Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μα η Λισαβόνα διεκδικητής για τη Startup Capital της Ευρώπης;

Μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις τεχνολογίας και Startups γίνεται αυτή τη χρονιά στη Λισαβόνα, το Web Summit, την όποια άνοιξε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοινώνοντας μάλιστα ένα κρατικό fund το οποίο θα συν-επενδύσει με ιδιώτες 400 εκατ. ευρώ σε πορτογαλικές Startups.

Η Πορτογαλία μπορεί άνετα να συγκριθεί με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, ειδικά σε ότι αφορά την οικονομική κρίση και την οικονομία που βγαίνει από ένα μνημόνιο, με μεγάλο χρέος, αλλά σημειώνει ανάπτυξη.

Πολλοί ταλαντούχοι νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και μερικοί από αυτούς πέτυχαν μια και Startups όπως η FarFetch και η Seedrs έχουν Πορτογάλους ιδρυτές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο κερδισμένος μια και εκεί έχουν την έδρα τους οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σιγά – σιγά όμως τα πράγματα αλλάζουν για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν κάτσει ΌΛΟΙ μαζί και έχουν καταστρώσει μια στρατηγική επένδυσης στη νέα οικονομία και την τεχνολογία. Τα 400 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στα επόμενα δυο χρόνια είναι ένα, αλλά σημαντικό εργαλείο.

Υπάρχουν 15 σημεία στο σχέδιο ανάπτυξης των Startups στη Πορτογαλία, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν:
– Ζώνες υψηλής τεχνολογίας, η Πορτογαλία θέλει να γίνει ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος όπου οι εταιρείες θα δοκιμάζουν τις νεότερες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τα αυτόνομα οχήματα.
– Κρατικές επιδοτήσεις για συμμετοχή Startups σε Incubators και Accelerators.
– Νομοθετήθηκε η συμμετοχική χρηματοδότηση για επιχειρηματικά κεφάλαια.
– Προγράμματα κινήτρων για αποφοίτους πανεπιστημίων για να κάνουν την ιδέα τους πράξη.
– Επιδοτήσεις σε Startups αλλά και φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές που επενδύουν σε Startups.
– H κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το φθηνό κόστος ζωής στη Λισαβόνα, τα φθηνά ενοίκια για σπίτια και γραφεία αλλά και το σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας δεν χρειάζεται να είσαι γκράν μάστερ να καταλάβεις ότι σε λίγα χρόνια η πορτογαλική πρωτεύουσα θα φιγουράρει στις τοπ πόλεις για Startups στην Ευρώπη.

Το 2015 35.555 νέες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη στην Πορτογαλία έναντι 29,216 το 2012 και είναι απόδειξη ότι τα όποια μέτρα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποδίδουν. Το δίκτυο των Incubators και Accelerators συνεχώς μεγαλώνει όπως και η φήμη της Λισαβόνας ανάμεσα στους founders απ΄όλη την Ευρώπη, κατατάσσοντας της στην 5η θέση στη προτιμήσεις τους σχετικά με το που θα μετακινούσαν την έδρα της επιχείρησης τους αν άρχιζαν από την αρχή. Είναι και η Αθήνα σε αυτή τη λίστα…

Ο μεγαλύτερος accelerator της Λισαβόνας, ο Beta-i έχει υποστηρίξει 500 εταιρείες τα τελευταία χρόνια οι οποίες έχουν λάβει 60 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση ενώ υπάρχουν ακόμα 40 εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι υποψήφιες για το Scaleup έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 166 εκατ. ευρώ.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ελλάδα όλα τα Jeremie Funds έχουν επενδύσει 52 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια σε 69 Startups με το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αν υπήρχαν περισσότερες και καλύτερες προτάσεις.

StartupLisbon

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις