Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιώργος Λούντος (BIOEMTECH): «Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι πιο ασφαλής, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αρκετό ρίσκο»

O Co-founder και CEO της BIOEMTECH μιλάει στο Startupper MAG με αφορμή την ανάδειξη της εταιρείας ως Health/Biotech Startup της χρονιάς στα Startupper Awards 2023

Η BIOEMTECH, μια εταιρεία που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ελληνικής ερευνητικής καινοτομίας ήταν ανάμεσα στους νικητές των Startupper Awards 2023, καθώς αναδείχθηκε Health/Biotech Startup της χρονιάς. Με αφορμή τη διάκριση αυτή, ο Co-founder και CEO της BIOEMTECH, Δρ. Γιώργος Λούντος, μίλησε στο Startupper MAG για τις εντυπώσεις που του άφησαν τα Startupper Awards, τις διαφορές μεταξύ του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και για τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον.

Σχετικά με τα Startupper Awards ο κ. Λούντος δήλωσε ότι: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ήταν μάλλον κάτι αναπάντεχο. Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους από εταιρίες ακόμα μεγαλύτερες από εμάς, κάτι που ήταν πολύ θετικό αφού πήραμε και εικόνα από εταιρίες εντός του τεχνολογικού οικοσυστήματος με μεγαλύτερη πείρα από εμάς. Έχει μεγάλη αξία το να δίνονται βραβεία χωρίς “προσκλήσεις”».

Αναφορικά με το εάν το ακαδημαϊκό και το επιχειρηματικό περιβάλλον μπορούν να ταιριάξουν ο κ. Λούντος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο «ακαδημαϊκός χώρος είναι πιο ασφαλής, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αρκετό ρίσκο».

Τέλος, σε ερώτηση για τα σχέδια της BIOEMTECH για το μέλλον, ο κ. Λούντος είπε ότι: «Στοχεύουμε για του χρόνου να πετύχουμε μια αύξηση της τάξης του 50% στον κύκλο εργασιών, για τον λόγο αυτό έχουμε πλέον τις δικές μας εγκαταστάσεις και ψάχνουμε περισσότερους εκπροσώπους των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Γενικά, ψάχνουμε συνέχεια ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασική προϋπόθεση βέβαια να διατηρήσουμε το επίπεδο υπηρεσιών μας».

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Co-founder και CEO της BIOEMTECH, Δρ. Γιώργου Λούντου στο Startupper MAG παρακάτω:

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι πρόσημο έχει για την εταιρεία σας η χρονιά που φεύγει;

Γιώργος Λούντος: Νομίζω πολύ θετικό. Ναι, ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί έτσι.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι εντυπώσεις σας άφησαν τα STARTUPPER AWARDS;

Γιώργος Λούντος: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ήταν μάλλον κάτι αναπάντεχο. Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους από εταιρίες ακόμα μεγαλύτερες από εμάς, κάτι που ήταν πολύ θετικό αφού πήραμε και εικόνα από εταιρίες εντός του τεχνολογικού οικοσυστήματος με μεγαλύτερη πείρα από εμάς. Έχει μεγάλη αξία το να δίνονται βραβεία χωρίς «προσκλήσεις».

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι καινούριο φέρνει η BIOEMTECH στην ελληνική σκηνή;

Γιώργος Λούντος: Κινούμαστε με πωλήσεις στο εξωτερικό, κάνουμε Scale μόνοι μας, έχοντας αναδιαμορφώσει την ατζέντα μας από τότε που ξεκινήσαμε. Το σημαντικό είναι ότι προσαρμοζόμαστε και πηγαίνουμε συνέχεια ένα βήμα παρακάτω, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Είστε μια ομάδα που ξεκίνησε από τον χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων πριν από δέκα χρόνια. Πώς «κούμπωσε» το να βρεθείτε από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο περιβάλλον των επιχειρήσεων;

Ήμουν εγώ καθηγητής και μερικοί διδακτορικοί φοιτητές, από το Πολυτεχνείο. Ξεκινήσαμε να παίρνουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Ο «πυρήνας» είναι από το 2007 και το 2016 προστέθηκαν και άλλα άτομα στο εγχείρημα.

Αυτό που κάνουμε στην ουσία, αυτό με το οποίο ασχολούμαστε, είναι το να κατασκευάζουμε κάποιες μικρές κάμερες όπου μπορεί κανείς να απεικονίζει πειραματόζωα. Το 2011 στα ΤΕΙ Αθήνας υπήρχε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και υπήρξε ένα κενό. Εκεί σκεφτήκαμε τη σύσταση της εταιρίας ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε πιο εύκολα σε ευρωπαϊκά έργα.

Πήραμε τα πρώτα ευρωπαϊκά έργα από το 2013 έως το 2016, κάτι που μας επέτρεψε να μην «σκορπίσει» η ομάδα και να συντηρείται. Από εκεί και πέρα, αρχίσαμε να μετατρέπουμε σε προϊόντα τα πρωτότυπα των καμερών και να παρέχουμε υπηρεσίες απεικόνισης φαρμάκων σε πειραματόζωα σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι ήταν αυτό που σας έκανε και ξεχωρίσατε από τον ανταγωνισμό;

Γιώργος Λούντος: Είναι νομίζω η συνειδητή απόφαση να αφήσουμε στην άκρη το ακαδημαϊκό σκέλος, να μην είμαστε με δύο πόδια σε δύο βάρκες, ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.
Εκεί δείξαμε αφοσίωση και αρχίσαμε να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική των πελατών μας και όχι τόσο ως ερευνητές. Εκεί ταιριάξαμε στις ανάγκες της αγοράς.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Δηλαδή δεν γίνεται να ταιριάξουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον με το επιχειρηματικό;

Γιώργος Λούντος: Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι που θα σκέφτονται αμιγώς επιχειρηματικά και θα έχουν το χώρο και το κίνητρο να το ανοίξουν αυτό.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων που στις έρευνες τους θέλουν να έχουν το 80 – 90% της κυριότητας, δεν υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός δηλαδή. Ο ακαδημαϊκός χώρος είναι πιο ασφαλής, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αρκετό ρίσκο.

Δύσκολο να τα ταιριάξεις, αλλά δεν είναι και απίθανο. Χρειάζεται όμως να υπάρχουν ρόλοι διακριτοί και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει. Σε σχέση με το 2013 που ξεκινήσαμε, πλέον υπάρχει αρκετά μεγαλύτερος χώρος στην αγορά. Το θέμα της χρηματοδότησης είναι περίεργο. Υπάρχουν τρόποι για να ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια του, αλλά νομίζω ότι στη συνέχεια είναι καλύτερο να αναζητήσει το μέλλον του με ιδιωτικούς τρόπους.

Νομίζω ότι θα ήταν λάθος το μοντέλο κρατικής στήριξης των Spin Off εταιριών. Ξεκινάς με βοήθεια από το πανεπιστήμιο, αλλά ψάχνεις τρόπο για να πάρεις περισσότερα πράγματα από τον ιδιωτικό τομέα.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Μπορούμε να κάνουμε σύγκριση της ελληνικής Startup σκηνής με τις προηγμένες οικονομικά χώρες;

Γιώργος Λούντος: Πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε ούτε να το σκεφτούμε. Θα ήταν για γέλια… Σήμερα υπάρχει Startup Οικοσύστημα με περίπου 400 εταιρείες, κάτι που δεν είναι καθόλου μικρό για μια αγορά όπως είναι η ελληνική.
Έχει δοθεί σημασία, έχει υπάρξει χρηματοδότηση. Αυτό που νομίζω ότι λείπει είναι το να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Δηλαδή, η χρηματοδότηση από Funds να είναι στοχευμένη σε κάθε τομέα (υγεία, επιστήμες και άλλα) και να μην είναι τόσο γενικό το πλαίσιο. Είναι σημαντικό να λυθεί αυτό.

Δραστηριοποιούμαστε κατά 99% στο εξωτερικό, αλλά θέλουμε να μείνουμε Ελλάδα. Έχουμε φέρει παιδιά από το εξωτερικό πίσω στη χώρα και βλέπουμε ότι μας σέβονται οι πελάτες μας, που είναι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Νομίζω είναι μύθος πως αντιμετωπίζουν διαφορετικά μια ελληνική επιχείρηση σε σχέση με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γιώργος Λούντος: Το 2019 ήμασταν 13 άτομα και τώρα είμαστε 31. Είχαμε κάποιους τζίρους των 300 χιλιάδων ευρώ και τους έχουμε δεκαπλασιάσει. Αυτό που προσπαθούμε να διατηρήσουμε είναι η επιθετική ανάπτυξη. Ακούγεται καλό στα λόγια βέβαια, αλλά είναι δύσκολο. Πρέπει να μεγαλώνει η ομάδα, να μεγαλώνουν οι χώροι και να αυξάνονται οι υποδομές.

Στοχεύουμε για του χρόνου να πετύχουμε μια αύξηση της τάξης του 50% στον κύκλο εργασιών, για τον λόγο αυτό έχουμε πλέον τις δικές μας εγκαταστάσεις και ψάχνουμε περισσότερους εκπροσώπους των προϊόντων μας στο εξωτερικό.

Γενικά, ψάχνουμε συνέχεια ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασική προϋπόθεση βέβαια να διατηρήσουμε το επίπεδο υπηρεσιών μας.

 

 

H συνέντευξη του Co-founder και CEO της BIOEMTECH, Δρ. Γιώργου Λούντου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #44

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις