Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hacking Health Athens: Ένας hackathon όπως θα πρέπει να είναι!

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα του ΕΒΕΑ και της Θερμοκοιτίδας ΘΕΑ στο κέντρο της Αθήνας, ο πρώτος hackathon στον χώρο του e-health γύρω από τα ιατρικά δεδομένα του ασθενή με εξαιρετικά αποτελέσματα.

O Hacking Health είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ασχολείται με την καινοτομία στο τομέα της υγείας, με την ελληνική διοργάνωση να γίνεται από το eHealth Forum και το Biomimicry Greece Research & Innovation, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, τον ΕΕΛ.ΛΑΚ, την ΘΕΑ και την υποστήριξη πολλών πανεπιστημιακών σχολών και ερευνητικών κέντρων.

Στον hackathon συμμετείχαν τελικά πέντε ομάδες, όλες σχεδόν δημιουργήθηκαν ή εμπλουτίστηκαν κατά τη πρώτη μέρα του διαγωνισμού, με πάνω από 40 συμμετέχοντες.
Όπως προαναφέραμε o hackathon εκμεταλλεύεται το Συνοπτικό Ιστορικό Ασθενή (IPS) – την εικόνα του ιατρικού φακέλου ασθενή- ένα καθορισμένο σύνολο ιατρικών δεδομένων με τα πλέον σημαντικά κλινικά γεγονότα για την παροχή ασφαλούς ιατρικής φροντίδας και προσωπικής πληροφόρησης.

Στο Hacking Health Athens χρησιμοποιήθηκε ως βάση το Project Trillium–II, μια συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής-ΗΠΑ για ψηφιακή υγεία και τεχνολογίες πληροφορικής υγείας. Ο στόχος είναι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι εμείς – ασθενείς ή μη – να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας αλλά και αυτές να μοιράζονται με ασφάλεια για επείγουσα ή μη προγραμματισμένη φροντίδα, οπουδήποτε στον κόσμο αυτή χρειάζεται, ξεκινώντας από τους εμβολιασμούς, τις αλλεργίες, τη φαρμακευτική θεραπεία, τα κλινικά προβλήματα, τις χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα κ.ο.κ.

Την πρώτη θέση πήρε η ομάδα Time is Brain από το ΙΤΕ-ΙΠ στην Κρήτη, με την Αγγελίνα Κουρούμπαλη να κάνει την παρουσίαση μιας πλατφόρμας διαχείρισης, ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων έτσι ώστε να παίρνεται η απόφαση, σε συνεργασία με το τμήμα πρώτων βοηθειών και τον αρμόδιο ιατρό, για να αρχίσει, στα πρώτα κρίσιμα λεπτά, η θεραπεία θρομβόλυσης, μια σωτήρια ενέργεια για τον ασθενή η οποία όμως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη θεραπείας και ειδικά αποθεραπείας. Η συγκεκριμένη λύση ταιριάζει περισσότερο σε ιδιωτικά, τοπικά ή εθνικά συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Την δεύτερη θέση κέρδισε η ομάδα Health Beat, με μια πλατφόρμα συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών ιατρικών δεδομένων τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, όταν ο ασθενής χρειαστεί πρώτες βοήθειες, σε ένα δίκτυο εθελοντών, ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και νοσοκομείων, μέσω app και τηλεφωνικού κέντρου. Πρόκειται για μία λύση που ταιριάζει απόλυτα σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Την τρίτη θέση πήρε η ομάδα MyBabyCare, η οποία προέρχεται από το Ιασώ αλλά συμμετείχε ως ανεξάρτητη και εμπλουτίστηκε με προγραμματιστές στο hackathon, με ένα ψηφιακό βιβλίο υγείας για παιδιά το οποίο λειτουργεί σαν ένα κέντρο έγκυρης ενημέρωσης για γονείς, επικοινωνίας με παιδίατρους, ειδοποιήσεις κλπ.

Οι υπόλοιπες ομάδες ήταν οι:

Care me, μια λύση πρόσβασης σε προσωπικά ιατρικά δεδομένα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος με χρήση αυτοκόλλητων ή φορετών συσκευών με τους πιστοποιημένους χρήστες να σκανάρουν το QR code για βασικά ιατρικά στοιχεία και να προετοιμάζεται η συλλογή και αντιμετώπιση του ασθενή.

The Hackkids, ένας virtual assistant μέσω φωνής για υποστήριξη και παρακολούθηση ασθενών με στόχο την καλή υγεία και ευεξία.

Τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο ήταν χορηγία της Roche Diagnostics, και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και ευκαιρία για συμμετοχή στο Digital Transformation Programme της Roche Diagnostics.

Το δεύτερο βραβείο ήταν χορηγία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Το τρίτο βραβείο ήταν χορηγία της Interamerican και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.), ως συνδιοργανώτρια, θα προσφέρει mentoring στις τρεις νικήτριες ομάδες, για διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις