Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η OpenAI θέλει να μπει στην κούρσα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η δημιουργός του ChatGPT φαίνεται πως θέλει να κατασκευάσει τα δικά της μικροτσίπ

Το δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να θέλει να κατασκευάσει η δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, και μάλιστα ήδη αξιολογεί έναν στόχο εξαγοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η OpenAI δεν έχει ακόμη αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο. Ωστόσο, η εταιρεία εξέταζε από πέρυσι διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει την έλλειψης ακριβών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στα οποία βασίζεται. Αυτές οι επιλογές περιλάμβαναν την κατασκευή του δικού της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τη στενή συνεργασία με άλλους κατασκευαστές τσιπ συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της, πέρα από τη Nvidia.

Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, έχει καταστήσει κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία, την απόκτηση περισσότερων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Πολλές φορές μάλιστα έχει διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη επεξεργασίας γραφικών, μια αγορά που κυριαρχείται από τη Nvidia, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας αγοράς τσιπ που είναι τα πιο κατάλληλα για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η προσπάθεια απόκτησης περισσότερων τσιπ σχετίζεται με δύο μεγάλες ανησυχίες που εντοπίστηκαν από τον Altman: την έλλειψη των προηγμένων επεξεργαστών που τροφοδοτούν το λογισμικό της OpenAI και το υψηλό κόστος που συνδέεται με τη λειτουργία του υλικού, το οποίο είναι απαραίτητο, για την τροφοδοσία των προϊόντων της.

Από το 2020, η OpenAI αναπτύσσει τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τεράστιο υπερυπολογιστή που κατασκευάστηκε από τη Microsoft, έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, χρησιμοποιώντας 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του ChatGPT είναι πολύ ακριβή για την εταιρεία. Ενδεικτικά, το κόστος κάθε ερώτησης/παραγγελίας είναι περίπου 4 σεντς, σύμφωνα με μια ανάλυση του αναλυτή της Bernstein, Stacy Rasgon. 

Εάν η ερωτήσεις/εντολές αυξηθούν στα 1/10 του τρέχοντος μεγέθους της μηχανής αναζήτησης Google, θα απαιτούσε GPU αξίας περίπου 48,1 δισεκατομμυρίων και τσιπ αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η προσπάθεια ανάπτυξης των δικών της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα βάλει την OpenAI σε μια μικρή ομάδα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google της Alphabet και η Amazon.

Δεν είναι σαφές εάν η OpenAI θα προχωρήσει με το σχέδιο κατασκευής τσιπ. Σύμφωνα με τους βετεράνους του κλάδου, κάτι τέτοιο θα ήταν μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία και μια σημαντική επένδυση που θα μπορούσε να φτάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επιπλέον, ακόμη και αν το OpenAI βρει πόρους για αυτό το έργο, η επιτυχία δεν είναι σίγουρη.

Η εξαγορά μιας εταιρείας chip θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία κατασκευής τσιπ OpenAI, όπως συνέβη με την Amazon και την εξαγορά της Annapurna Labs το 2015.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η OpenAI είχε εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο και είχε βρει πιθανό στόχο εξαγοράς. Όμως το όνομα της εταιρείας που η OpenAI σκεφτόταν να αποκτήσει δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να βασίζεται σε εμπορικούς εταίρους, όπως η Nvidia και οι Advanced Micro Devices.

Επισημαίνεται ότι αρκετές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους επεξεργαστές εδώ και χρόνια με περιορισμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, οι προσπάθειες της Meta για προσαρμοσμένα τσιπ έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα ένα γεγονός που οδήγησε την εταιρία να απορρίψει μερικά από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Επί του παρόντος, η εταιρεία αναπτύσσει ένα νέο τσιπ που θα καλύπτει όλους τους τύπους εργασιών τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft, ο κύριος υποστηρικτής του OpenAI, αναπτύσσει επίσης ένα προσαρμοσμένο τσιπ που δοκιμάζει η OpenAI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις