Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Viva Wallet: Η ιστορία της ελληνικής Neobank και η πορεία της προς την κορυφή του fintech

Αν υπάρχει μια εταιρεία στον εγχώριο χώρο του fintech που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κατεξοχήν success story αυτή είναι η Viva Wallet. Η ελληνική νεοτράπεζα, με όχημα την καινοτομία, την τεχνολογία και το όραμα του ιδρυτή της Χάρη Καρώνη, κατόρθωσε να καταστεί ηγέτης όχι μόνο στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και ένα από τους σημαντικότερους παίκτες στο παγκόσμιο fintech, αποκτώντας μεγάλο έρεισμα στις αγορές του εξωτερικού. Φυσικά την αδιαμφισβήτητη επιχειρηματική επιτυχία του project της Viva Wallet επιβεβαιώνουν και τα μεγάλα ονόματα που έχουν εμπιστευτεί επενδυτικά το όραμα της Viva Wallet για τις πληρωμές της νέας εποχής. Tencent, Breyer Capital και μόλις πρόσφατα ο κολοσσός της JP Morgan είναι μόλις μερικοί από τους μεγάλους παίκτες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στη Viva Wallet.

Η Viva Wallet αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure Cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει, κυρίως, υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα.

Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.

Η ιστορία της είναι πλούσια και οι αλλαγές που έχουν συμβεί πολλές, καταφέρνοντας πάντα να διατηρήσει μια επιτυχημένη πορεία και ένα μεγάλο όνομα.
Το 2000, o Χάρης Καρώνης, ιδρυτής της Viva Wallet, ιδρύει την Realize SA, η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε ως εταιρεία λογισμικού, παροχής διαδικτυακών λύσεων και συστημάτων με βάση τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και συναλλαγές αεροπορικών εταιρειών και παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το 2006, ιδρύεται η Viva Electronic Services (Viva.gr) με φόντο τον κλάδο του VOIP (Voice Over IP) και αργότερα τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ το 2010 ακολούθησε  η επέκταση στην αγορά των ηλεκτρονικών εισιτηρίων για διασκέδαση, αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ. Το Viva.gr σύντομα γίνεται ένας από τους ηγέτες στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Αργότερα, το 2011, ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας ίδρυσαν τη Viva Payments, η οποία έχει άδεια χρήσης ως ίδρυμα πληρωμών για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η εξέλιξη της Viva Wallet βέβαια δε σταματά εδώ. Το 2014 η εταιρεία αποκτά Άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος και ανακοινώνει την ολοκλήρωση του Series A γύρου χρηματοδότησης, με επικεφαλής το γραφείο της οικογένειας Λάτση.

Στη συνέχεια, το 2015, η Realize SA μετονομάζεται σε Viva Wallet και γίνεται η μητρική για όλες τις εταιρίες της Viva. Η Viva Wallet δημιουργεί τη δική της υποδομή και αρχίζει να συνεργάζεται με τη Microsoft για να γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός πάροχος πληρωμών που βασίζεται αποκλειστικά στο cloud, και συγκεκριμένα στο Microsoft Azure.

Δύο χρόνια αργότερα, η Viva Wallet γίνεται Principal Member της Visa και της Mastercard για την παροχή υπηρεσιών και έτσι αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο ολόκληρου του value chain των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη την Ευρώπη.

Ένα χρόνο μετά, η Viva Wallet ανοίγει τα πρώτα της υποκαταστήματα, στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει Series B γύρο χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Από το 2011 έως το 2018 οι founders της Viva Wallet επανεπένδυσαν συνολικά 19 εκατ. ευρώ στην εταιρεία μέσω παρακρατηθέντων κερδών.

Το 2019, η Viva Wallet συνέχισε το ευρωπαϊκό σχέδιο επέκτασής της, ιδρύοντας γραφεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ρουμανίας.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Viva Wallet έχει καταφέρει να ανοίξει υποκαταστήματα σε 15 χώρες και έχει επεκτείνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες οι οποίες πλέον περιλαμβάνουν υπηρεσίες αποδοχής και έκδοσης καρτών καθώς και τοπικούς λογαριασμούς IBAN. Την ίδια χρονιά, η Viva Wallet ανακοίνωσε Round C γύρο χρηματοδότησης, του οποίου ηγήθηκε η Hedosophia, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά από ένα εξάμηνο.

Το 2020, η Viva Wallet επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε άλλες 23 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 3 Αυγούστου η εταιρία ανακοινώνει την απόκτηση της τραπεζικής άδειας της Praxia Bank, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς μετοχών μεταξύ της AMC Oak (Μέτοχος) και Viva Wallet Holdings (αγοραστής).

Ο Μάκης Αντύπας, CIO και Συνιδρυτής της Viva Wallet διορίζεται Διευθύνων Σύμβουλος της νέας Vivabank. Στόχος της Vivabank είναι να αυξήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ομίλου, παρέχοντας πιστωτικές υπηρεσίες σε Ευρωπαίους εμπόρους.

Παρά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η Viva Wallet κατάφερε να διατηρήσει αμείωτη την αναπτυξιακή της πορεία, με ποσοστό ποσοστό που ξεπερνά το 15% σε μηνιαία βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα του ευρέως διαδεδομένου ευρωπαϊκού αποτυπώματος και της ικανότητάς της να παρέχει ηλεκτρονικό εμπόριο και αποκλειστικά ψηφιακά προϊόντα πληρωμών σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Έως το τέλος του 2020, τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η εταιρεία φτάνουν τα 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ προέρχονται από επενδύσεις των ίδιων των επενδυτών ενώ τα 76 εκατ. ευρώ από τους Series A, B και C γύρους χρηματοδότησης και επενδυτές.

Η μεγάλη εξαγορά από την JP Morgan

Την περσινή χρονιά η Viva Wallet άντλησε το ποσό των 80 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων επιχειρήσεων και οργανισμών όπως η Tencent, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Breyer Capital. Το ίδιο έτος η εταιρεία λάνσαρε την εφαρμογή Viva Wallet POS, μία καινοτόμα λύση πληρωμών η οποία προκάλεσε disrupt σε ολόκληρη την αγορά πληρωμών, μετατρέποντας τις κινητές συσκευές Android σε τερματικά καρτών.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Viva Wallet έχει αναπτύξει τις δικές της κορυφαίες τεχνολογικές υποδομές, αξιοποιώντας και πιστεύοντας στην ικανότητα των Ελλήνων μηχανικών, πολλών από τους οποίους επέστρεψαν από το εξωτερικό μετά τη δημοσιονομική κρίση.

Η Viva Wallet επενδύει δυναμικά στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό, πιστεύοντας σε νέα ταλέντα

Τέλος, η JPMorgan, ο μεγάλος αμερικανικός κολοσσός, προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ο Jamie Dimon ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα.

Η Viva Wallet, έτσι. κερδίζει ψήφους εμπιστοσύνης και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων επενδυτών, αναπτύσσοντας συνεχώς τις δυνατότητές της και τα επενδυτικά της πλάνα.

Διαβάστε επίσης:

H JP Morgan αποκτά το 49% της Viva Wallet

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις