Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στην Γερμανία εξαφανίζονται οι FinTechs!

Στη Γερμανία οι FinTechs εξαφανίζονται από την αγορά, αργά αλλά σταθερά, για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι οι εξαγορές, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει ρεκόρ έτους.

Σύμφωνα με έκθεση της PwC υπάρχουν πολλές FinTechs με πρωτοποριακές τεχνολογίες αλλά είναι δύσκολο για αυτές να καλύψουν ένα ικανό κομμάτι της αγοράς από μόνες τους. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες πρέπει να ψηφιοποιήσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους αλλά δεν έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να το κάνουν. Οι εξαγορές των FinTechs είναι μια προφανή και βέλτιστη λύση η οποία στην ουσία είναι μια λύση win-win για όλες τις πλευρές.

Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 92 εξαγορές Fintechs στη Γερμανία, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι οι 20 εξαγορές το 2017. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει 16.

Η αγορά του Fintech είναι ακόμα πολύ νέα και σχετικά ανώριμη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες αλλά ελάχιστοι θα επιβιώσουν τελικά. Η αγορά περιλαμβάνει λύσεις που κάνουν την μεταφορά χρημάτων, τη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών, τις ασφάλειες και την αγορά μετοχών μια απλή, εύκολη και φθηνή υπόθεση για το ευρύ κοινό.

Αν και αρχικά θεωρήθηκαν μια μεγάλη απειλή για τις τράπεζες ωστόσο στη πράξη έγιναν ο καταλύτης ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών μια και άσκησαν πίεση στις τράπεζες να εκσυγχρονίσουν και να ψηφιοποιήσουν τα προϊόντα τους. Σίγουρα κάποιες από αυτές θα ξεχωρίσουν και θα μεγαλώσουν σε απειλητικό σημείο για τις τράπεζες.

Εκτός των εξαγορών, 233 FinTechs στη Γερμανία έχουν σταματήσει τις εργασίες τους από το 2011 μέχρι σήμερα με τον βασικό λόγο να είναι η έλλειψη χρημάτων μια και το “κάψιμο” των κεφαλαίων για την απόκτηση πελατών (Customer Acquisition) αποδείχθηκε η μεγαλύτερη και μοιραία πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι CEOs.

Αναφορικά με τις εξαγορές, οι περισσότερες έγιναν από άλλες μεγαλύτερες Fintechs, όπως για παράδειγμα το PayPal, ενώ ακολούθησαν οι τράπεζες.

Τα παραπάνω δεδομένα και η σχετική τάση δεν περιορίζεται στην Γερμανία μια και ισχύει παγκοσμίως θα λέγαμε με το χώρο του FinTech να είναι μια πρώτης τάξεως περίπτωση “ενοποίησης” της αγοράς μια και όπως συμβαίνει στα των Startups, υπάρχει μια πληθώρα παρεμφερών προτάσεων οι οποίες ανταγωνίζονται για την ίδια – πάνω-κάτω – αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις