Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σπύρος Μάργαρης: Η συνεργασία FinTech Startups και τραπεζών είναι αναπόφευκτη!

Στην χθεσινή εκδήλωση της Eurobank για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ήταν προσκεκλημένος και ο Σπύρος Μάργαρης, ένας διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονας και Influencer στο FinTech και InsurTech, και έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία γύρω από το θέμα.

Παρότι η αγορά του FinTech είναι σχετικά μικρή σε αριθμό χρηστών και τζίρους, και προφανώς δεν αναφερόμαστε στο PayPal, ωστόσο έχει αλλάξει τα πράγματα, έχει κάνει το Disrupt. Η εξαιρετική εμπειρία χρήσης από πλευράς πελατών, η τράπεζα σε ένα Smartphone, τα chatbots με την 24/7 εξυπηρέτηση, οι χαμηλές χρεώσεις και η ευκολία στις συναλλαγές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την τραπεζική αγορά λιανικής, κάτι που έχει ήδη αναγκάσει και θα αναγκάζει τις τράπεζες να ακολουθήσουν και προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλάζοντας κυρίως εσωτερικά τις δομές τους και ειδικά την κουλτούρα τους.

Όλες αυτές οι νέες ψηφιακές εμπειρίες κάνουν το παραδοσιακό σύστημα να φαίνεται «παλιό» κάτι που θα το καταλάβουν και οι πιο παραδοσιακοί πελάτες λίαν συντόμως.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σπύρος Μάργαρης: «Αν δεν φοβηθείς από αυτή την αλλαγή και το Disrupt δεν θα αλλάξεις, δεν θα εξελιχθείς. Και για να εξελιχθείς θα πρέπει να δοκιμάσεις, ενδεχομένως να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά».

Ανέφερε αρκετές φορές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της συνεργασίας με τις Startups, αλλά για να γίνει αυτό σωστά και πετυχημένα θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν να κάνουν τις πρώτες προσπάθειες στο FinTech εσωτερικά. Μόνο έτσι θα εκτιμήσουν την καλύτερη λύση και συνεργασία που προσφέρουν οι FinTech Startups, οι οποία μπορεί να καταλήξει σε πιο «βαθιές» συνεργασίες ή ακόμα και εξαγορές αλλά και ποιοτικά και χρήσιμα ψηφιακά προϊόντα.

Ίδιου επιπέδου Disrupt έρχεται και στον ασφαλιστικό τομέα. Το IoT και η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από αυτοκίνητα, ανθρώπους και επιχειρήσεις μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων το ασφαλιστικό σύστημα που βασίζεται στην εκτίμηση ρίσκου… Αν υπάρχουν δεδομένα από τους πελάτες σε πραγματικό χρόνο, η εκτίμηση ρίσκου είναι εκτός κάδρου…

Δεδομένα: Το “χρυσωρυχείο”

Όπως ανάφερε ο κ. Μάργαρης και επιβεβαίωσε και ο δεύτερος ομιλητής, κ. Μυλωνόπουλος, καθηγητής στο Alba, τα δεδομένα, (μικρά και μεγάλα), είναι η καρδιά της σημερινής και αυριανής ψηφιακής επανάστασης. Όλες σχεδόν οι βιομηχανίες μετατρέπονται σε βιομηχανίες που βασίζονται στο Software
Oι τράπεζες κάθονται πάνω σε ένα χρυσωρυχείο δεδομένων από τους πελάτες τους, δεδομένα τα οποία δεν έχει η Google και το Facebook και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και να προσφέρουν καλύτερες και διαφοροποιημένες υπηρεσίες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βασιστεί πάνω σε αυτά τα δεδομένα και θα εξαλείψει πολλές δουλειές, ειδικά στον τραπεζικό τομέα: εξυπηρέτηση πελατών, backend, operations ειδικά με τη χρήση Blockchain…

Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλες τεχνολογίες που έρχονται με γρήγορα και μεγάλα βήματα: Το AR/VR ωριμάζει γρήγορα και θα μπει στη ζωή μας σε πολλές περιπτώσεις ενώ τα biometrics μπορεί να κάνουν πιο εύκολες και πιο ασφαλείς τις συναλλαγές μας και την πιστοποίησή μας, αλλά τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ευαίσθητα και θα πρέπει να προστατευθούν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά από κυβερνοεπιθέσεις.

Τέλος, σε μια ερώτηση του κοινού σχετικά με το bitcoin και το blockchain, απάντησε ότι οι τεχνολογίες υπάρχουν, τα κρυπτονομίσματα είναι μια πραγματικότητα και αν και ενδεχομένως μπορεί να είναι φούσκα, από την φούσκα των dotcom στις Η.Π.Α. ξεπήδησαν οι Google, Amazon κ.α..

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις