Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι στόχοι της κυβέρνησης για το μέλλον του ελληνικού οικοσυστήματος

Για την έρευνα, την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δοθούν στην αγορά το επόμενο διάστημα, μίλησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας και ο ο Υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης.

O κ. Δήμας ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι υπέρμαχος της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας και ότι η Ελλάδα στον τομέα αυτό πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη προσέλκυσης ερευνητών της διασποράς και για αυτό έχει ήδη προωθήσει διάταξη που εξαιρεί τους ερευνητές από το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που αποτελεί κίνητρο και για ερευνητές εντός της χώρας μας.

Στη συνέχεια, μίλησε για το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτείας Καινοτομίας και είπε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ένας φυσικός χώρος που θα προσφέρει γραφεία μεταφοράς τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις και που θα αποτελέσει κόμβο για την συνέργεια επιχειρηματιών και ερευνητών.

Σημείωσε μάλιστα ότι παρά την πανδημία η κρατική επιχορήγηση για έρευνα και τεχνολογία δεν μειώθηκε, ενώ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατίθεται σύντομα το 3% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό. Τέλος μίλησε για το Elevate Greece, μία πλατφόρμα στην οποία οι startups και τεχνοβλαστοί (spin-offs) εντάσσονται αυτόματα για καλύτερη δικτύωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακίρης αναφερόμενος στις startups έκανε λόγο για ένα “θαύμα” που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια και τονίζοντας ότι “μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό”, προέβλεψε ότι “θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένα hub προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την Τεχνολογία. “Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους”, πρότεινε ο κ. Τσακίρης.

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. ‘Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο’, σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: “Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι”.

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι αναμένεται μια “γέφυρα” μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε “έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο”.

Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ανέφερε: “Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει”.

“Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας” ανέφερε.

“Πλέον βρισκόμαστε στην μετά – covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Το πρόγραμμα για την Εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο”, σημείωσε ο υφυπουργός και κλείνοντας τόνισε: “Είμαι αισιόδοξος για την Ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις