Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πήρες χρηματοδότηση; Δεν έγινε και τίποτα…

Αρκετές φορές οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ είναι αρκετά μπροστά από την εποχή τους. Για παράδειγμα, υπάρχει μία κομεντί του 2005, πολύ πριν δηλαδή η λέξη Startup κάνει την εμφάνιση της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν Startups πιο πριν, με τίτλο «Σχεδόν Έρωτας» (A lot like love) και πρωταγωνιστή τον Άστον Κάτσερ.

O τελευταίος υποδύεται έναν νεαρό και φιλόδοξο Startupper που προσπαθεί, μαζί με έναν φίλο του, να στήσει ένα online κατάστημα που θα πουλά …πάνες! Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι, βέβαια, η σχέση μεταξύ του πρωταγωνιστή και της Αμάντα Πιτ, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές για το πώς το Startup του Κάτσερ προσπαθεί να λάβει μία χρηματοδότηση 1 εκατ. δολαρίων.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι τι γίνεται όταν τελικώς πάρουν τη χρηματοδότηση ο Κάτσερ και ο συνεταίρος του. Δεν είναι μόνο τα νέα γραφεία και οι εργαζόμενοι που σπεύδουν να προσλάβουν αλλά και τα ακριβά αυτοκίνητα και οι υπερβολές που κάνουν, θεωρώντας ότι πλέον όλα θα πάνε πρίμα και θα γίνουν πλούσιοι. Λάθος, μεγάλο λάθος…

Μία από τις επόμενες σκηνές δείχνει την εταιρεία να κλείνει, παραδίδουν τα κλειδιά του Hummer και γενικώς να βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση. Το νόημα, όπως το είδα εγώ τουλάχιστον, είναι πως ότι κατάφερες να πείσεις κάποιους επενδυτές να σε χρηματοδοτήσουν με 1 εκατ. δολάρια, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Γιατί πολύ απλά, αν θες πραγματικά να πετύχεις, η πρώτη χρηματοδότηση είναι απλώς ένα από τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις.

Σε προηγούμενο σημείωμα είχα αναφερθεί στην έπαρση που αποκτούν ορισμένοι «φρέσκοι» Startuppers. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η πρώτη χρηματοδότηση σημαίνει απλώς ότι η ιδέα που έχεις ακούγεται ως ενδιαφέρουσα σε κάποιους επενδυτές. Αυτό σημαίνει αρκετά, αλλά δεν σημαίνει ότι θα σε χρηματοδοτούν για πάντα όσα λάθη και αν κάνεις και όσες «αναποδιές» υπάρξουν. Γιατί και αυτές είναι μέσα στο «παιχνίδι». Ανταγωνισμός πάντα υπάρχει και ενδεχομένως να κάνει κάτι καλύτερο από εσένα. Το γεγονός ότι κάποιοι εμπιστεύτηκαν σε σένα τα κεφάλαια που διαχειρίζονται δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρεις.

Παρεμπιπτόντως, τα Venture Capital Funds θεωρούν επιτυχία αν από τις 20 επενδύσεις τους, 7-8 καταφέρουν να επιβιώσουν και 1-2 κάνουν τη διαφορά. Οπότε, ότι πήρες μίας χρηματοδότηση δεν σημαίνει ότι τα κατάφερες. Έχεις ακόμη πολύ δρόμο μπροστά σου.

Οπότε, αν είσαι σε ένα Startup που πήρε 1 εκατ. δολάρια (ή ευρώ δεν έχει σημασία) μην αρχίζεις τα πανηγύρια. Άλλα αντίθετα, στρώσου στη δουλειά. Γιατί τώρα ξεκινά η πραγματική επιχειρηματικότητα. Γιατί πέραν των άλλων, δεν έχεις να πείσεις μόνο τον εαυτό σου και την ομάδα σου για τις κινήσεις αλλά και τους επενδυτές σου. Και εκεί πρέπει να δείξεις πόσο καλός μάνατζερ είσαι…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις