Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του πρώτου AI Hackathon στην Ελλάδα

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Quintessential SFT διοργάνωσαν το πρώτο ΑΙ Hackathon στην Ελλάδα μεταξύ 16-18 Φεβρουαρίου 2024, στους χώρους του Κέντρου ACEin. Το AI Hackathon, απευθύνθηκε σε φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές/ερευνήτριες, επιχειρηματικές ομάδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου της τεχνολογίας που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Βασικός στόχος του προγράμματος αποτέλεσε η ανάπτυξη νέων ιδεών και ανάδειξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες προκλήσεις (challenges). Ενδεικτικά, οι θεματικές των προκλήσεων αφορούσαν στα Social Sensitivity and Accessibility, Fintech, Cybersecurity, Telecommunications, Retail & E-Commerce, Sports Analytics, Education & Entertainment.

Οι 34 ομάδες που έλαβαν μέρος στον τριήμερο διαγωνισμό έλαβαν συμβουλευτική και καθοδηγητική υποστήριξη από εξειδικευμένα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας και εκπαιδευτικού/ακαδημαϊκού προσωπικού (mentoring) και δημιούργησαν επαφές με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων (networking).

Οι 3 ομάδες που προκρίθηκαν και κέρδισαν χρηματικά έπαθλα ήταν οι παρακάτω:

AXS Link
Η AXS Link παρουσίασε την δημιουργία μιας ολιστικής πλατφόρμας γυμναστικής, η οποία διαθέτει ένα βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που καθοδηγεί και διορθώνει εάν χρειαστεί την στάση σώματος του χρήστη σε πραγματικό χρόνο μέσα από φωνητικές εντολές. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, ως δείγμα της ευρύτερης εφαρμογής, υλοποιήθηκε βοηθός για την άσκηση των κάμψεων, ο οποίος μπορούσε να καταμετρήσει τις επαναλήψεις, να διορθώσει συνηθισμένα λάθη και να εντοπίσει πότε ο χρήστης κουράζεται.

Ομάδα: Μανώλης Τζαγακης (ML Engineer), Ανέστης Μιτακίδης (Flutter Developer), Δημήτρης Μακρής (Full-Stack Developer).

 

Eunomia
Η “Eunomia” είναι ένα έξυπνο εργαλείο αναζήτησης νομικών πληροφοριών για Έλληνες δικηγόρους, ενσωματώνοντας την ελληνική νομοθεσία στο ChatGPT μέσω της τεχνολογίας Retrieval Augmented Generation για αυξημένη ακρίβεια. Επιτρέπει την αναζήτηση των σχετικών διατάξεων με περιγραφικές ερωτήσεις που αντικατοπτρίζουν τις λεπτομέρειες των υποθέσεων, αντί για λέξεις – κλειδιά, μειώνοντας τον χρόνο έρευνας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Στα πλαίσια του AI Hackathon αναπτύχθηκε ένα πιλοτικό μοντέλο με αντικείμενο το εμπράγματο δίκαιο που ήδη απαντούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια από το GPT4.

Ομάδα: Γιώργος Αραβώσης (Law Student), Ίων Πετρόπουλος (ex-DMST & Head of Tech), Κωνσταντίνος Κούτσικος (Electrical).

in_our_DnA
Η InteliPath (in_our_DnA) είναι μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα, η οποία αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζει τον μαθησιακό τύπο κάθε μαθητή και προτείνει εξατομικευμένα learning paths με βάση αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση αποκτά εξατομικευμένο χαρακτήρα και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε μαθητή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να φτάσει στις πλήρεις δυνατότητές του και να εξελιχθεί ταχύτερα. Παράλληλα, οι καθηγητές μειώνουν δραστικά τους χρόνους διαχείρισης των μαθημάτων τους, αυξάνοντας εκθετικά την ποιότητά τους. Έτσι, η InteliPath εκσυγχρονίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, δημιουργώντας το μονοπάτι για τις πλήρεις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Ομάδα: Νικόλας Μοατσος (ML Engineer), Νικόλας Σπυρέλλης (Digital Business Analyst), Σοφία Σωτηροπούλου (IT Consultant), Γιώργος Σιδέρης (AI Researcher).

To AI Hackathon υποστηρίχθηκε από μια σειρά πρωτοπόρων χορηγών: ΔΕΗ, ΕΥ GREECE, ROCHE, LAMDA Developments, Endeavor Greece, ORACLE, Hill International, Athens International Airport, Dimello Coffee, Karabinis Medical & PHAISTOS networks.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις