Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Deliveroo επιλέγει το LSE για την IPO της, βλέπει την μετοχή της να πέφτει τη πρώτη μέρα

Μια από τις πολυαναμενόμενες IPOs στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αυτή της επίσης αγγλικής Startup Deliveroo, δεν πήγε και πολύ καλά παρά την συγκέντρωση του κεφαλαίου στόχου των 2 δισ. δολαρίων.

H Deliveroo,, η μεγάλη αγγλική Startup παραδόσεων φαγητού, είχε επιμείνει στη πραγματοποίηση της IPO της και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κόντρα στο ρεύμα των SPACs και της Νέας Υόρκης.

Με τη πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης εχθές είδε τη μετοχή της να πέφτει  από τις 331 πένες (3,31 λίρες) της έναρξης (η οποία ήταν 15% κάτω από την τιμή της πριν μπει στο χρηματιστήριο) στις 287 πένες. Η τιμή στόχος ήταν 390 πένες (3,90 λίρες) ενώ η αξία της άγγιξε τα 10 δισ. δολάρια ενώ όπως προαναφέραμε συγκέντρωσε πάνω από 2 δισ. δολάρια.
Με το άνοιγμα του LSE σήμερα, η τιμή της μετοχής έχει πέσει ακόμα περισσότερο και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 278 πένες. Πρόκειται για μια πτώση ρεκόρ για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο είχε να δει κάτι ανάλογο για 10 χρόνια!

Η Deliveroo, η οποία έχει επενδυτή την Amazon, είδε τεράστια αύξηση στα έσοδά της το 2020 λόγω πανδημίας αλλά παρόλα αυτά λειτουργεί ακόμα με ζημιές. Συγκεκριμένα, τα έσοδά της έφτασαν τα 5,7 δισ. δολάρια το 2020 και οι ζημιές τα 309 εκατ. δολάρια, έναντι 438 εκατ. δολαρίων το 2019.
H Startup ιδρύθηκε το 2013 στο Λονδίνο, εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 6 εκατομμύρια πελάτες και στο marketplace της υπάρχουν 115.000 εστιατόρια, σε 800 πόλεις σε 13 χώρες ενώ πάνω από 100.000 συνεργάτες της πραγματοποιούν παραδώσεις.

Η Deliveroo δέχεται έντονη κριτική για τις πολιτικές αποζημίωσης των συνεργατών της για τις παραδόσεις, οι οποίοι είναι στην ουσία ιδιώτες – ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν για πολλές ώρες με ελάχιστο ωρομίσθιο, χωρίς πολλά εργασιακά δικαιώματα.
Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και με αρκετές άλλες εταιρείες που λειτουργούν με το ίδιο μοντέλο, όπως για παράδειγμα η Uber, η οποία αναγκάστηκε να ορίσει τους οδηγούς της σαν εργαζόμενους και όχι σαν ανεξάρτητους με συμβόλαιο. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αυξημένα κόστη λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως λειτουργούν ακόμα με ζημιές.

Από την άλλη υπάρχουν ερωτηματικά πως μια IPO την οποία υπογράφουν οι Golman Sachs και JP Morgan μεταξύ άλλων μεγάλων ονομάτων, όπως Bank of America, Citigtoup, Jefferies κ.α. “κατάφεραν” να έχουν αυτήν την “αποτυχία” με τους επενδυτές να χάνουν τα χρήματά τους από τη πρώτη μέρα. Μια εξήγηση είναι η υπερεκτίμηση της αξίας της εταιρείας αλλά και η απουσία από την IPO θεσμικών επενδυτών λόγω του “κακού ονόματος” της εταιρείας στις εργασιακές της σχέσεις.

Εθνικό… ρεκόρ χρηματοδότησης για την ισπανική Glovo

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις