Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Overblue: Η ελληνική Startup αλλάζει τους κανόνες στο last-mile delivery

Η ελληνική Startup αλλάζει τους κανόνες στο last-mile delivery.

Αν και η πανδημία λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης για μεγάλο μέρος του εγχώριου επιχειρείν, δεν είναι λίγες οι Startups που άδραξαν την ευκαιρία θέλοντας να προσφέρουν λύσεις στις αυξανόμενες νέες ανάγκες των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χώρος του last mile delivery, ένας κλάδος που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως «άνθισε» εν μέσω της υγειονομικής κρίσης της Covid-19. Ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στην ελληνική αγορά του last mile delivery είναι η Overblue.

Η ιδέα για το project της Overblue ξεκίνησε το 2018, από τον founder Χρήστο Γιακιμτσούκη με στόχο όχι μόνο να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό πεδίο του last mile delivery, αλλά και να αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά μέσω της καινοτομίας επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία και τις πρακτικές διανομής στο τελευταίο μίλι. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Overblue βρίσκεται πρωτίστως η ανάγκη των συμβαλλόμενων πλευρών (διανομείς και πελάτες) για σιγουριά, ασφάλεια και αξιοπιστία.

Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση φέρνει σε επαφή λιανεμπόρους με διανομείς που έχουν μικρά φορτηγά για κατ’ οίκον παραδόσεις προϊόντων εντός των μεγάλων πόλεων. Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ζήτηση για υπηρεσίες home delivery εκτοξεύθηκαν πολύ περισσότερο από όσο υπολόγιζαν οι Έλληνες retailers. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του retail βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: είτε να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το ήδη υπάρχον προσωπικό τους είτε να προχωρήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία με μια μεταφορική εταιρεία, δεδομένου πως οι επενδύσεις σε νέο στόλο οχημάτων δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη υπόθεση.

Η Overblue αντιλαμβανόμενη αυτό το «αδιέξοδο» για τους Έλληνες λιανεμπόρους ανταποκρίθηκε ταχύτατα, θέτοντας σε εφαρμογή την καινοτόμο ιδέα της και αναπτύσσοντας την έξυπνη ηλεκτρονική της πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει το outsourcing των υπηρεσιών delivery των επιχειρήσεων στο δικό της δίκτυο συνεργατών. Έτσι, σε μια εποχή που η ζήτηση για υπηρεσίες last mile delivery στην Ελλάδα αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς, η Overblue προσφέρει στις επιχειρήσεις μια ιδιαίτερα συμφέρουσα «διέξοδο» μειώνοντας το κόστος για τις ίδιες και –το σημαντικότερο– χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα του delivery και την εμπειρία των καταναλωτών. Αναλυτικότερα, οι συνεργαζόμενες με την πλατφόρμα της Overblue επιχειρήσεις μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη πληρώνοντας την υπηρεσία που προσφέρουν οι διανομείς τη στιγμή που εκείνες χρειάζονται και για όσο διάστημα κρίνουν απαραίτητο. Μάλιστα, έχοντας πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο διανομέων, οι retailers μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των διανομέων που ταιριάζουν τόσο στο προφίλ τους όσο και στο προφίλ των πελατών τους, αξιολογώντας τους στη συνέχεια για την ποιότητα της συνεργασίας.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της Overblue προσφέρει αυξημένα πλεονεκτήματα και για τους διανομείς που επιλέγουν να συνεργαστούν με την εταιρεία. Οι διανομείς, ως εξωτερικοί συνεργάτες, συνδέονται μέσω της πλατφόρμας με τις επιχειρήσεις που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους, ενώ η ανάθεση των υπηρεσιών delivery γίνεται με εύκολο, γρήγορο και απρόσκοπτο τρόπο. Παράλληλα, η Overblue οργανώνει τις διαδρομές των διανομέων μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη τους και αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Αν και η πρώτη απόπειρα υλοποίησης του project το 2019 απειλήθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα, η Overblue έχοντας ως «όπλο» την καινοτομία, την πελατοκεντρική αντίληψη και την πίστη στο όραμα του ιδρυτή της, κατόρθωσε όχι μόνο να κάνει με επιτυχία τα πρώτα της βήματα σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, αλλά και να επιταχύνει την αρχική της ιδέα. Με άλλα λόγια, η νεοφυής επιχείρηση κατόρθωσε να μετατρέψει την κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φέρει μια νέα εποχή στον ελληνικό κλάδο του last mile delivery.

Μέχρι στιγμής το εγχείρημα του Χρήστου Γιακιμτσούκη και της ομάδας της Overblue έχει στεφθεί με επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνο προμηνύεται και το μέλλον. Η πλατφόρμα της Startup έχει τύχει ευρείας αποδοχής τόσο μεταξύ των retailers όσο και των διανομέων, καθώς και οι δύο πλευρές βρίσκουν στο «πρόσωπο» της Overblue πρωτότυπες και συμφέρουσες λύσεις που τους λύνουν τα χέρια. Φυσικά, εκτός από τις προδιαγραφές και τα features της πλατφόρμας, μεγάλο ρόλο έχει παίξει το γεγονός πως η εταιρεία στήθηκε από ανθρώπους που έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, γνωρίζοντας επακριβώς τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τα «θέλω» όλων των συμβαλλόμενων πλευρών. Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία, η διαφάνεια, η καινοτομία και η συνέπεια συνιστούν τις αξίες που διέπουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Overblue, η οποία, όπως δηλώνει και το όνομά της, προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ηρεμίας που βρίσκεις μόνο πάνω από τα σύννεφα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις