Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ε.Ε. θέλει να προσελκύσει το FinTech ενόψει Brexit

Αύριο Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας θα συναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε. έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις FinTech απ’ όλο τον κόσμο αλλά και οι υπάρχουσες Startups να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο καλύπτοντας με τις υπηρεσίες τους περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters η ευρωπαϊκή αγορά FinTech εκτιμάται σε 6 δισ. δολ., έναντι 36 δισ. δολ. αυτή των Η.Π.Α. και 102 δισ. δολ. η αγορά της Κίνας! Κίνα αλλά και η Ινδία αναμένεται να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις της λίστας και τα επόμενα χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό FinTech προφανώς έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, με το μεγαλύτερο μέρος των 6 δισ. δολ. να παράγονται στο Λονδίνο… Από το 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε. οπότε είναι μια πολύ καλή ώρα να τεθεί το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε. έτσι ώστε να υπάρχουν τα κίνητρα να μεταφοράς της έδρας των FinTech από το μεγάλο νησί στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Το FinTech, παρά το μικρό μέγεθός του ακόμα, σε σχέση με τη τεράστια παραδοσιακή χρηματοοικονομική βιομηχανία, είναι ο οδηγός για το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς, όπως ανέφερε και ο διεθνούς φήμης αναλυτής FinTech Σπύρος Μάργαρης, εχθές σε σχετική εκδήλωση της Eurobank. Επίσης όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση του το Bruegel Think Tank εφόσον οι FinTech Startups συνεργαστούν με τους γίγαντες Google, Amazon, Facebook, οι οποίοι έχουν «τόνους» δεδομένων για όλους μας, τα πράγματα για τις τράπεζες ενδεχομένως να είναι δύσκολα.

Το Amazon για παράδειγμα επεκτείνεται όλο και περισσότερο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και ΜΜΕ, και ήδη έχει δανείσει 3 δισ. δολ. από τις αρχές του 2017!

Για να μπορέσουν οι υπάρχουσες και οι νέες FinTech επιχειρήσεις να δουν με «άλλο μάτι» την Ε.Ε. θα πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι ευέλικτο και να δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της Ε.Ε., σε όλες τις χώρες, ένα θέμα το οποίο προφανώς θα είναι ψηλά στην ατζέντα των υπουργών οικονομικών αύριο στο Ταλίν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και ο Σπύρος Μάργαρης εχθές, οι FinTech Startups είναι ο μεγάλος φίλος των απανταχού ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες κάνουν και θα κάνουν ότι μπορούν για να τις υποστηρίξουν, μια και οι ίδιες μαθαίνουν από αυτές για την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ είναι ένα μεγάλο αντίβαρο στο «μονολιθικό» παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δική μας Viva Payments έκανε το πρώτο σημαντικό ευρωπαϊκό βήμα της ανοίγοντας γραφείο στις Βρυξέλλες με στόχο την πανευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις