Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα στο Top 5 του Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink

Όπως τονίζεται στο Startup Ecosystem Report 2023, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλού επιπέδου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής.

Στην 5η θέση αξιολόγησε και τοποθέτησε την Αθήνα ως προς τα πλέον ισχυρά οικοσυστήματα για Startups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink, συμπεριλαμβάνοντάς την μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για επενδύσεις σε Startup εταιρείες. Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Βαρκελώνη, ακολουθούμενη από τις Μαδρίτη, Λισσαβώνα και Μιλάνο.

Όπως τονίζεται στο Startup Ecosystem Report 2023, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλού επιπέδου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η γεωγραφία της, καθώς βρίσκεται κοντά τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο τη Μέση Ανατολή, μα και την Αφρική, αναδεικνυόμενη σε έναν περιφερειακό τεχνολογικό κόμβο.

Περισσότερα από 1 δισ. δολάρια έχουν «σηκώσει» ελληνικές Startups!

Όπως προκύπτει με βάση στοιχεία του Marathon Venture Capital, σε 88 γύρους χρηματοδότησης οι Startups με «ελληνικό DNA» κατάφεραν να αντλήσουν συνολικό ποσό χρηματοδότησης της τάξεως του 1,018 δισ. δολ. με 13 εξαγορές και τη συμμετοχή 95 διαφορετικών επενδυτών.

Δέκα χρόνια Orange Grove

Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το Orange Grove, η Θερμοκοιτίδα καινοτόμου επιχειρηματικότητας από την Ολλανδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 άκρως παραγωγικών χρόνων λειτουργίας στη χώρα μας.

Το Orange Grove αποτελεί μια πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, υπό τη διαχείριση της μη κερδοσκοπικής Ithaca, ενώ από το 2019 λειτουργεί ως ένας Remote-First Incubator. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν πρωτοποριακό incubator, ο οποίος έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία Startups και καινοτόμων ΜμΕ, μέσα από εντατικές εκπαιδεύσεις, πρόσβαση σε διεθνή τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, καθώς και διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και συνεργατών.

800 εταιρείες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ) Elevate Greece

Σε 800 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ) Elevate Greece, καθώς πρόσφατα εντάχθηκαν στην πλατφόρμα επιπλέον 19 Startup εταιρείες, οι 7 με διαδικασίες Fast Track και οι 12 έπειτα από αξιολόγηση.

Μάλιστα, πρώτες στην κατάταξη του ΕΜΝΕ είναι Startups με αντικείμενο την Βιοϊατρική και την Υγεία, ενώ λίγο καιρό πριν, την πρώτη θέση στην κατάταξη είχε η Αγροδιατροφή.

Το «χρυσό» άγγιγμα του Σ. Μάργαρη!

Μια ακόμη επιτυχία κατάφερε να εγγράψει ο Σπύρος Μάργαρης, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητα του Venture Partner του SparkLabs Group, που επιβλέπει ένα παγκόσμιο δίκτυο επιταχυντών Startup και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου το οποίο και έχει επενδύσει σε περισσότερες από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως με επίκεντρο την τεχνολογία, σε έξι ηπείρους από το 2013.

Η SparkLabs Group δημιούργησε πρόσφατα την Spark I Acquisition Corporation (SPAC), μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε με σκοπό τη συγχώνευση, ανταλλαγή μετοχών, απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αγορά μετοχών, αναδιοργάνωση ή παρόμοια επιχειρηματική συνένωση με μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, και προ ημερών κατάφερε να ολοκληρώσει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) διαθέτοντας 10.000.000 τεμάχια στην τιμή των 10 δολαρίων ανά μονάδα, με αποτέλεσμα ακαθάριστα έσοδα της τάξεως των 100.000.000 δολαρίων. Η δε ζήτηση που εκφράστηκε από μέρους δυνητικών επενδυτών ήταν εξαπλάσια, όπως ενημέρωσε σχετικά η Cantor.

Fitzgerald & Co!

Η εταιρεία εισήχθη στο Nasdaq, όπου οι μετοχές της διαπραγματεύονται πλέον. Η Spark I Acquisition Corporation, η αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό του 1 δισ. δολ. αναμένεται να συνεχίσει να αναζητά Startup εταιρείες που βρίσκονται σε Late Stage στάδιο και δραστηριοποιούνται πρωτίστως στις ΗΠΑ και την Ασία.

«Καμπανάκια» ανησυχίας στο FinTech

Σε δραστικό περιορισμό των επενδύσεων που πραγματοποιούν στον ευρύτερο τομέα του FinTech δείχνουν να έχουν προχωρήσει τελευταία ορισμένοι εκ των πλέον ενεργών επενδυτών του κλάδου και δη σε Early Stage Startups στην Ευρώπη.

Μάλιστα, τα VC FinTech ήταν πολύ πιο προσεκτικά φέτος σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παρατηρούμενη τεχνολογική επιβράδυνση επιδρά και δη αρνητικά σε ολόκληρο τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, μέχρι ώρας φέτος, το ποσό των 379 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επενδυθεί σε Startups FinTech pre-seed και seed-stage στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Dealroom, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρηματοδότηση θα είναι σημαντικά μικρότερη εν συγκρίσει με τα 995 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στον τομέα το 2022!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις