Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το 2028 θα είμαστε ΟΛΟΙ online – Οι 10 πρώτες χώρες σε χρήστες διαδικτύου

Οι χρήστες του Διαδικτύου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια την προσεχή 5ετία!

Ένα εντυπωσιακό σημείο-ορόσημο, το οποίο και αναδεικνύει -ουσιαστικά- το γεγονός πως το Διαδίκτυο αποτελεί -πλέον- αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, μεταμορφώνοντας τον τρόπο επικοινωνίας και πρόσβασης στην πληροφορία, εκτιμάται πως θα λάβει χώρα κατά την προσεχή πενταετία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με προβλέψεις της Atlas VPN, το πλήθος των χρηστών internet θα υπερβεί τα 6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2028! Απλά, αναλογιζόμενοι πως ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται στα 8,1 δισεκατομμύρια άτομα, αφήνοντας στην άκρη τους εξαιρετικά νεαρής (0-3) και γηραιούς κατοίκους της γης, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως ο ενεργός πληθυσμός παγκοσμίως θα βρίσκεται συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο. Γεγονός, που αναμένεται να ενδυναμώσει περαιτέρω τις ευκαιρίες γνώσης και απασχόλησης.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 5,16 δισεκατομμύρια διαδικτυακοί χρήστες παγκοσμίως, γεγονός που «μεταφράζεται» σε αύξηση της τάξεως του κατά σχεδόν το 1/5 (19%), μέχρι το 2028, διαμορφούμενο στα 6,13 δισεκατομμύρια, όπως προκύπτει με βάση δεδομένα που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το DataReportal.

Εξυπακούεται πως μπορεί διεθνώς να καθίσταται δυνατή η διασύνδεση του πληθυσμού, αυτό δεν σημαίνει -όμως- πως τόσο τα μεγέθη, όσο και τα ποσοστά διείσδυσης είναι τα ίδια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντιθέτως, καταγράφεται μια ευρεία ποικιλία σε αμφότερα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, οι ανεπτυγμένες χώρες είθισται να διαθέτουν ποσοστά διείσδυσης στο Διαδίκτυο άνω του 80%, ενώ εκείνες με λιγότερο προηγμένο κυβερνοχώρο μπορεί να κυμαίνονται κάτω από το 50%. Παραδόξως, μόνο οι 20 κορυφαίες χώρες αντιπροσωπεύουν το εντυπωσιακό από κάθε άποψη μέγεθος των 3,67 δισεκατομμυρίων online χρηστών, που με τη σειρά τους αντανακλούν το 71% του συνόλου του κόσμου.

Ασιατική υπεροχή, Αμερικανική… αντίσταση!

Η Κίνα ηγείται σήμερα σε ότι αφορά στον μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών του Διαδικτύου, με 1,05 δισεκατομμύρια χρήστες, που αποτελούν πάνω από το 20% του συνόλου των παγκόσμιων χρηστών του Διαδικτύου. Συνολικά, το 73,7% του πληθυσμού της Κίνας έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα από τον Ιανουάριο του 2023, κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα με 692 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου. Ωστόσο, μόνο το 48,7% περίπου του πληθυσμού της χώρας διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, κατατάσσοντάς το συγκεκριμένο ποσοστό κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, η Ινδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μη συνδεδεμένων ανθρώπων παγκοσμίως, με περισσότερα από 730 εκατομμύρια άτομα να στερούνται πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Επόμενες στη σχετική κατάταξη εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), με 311,3 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου, που μεταφράζεται σε περίπου 91,8% του πληθυσμού τους να διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ινδονησία (212,9 εκατομμύρια), Βραζιλία (181,8 εκατομμύρια), Ρωσία (127,6 εκατομμύρια), Νιγηρία (122,5 εκατομμύρια), Ιαπωνία (102,5 εκατομμύρια), Μεξικό (100,6 εκατομμύρια) και Φιλιππίνες (85,16 εκατομμύρια online χρήστες).

Ενισχυμένα online μεγέθη ισούται με αυξημένους κινδύνους

Καθώς ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά και η τεχνολογία εξελίσσεται εκθετικά, το ψηφιακό τοπίο είναι έτοιμο για βαθιές μεταμορφώσεις, εισάγοντας νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που εκτιμάται πως θα διαμορφώσουν ανάλογα το μέλλον του διασυνδεδεμένου κόσμου.

Η ενίσχυση των κανονισμών προστασίας δεδομένων, η προώθηση της ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η επένδυση σε ισχυρές τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας αποτελούν άμεσα ζητούμενα και θεωρούνται ως ζωτικής σημασίας βήματα για τη διαφύλαξη της ψηφιακής ταυτότητας των χρηστών και της εν γένει εθνικής ασφάλειας των κρατών διεθνώς.

Επιπροσθέτως, η ψηφιακή επανάσταση αναδιαμορφώνει και το μέλλον της εργασίας, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την εξ’ αποστάσεως εργασία, τις ευέλικτες ευκαιρίες εργασίας και την εν γένει ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, παρουσιάζει σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την εκτόπιση θέσεων εργασίας και την ανάγκη για ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα θεωρείται ως ικανό στην αποτελεσματική πλοήγηση στο υπό διαμόρφωση ψηφιακό τοπίο. Μάλιστα, η υιοθέτηση της δια βίου μάθησης και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων εκτιμάται από ολοένα και περισσότερους πως θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ευημερία της ψηφιακής οικονομίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις