Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Πατάει γκάζι» η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους με όχημα τις εφαρμογές Smart Cities- SAMSUNG

Σε μια νέα εποχή οδηγείται η χώρα με όχημα την τεχνολογική ανάπτυξη. Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται την πρόοδο αυτή για να προσφέρουν υπηρεσίες αιχμής προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Των Θανάση Λασκούδη και Αλέξανδρου Ελευθεριάδη

 

Η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και η ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities αποτελούν δύο βασικούς στόχους για την Ελλάδα, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρώτο σκέλος, δηλαδή η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους περιλαμβάνει την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του κράτους.

Αναφορικά με τις εφαρμογές Smart Cities, πρόκειται για όσες βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το Internet of Things (IoT), το big data και η τεχνητή νοημοσύνη AI, για την παροχή υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια πόλη. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την ασφάλεια, την ενέργεια, τα απορρίμματα και άλλες πτυχές της ζωής μιας πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας «τρέχει» το πρόγραμμα «Smart Cities», μέσω του οποίου θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας.

Ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και εφαρμογές Smart Cities

Η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Με τoν σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν την Ελλάδα μια πιο σύγχρονη και βιώσιμη χώρα.

Μερικά από τα ειδικά πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης του κράτους και των εφαρμογών Smart Cities είναι:

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του κράτους: Οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να το βοηθήσουν να προσφέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart traffic μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας και τη μείωση του μποτιλιαρίσματος.

Αύξηση της διαφάνειας: Άλλος ένας τομέας στον οποίο οι εφαρμογές Smart Cities έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, είναι στον «αγώνα» για περισσότερη διαφάνεια στο κράτος, καθώς μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart government μπορεί να παρέχει στους πολίτες πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πορεία των αιτήσεών τους.

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών: Καθοριστική μπορεί να είναι η συνεισφορά των εφαρμογών Smart Cities στην προσπάθεια του κράτους να πείσει τους πολίτες να εμπλακούν σε μεγαλύτερο βαθμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα για feedback και προτάσεις. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart city planning χρησιμοποιείται για να συγκεντρώσει απόψεις από τους πολίτες σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης.

Βελτίωση της ασφάλειας: Σημαντικά οφέλη προσφέρουν οι εφαρμογές Smart Cities και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, καθώς χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart policing μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κίνησης και την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.

Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Επιπροσθέτως, οι εφαρμογές Smart Cities μπορούν να βοηθήσουν το κράτος να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή smart energy management βοηθά στη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.

Προκλήσεις και προοπτικές

Σε κάθε περίπτωση, η συνέργεια που προκύπτει από την ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους και τις εφαρμογές Smart Cities αποτελεί μια πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο καθοριστικός ρόλος των μεγάλων εταιρειών

Στη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαν να μην πρωταγωνιστούν ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το STARTUPPER MAG επικοινώνησε με μερικές εξ αυτών και τους ζήτησε να τοποθετηθούν σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τις Smart Cities, όπως οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν αλλά και τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

SAMSUNG: Ένας τεχνολογικός κολοσσός στη μάχη για πιο έξυπνες πόλεις

Η Samsung αποτελεί έναν πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό που πρωταγωνιστεί σε μία σειρά από τεχνολογικούς τομείς.

Από τις δράσεις της δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τομέας των Smart Cities. Σε αυτό το πλαίσιο, και στην προσπάθεια για παροχή ολοκληρωμένων λύσεων τεχνολογίας, η Samsung Electronics Hellas ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις της με τις εταιρείες Nova και EYEONIX για την υλοποίηση του ψηφιακού συστήματος «Smart City».

Το «Smart City» αποτελεί δωρεά της εταιρείας 3Δ ΑΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για τον εκσυγχρονισμό των συντονιστικών επικοινωνιών στις υπηρεσίες του. Η Samsung Electronics Hellas βοήθησε σημαντικά στη διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη, παρέχοντας προηγμένες, ανθεκτικές συσκευές Samsung και καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας.

Στο STARTUPPER MAG μίλησε ο κ. Άρης Παρασκευόπουλος Head of Mobile Division της Samsung.

STARTUPPER: Πώς μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου να βοηθήσει στην ανάπτυξη των Smart Cities;

Άρης Παρασκευόπουλος: Χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι κάτοικοι των Smart Cities μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα στην καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αμεσότητα και πιο εύκολη εκτέλεση καθημερινών και πολύ περίπλοκων διαδικασιών Δημοσίου.

STARTUPPER: Ποιες είναι οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές Smart Cities;

Άρης Παρασκευόπουλος: Οι εταιρείες αυτές όπως αναφέρθηκε, πρέπει να είναι σίγουρες για την προστασία και διασφάλιση της ακεραιότητας στη διαφύλαξη των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών. Ακόμη υπάρχει ελλιπή εκπαίδευση σε μεγάλο ποσοστό των πολιτών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στην υιοθέτησή τους αλλά και να επηρεάζεται η αποδοτικότητά τους.

STARTUPPER: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών Smart Cities για τους πολίτες;

Άρης Παρασκευόπουλος: Υπάρχει μεγάλη βελτιστοποίηση χρόνου με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία. Επίσης μειώνεται και ο χρόνος ανάκτησης συγκεκριμένων εγγράφων, καθώς αυτά είναι ήδη αποθηκευμένα σε σχετικές βάσεις δεδομένων όπου μπορεί να γίνει εύρεσή τους εύκολα και γρήγορα. Ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία με τις δημόσιες αρχές, όπως αστυνομία, ασθενοφόρα.

Παράλληλα εξοικονομείται χρόνος μετακίνησης μέσω της βελτιστοποιημένης εμπειρίας για το κοινό σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή τους με κάποιο δημόσιο μέσο μετακίνησης, όπως λεωφορείο. Αυτό επιτυγχάνεται με συστήματα tracking, υπολογισμού άφιξη σε στάσεις κ.λπ.

STARTUPPER: Πώς μπορούν οι εταιρείες να προσεγγίσουν τις δημόσιες αρχές και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities;

Άρης Παρασκευόπουλος: Μέσω παρακολούθησης δημόσιων διαγωνισμών οι οποίοι αναρτώνται σε ανάλογα sites. Επίσης, η επίσκεψη σε ανάλογες εκθέσεις μπορεί να βοηθήσει σε αυτού του τύπου τη δικτύωση όπου οι εταιρείες μπορούν να μιλήσουν πιο άμεσα στους αντιπροσώπους του οργανισμού για τις ανάγκες τους.

STARTUPPER: Ποιες είναι οι τάσεις στον τομέα των εφαρμογών Smart Cities;

Άρης Παρασκευόπουλος: Ό,τι μπορεί να αφορά και να βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας, τόσο σε επίπεδο αριθμού διαδικασιών όσο και όγκου χαρτιού. Αυτό επιτυγχάνεται με τα ανάλογα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, αλλά και μέσω του e-signature. Ταυτόχρονα έχει δοθεί έμφαση στη διευκόλυνση της εργασίας των Αρχών στη μεταξύ τους επικοινωνία όπως και σε τομείς που περιλαμβάνουν εργασία στην «πρώτη γραμμή» ενός επείγοντος περιστατικού (ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα, αστυνομία).

Στον χάρτη αυτόν έχει προστεθεί και η εκπαίδευση με τη συνεχή προσπάθεια μέσω της τεχνολογίας για την εξέλιξη των δημόσιων σχολείων. Έχουν ήδη προχωρήσει πολλοί διαγωνισμοί για την παροχή tablet στους μαθητές, και υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί, με πολλά σχολεία να έχουν προμηθευτεί και τεχνολογικά εξελιγμένους διαδραστικούς πίνακες.

STARTUPPER: Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί έναν από τους βασικότερους κινδύνους της εποχής μας, είναι μονόδρομος η μετάβαση στις Smart Cities για την ενεργειακή εξοικονόμηση;

Άρης Παρασκευόπουλος: Η σύνδεση αυτή θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά έντονη, καθώς χάρη στην εφαρμογή της τεχνολογίας σε συγκεκριμένους τομείς, η ενεργειακή εξοικονόμηση θα γίνει πιο εύκολη από ό,τι φαντάζει. Αρκεί να λάβουμε υπ’ όψιν τις δυνατότητες σε έξυπνα δίκτυα αστικών μεταφορών αλλά και την προσαρμογή των υλικών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρισμό και θέρμανση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις