Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Σανίδα σωτηρίας» για την τουρκική οικονομία οι Startups

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση στη σταθερά πτωτική πορεία που ακολουθεί η τουρκική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί ο κλάδος των Startups, ο οποίος κατόρθωσε παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα στο τουρκικό νόμισμα, να διατηρήσει την δυναμική του.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, με δριμύτατες συνέπειες στην κοινωνία της γείτονας χώρας. Η καθόλα αναποτελεσματική νομισματική πολιτική που ακολουθεί πεισματικά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε απώλειες της τάξης του 43% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, ενώ οι παρατηρητές φοβούνται ότι η πτώση μπορεί να συνεχιστεί και το 2022. Η πτώση της λίρας τροφοδοτεί επίσης τον πληθωρισμό, με την Τουρκία να εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές, κυρίως για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ραγδαία άνοδο σημειώνει ο δείκτης ανεργίας αλλά και οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων όπως το ψωμί και τα καύσιμα, προκαλώντας τριγμούς σε ολόκληρο το φάσμα της τουρκικής οικονομίας.

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση στη σταθερά πτωτική πορεία που ακολουθεί η τουρκική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί ο κλάδος των Startups, ο οποίος κατόρθωσε παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα στο τουρκικό νόμισμα, να διατηρήσει την δυναμική του, όντας αυτή τη στιγμή ίσως ο μοναδικός κλάδος που χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι Startups που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία «σήκωσαν» σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο του 2021 – έναντι μόλις 146 εκατ. το 2020 –  με τις συμφωνίες χρηματοδοτήσεων να ξεπερνούν τις 200. Πρόκειται για μια ποσοστιαία «έκρηξη» της τάξης του 1.770% σε ετήσια βάση, ενώ τα χρηματοδοτικά deals αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με το 2020. Κινητήριος δύναμη του τουρκικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων είναι οι gaming Startups, καθώς μια στις πέντε χρηματοδοτήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου. Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση της Dream Games ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς η οποία μάλιστα την ανέδειξε σε «μονόκερο».
Μεγαλύτερη χρηματοδότηση έλαβε μόνο η Getir, μιας και η εταιρεία πίσω από την επιτυχημένη πλατφόρμα delivery αποτελεί σταθερά την «αιχμή του δόρατος» του τουρκικού οικοσυστήματος.

Όσον αφορά τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η TechOne με έδρα την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και πάλι στην κορυφή των VCs, με εννέα επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Alesta με επτά συμφωνίες χρηματοδότησης. Στη φετινή λίστα με τις επενδύσεις από VCs και angel investors, η Τουρκία ανέβηκε στην 13η θέση πανευρωπαϊκά και στην 5η στην περιοχή της MENA (Middle East – North Africa).

Συνολικά πρόκειται για τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της τουρκικής Startup σκηνής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως οι επιχειρήσεις που στηρίζονται στο όραμα των νέων, καλά καταρτισμένων, entrepreneur μπορούν να ξεπεράσουν κάθε είδους προκλήσεις, ακόμα και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο εμπόδια όπως αυτό της Τουρκίας. Δεδομένης της πολιτικής στην οποία επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, το μέλλον προμηνύεται δύσκολο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα της γειτονικής χώρας. Ωστόσο το potential των Τούρκων entrepreneur καθώς και η «φετινή ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων επενδυτών προς αυτούς, μπορούν σε βάθος χρόνου να λειτουργήσουν ως «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στην οπισθοδρομική αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος για την οικονομία, το επιχειρείν αλλά και το ρόλο των νέων εν γένει.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις