνες καταστροφής.

Ενισχυμένη λήψη αποφάσεων: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων με σκοπό τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με την κατανομή πόρων, τον προγραμματισμό και άλλες σημαντικές επιχειρησιακές λειτουργίες.

 

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα drones;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: H βιομηχανία των drones αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων όπως το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, την ανησυχία κοινού όσον αφορά την ασφάλεια χρήσης και την ιδιωτικότητα/χρήση προσωπικών δεδομένων, την αυτονομία/περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, την απόδοση/αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

STARTUPPER MAG: Πώς θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον και σε ποιους τομείς;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: Αυξημένη αυτονομία: Με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, τα drones αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυτόνομα και να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Βελτιωμένη απόδοση: Αναμένεται να είναι σε θέση να πετούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία και να λειτουργούν σε πιο ακραίες συνθήκες καθιστώντας τα ακόμη πιο χρήσιμα για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών.

Νέες δυνατότητες: Στο μέλλον τα drones πρόκειται να είναι εξοπλισμένα με ακόμη πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, π.χ. Αισθητήρες/κάμερες κ.ά.

Για παράδειγμα:

Drone Delivery: Χρησιμοποιούνται ήδη για delivery και αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον εφόσον θα μπορούν εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος να παραδίδουν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.

Επιθεώρηση: Στο μέλλον τα drones αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ακόμη πιο σύνθετες εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης.

Έρευνα και διάσωση: Εφόσον η αυτονομία θα έχει αυξηθεί, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο εκτεταμένα για την αναζήτηση αγνοουμένων και την εκτίμηση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές.

Έξυπνη γεωργία: Αν και ήδη έχουν ενταχθεί στην παρακολούθηση καλλιεργειών και συλλογή δεδομένων για έδαφος και καιρικών συνθηκών, με την πρόοδο της ΑΙ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο στις αγροτικές εργασίες.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να χρησιμοποιηθούν για την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: Αρχικά ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα που τα drones έχουν ήδη προσφέρει σημαντική βοήθεια:

2015: Έρευνα και διάσωση στο σεισμό του Νεπάλ.

2017: Μεταφορά απινιδωτή σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής στην Σουηδία.

2019: Παρακολούθηση/αξιολόγηση περιοχών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αυστραλία.

2020: Μεταφορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid -19.

Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση ιατρικών προμηθειών σε ανθρώπους εγκλωβισμένους είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, στην πυροπροστασία και πυρόσβεση, σε επιχειρήσεις διάσωσης, στην υποστήριξη επικοινωνίας και συντονισμού σε πραγματικό χρόνο, στη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας σε περιοχές όπου η υποδομή έχει υποστεί ζημιά ή έχει καταστραφεί.

 

STARTUPPER MAG: Δείχνει ρεαλιστικό ένα μέλλον στο οποίο τα drones θα υποκαταστήσουν πλήρως την παραδοσιακή μορφή παρακολούθησης ασφαλείας με κάμερες;

Φραγκίσκα Τσιούτσιου: Τα drones ήδη προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο φύλαξης, όπως:

– Εύκολη πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές, π.χ. στέγες, καθώς και γρήγορη παρακολούθηση μεγάλης έκτασης περιοχών.

– Εξοπλισμό με αισθητήρες και κάμερες που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες ανάγκες ασφαλείας, π.χ. κάμερες νυχτερινής όρασης, θερμικής απεικόνισης, υψηλής ανάλυσης για αναγνώριση προσώπου.

– Το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά καθιστώντας τα πιο προσιτά.

Στην υπάρχουσα φάση συμπληρώνουν τα υφιστάμενα μέτρα παρακολούθησης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτήρηση ασφαλείας βοηθώντας το ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα απελευθέρωση πτήσεων μέσα σε αστικό ιστό, αυτονομία και αντιμετώπιση hacking. Όσο η τεχνολογία των drones αναπτύσσεται και γίνεται ακόμα πιο οικονομικά προσιτή, περιμένουμε να δούμε τη χρήση τους όλο και περισσότερο.

 

 

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις