Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε wearables και “έξυπνο” σπίτι, οι νέες δραστηριότητες των startups

Η περασμένη Τρίτη ήταν η πολυαναμενόμενη ημέρα για τους ανά τον κόσμο φίλους της Apple, καθώς τότε η εταιρεία είχε ανακοινώσει την παρουσίαση των νέων κινητών iPhone.

Ωστόσο την παράσταση έκλεψε η παρουσίαση του πρώτου “έξυπνου” ρολογιού της εταιρείας, με το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός εισέρχεται και αυτός στο νέο και πολλά υποσχόμενο κλάδο των wearable συσκευών.

Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες, από ιδιαίτερα θετικές έως και αρκετά αρνητικές (μην ξεχνάμε ότι στο συγκεκριμένο χώρο η εταιρεία του Cupertino έχει ήδη να αντιμετωπίσει πολύ σκληρό ανταγωνισμό), ωστόσο η είσοδος μιας ακόμα τόσο μεγάλης εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά, είναι ίσως και το καίριο “ειδικό βάρος” προκειμένου η συγκεκριμένη αγορά να αποκτήσει πολύ σημαντική ώθηση (μετά και την είσοδο σε αυτή κολοσσών όπως η Samsung και η Sony) και να αποκτήσει το κοινό που, με τη σειρά του, θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο, και ειδικότερα στο λογισμικό που θα συνοδεύει αυτές τις συσκευές, καθώς επίσης και στη δημιουργία πρόσθετων εφαρμογών για αυτές, στο πρότυπο των smartphones.

Το πεδίο της δημιουργίας εφαρμογών για wearable συσκευές αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πεδίο δραστηριοποίησης και για τις startups, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των εφαρμογών για smartphones. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν σκεφτεί κανείς ότι δε μιλάμε μόνον για “έξυπνα” ρολόγια, αλλά σχεδόν για κάθε τί που μπορεί να φορεθεί: από παπούτσια, μέχρι ρούχα και αξεσουάρ που συνοδεύουν το ντύσιμο.

Μένει βέβαια να ξεκαθαριστεί το τοπίο αναφορικά με τα λειτουργικά συστήματα που θα συνοδεύουν αυτές τις συσκευές, επάνω στα οποία θα “χτιστούν” οι εν λόγω εφαρμογές, αλλά αυτό είναι κάτι που λογικά θα ξεκαθαρίσει σύντομα, με τους μεγάλους κατασκευαστές, αλλά και την Google (που παρουσίασε σχετικά πρόσφατα το Android Wear ακριβώς για αυτές τις συσκευές) να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πέραν αυτών, αργά αλλά σταδιακά (καθώς εκεί η αγορά είναι σαφώς πιο κατακερματισμένη) παρατηρείται μια ανάλογη τάση και στις “λευκές” συσκευές, με τα “έξυπνα” ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.α. να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Στη φετινή έκθεση τεχνολογίας IFA στο Βερολίνο πολλοί ήταν οι μεγάλοι κατασκευαστές που παρουσίασαν την άποψή τους για το ολοκληρωμένο έξυπνο” σπίτι, όπου όλες οι συσκευές συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και ο χρήστης μπορεί να τις ελέγχει μέσα από το κινητό του από οπουδήποτε βρίσκεται.

Στον παραπάνω χώρο των “έξυπνων” λευκών συσκευών η εικόνα του λογισμικού που τις συνοδεύει είναι λίγο πιο “περίπλοκη“, κυρίως λόγω της ύπαρξης αρκετών μεγάλων κατασκευαστών, ο καθένας από τους οποίους έχει τη δική του “άποψη” για το λογισμικό που θα πρέπει να ενσωματώνουν οι συγκεκριμένες συσκευές, και για το λόγο αυτό το “ξεκαθάρισμα” στο συγκεκριμένο τοπίο αναμένεται να καθυστερήσει λίγο περισσότερο από τον ανάλογο χώρο των wearable συσκευών. Ωστόσο και εκεί έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται οι προτάσεις των μεγαλύτερων κατασκευαστών, και αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει μια συμφωνία για τις βασικές τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό είναι κάτι που συμφέρει τόσο τους κατασκευαστές των συσκευών, όσο και τους δημιουργούς του ανάλογου λογισμικού, αφού όσο η κατάσταση δεν ξεκαθαρίζει οι επίδοξοι αγοραστές “έξυπνων” λευκών συσκευών θα αναβάλλουν τις αγορές τους φοβούμενοι μήπως το λογισμικό που θα ενσωματώνουν τεθεί τελικά “εκτός αγοράς” (άρα και υποστήριξης) λόγω της επικράτησης κάποιου άλλου προτύπου.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος χώρος θεωρείται και αυτός το επόμενο μεγάλο πεδίο δραστηριότητας για τις startups που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη δημιουργία λογισμικού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις