Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αποκρυπτογραφήθηκε μέσω της ΑΙ απανθρακωμένος ελληνικός πάπυρος από την Πομπηία

Φοιτητές κατάφεραν να διαβάσουν τον πάπυρο του Ηρακλείου της Ιταλίας, ο οποίος είχε βρεθεί απανθρακωμένος από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Αποκρυπτογραφήθηκε με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ο πάπυρος του Ηρακλείου της Ιταλίας, ο οποίος είχε βρεθεί απανθρακωμένος από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. στην Πομπηία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Το συγκεκριμένο κατόρθωμα πραγματοποιήθηκε από 3φοιτητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Vesuvius challenge, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ειδικούς αλγορίθμους για να «σκανάρουν» τον πάπυρο, χωρίς να τον ξετυλίξουν, καθώς θα κινδύνευε να καταστραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάπυρος ανακαλύφθηκε το 1752 στο Αρχαίο Ηράκλειο ή Ερκουλάνεουμ της Καμπανίας στην Ιταλία, αλλά είχε σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου.

Μέχρι πρότινος, κανείς δεν είχε επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τους συγκεκριμένους παπύρους, καθώς είχαν κριθεί ως είχαν κριθεί ως «εξαιρετικά εύθραυστοι».

Οι 3 φοιτητές μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 700.000 δολαρίων, καθώς κατάφεραν να μεταφράσουν πάνω από 15 στήλες κειμένου, οι οποίες συνιστούν περίπου το 5% του περιεχομένου του παπύρου.

Τι έγραφαν οι πάπυροι

Τα αρχαιολογικά κείμενα του παπύρου αναφέρονταν κυρίως τις πηγές της ευχαρίστησης, όπως είναι η μουσική, το φαγητό (και ιδίως η κάπαρη) και τα χρώματα (γίνεται αναφορά στο χρώμα μωβ).

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο συγγραφέας του αρχαιοελληνικού κειμένου του παπύρου είναι ο Φιλόδημος, ένας φιλόσοφος που ζούσε στη βίλα όπου βρέθηκαν οι πάπυροι του Ηρακλείου Καμπανίας. Η ευχαρίστηση θεωρείται ως το ύψιστο αγαθό, σύμφωνα με την επικούρεια φιλοσοφία, την οποία πιθανόν ασπαζόταν ο Φιλόδημος.

«Είναι ο συγγραφέας ο οπαδός του Επίκουρου, ο φιλόσοφος και ποιητής Φιλόδημος, ο δάσκαλος του Βεργιλίου; Φαίνεται πολύ πιθανό», δήλωσε ο μελετητής παπύρων και κριτής του Vesuvius challenge, Ρίτσαρντ Γιάνκο.

«Γράφει για την επίδραση της μουσικής στον ακροατή και τη συγκρίνει με άλλες απολαύσεις, όπως αυτές του φαγητού και του ποτού; Πολύ πιθανόν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις