Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ην. Βασίλειο: Αναβλήθηκε η ψηφιακή φορολογία

Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν επηρεαστεί τόσο από την πανδημία που η ψηφιακή μετατροπή της φορολογικής διαδικασίας θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους.

Η IPSE (Ένωση Ανεξάρτητων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων) χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την εφαρμογή της ψηφιακής φορολόγησης για τον φόρο εισοδήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για “ευπρόσδεκτη ανάσα” πριν από “ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα για τους αυτοαπασχολούμενους”. 

Η IPSE προειδοποίησε ότι μετά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση στο Making Tax Digital και ότι η τριμηνιαία υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο του νέου συστήματος θα αποτελούσε “σοβαρό και βαρύ διοικητικό φόρτο”. Η IPSE υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει το όριο για το MTD πάνω από τις 10.000 λίρες, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις. 

Ο Andy Chamberlain, Διευθυντής Πολιτικής της IPSE, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή της ψηφιακής φορολόγησης για τον φόρο εισοδήματος. Αυτό θα προσφέρει τον απαραίτητο χώρο -και χρόνο- στους αυτοαπασχολούμενους που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη κίνηση. Μετά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή φορολόγηση. 

Αν και τα οφέλη της ψηφιακής τήρησης αρχείων είναι υπαρκτά, οι επιχειρηματίες διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με κάποιες πτυχές του μετασχηματισμού της οικονομίας. Η στροφή στην τριμηνιαία υποβολή εκθέσεων θα επιφέρει σημαντικό διοικητικό βάρος σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Η ένωση καλεί την κυβέρνηση οι αλλαγές να μην αφορούν τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να μην αντέξουν ούτε το οικονομικό φορτίο. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις