Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τελικά οι FinTech Startups θέλουν να γίνουν τράπεζες και οι τράπεζες FinTechs;

Η εξελιγμένη τραπεζική αγορά της Ελβετίας, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για να εξάγουμε συμπεράσματα και προβλέψεις για τα τεκταινόμενα στον κόσμο του FinTech. Η χώρα με το μαζικό και ανυπέρβλητο τραπεζικό σύστημα έχει κάνει χώρο για τις FinTech Startups, ελαστικοποιόντας τους αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας σε πρώτη φάση.

Την περασμένη Παρασκευή η Flynt, μια Startup που προσφέρει λύσεις ψηφιακής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων πήρε πλήρη τραπεζική άδεια από την σχετική αρχή της Ελβετίας, FINMA, και μετονομάστηκε σε Flynt Bank AG.

Έχει ένα ενδιαφέρον να παρακολουθείς τις FinTech Startups που θέλουν να διαφοροποιηθούν και να κερδίσουν μερίδιο από τις τράπεζες να γίνονται και οι ίδιες τράπεζες αυξάνοντας τα επίπεδα γραφειοκρατίας αλλά και τα κόστη για να συντηρήσουν και να υποστηρίξουν την άδεια αυτή. Από την άλλη μήπως τελικά οι καταναλωτές εμπιστεύονται περισσότερο τις τράπεζες; 

Πάντως η Viva Wallet και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχαμε κατά καιρούς αλλά και στις διαφημιστικές της καμπάνιες επισημαίνει ότι δεν είναι τράπεζα και δεν σκοπεύει να γίνει στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετές FinTechs έχουν ήδη πάρει τραπεζική άδεια, όντας αυτός ο στόχος τους εξ΄αρχής, ενώ η ταχέως αναπτυσσόμενη Revolut δεν έχει κάποιο τραπεζικό στόχο επίσης

H Σουηδική Klarna, η οποία είναι ένα ευρωπαϊκό PayPal, μόλις πήρε τραπεζική άδεια στην Ε.Ε., η γερμανική Ν26 έχει ήδη πάρει από το 2016 ενώ και το ίδιο το PayPal έχει πλήρη τραπεζική άδεια στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη οι τράπεζες βλέπουν να χάνουν μερίδια στην αγορά των ιδιωτών με όλο και περισσότερους «Millenials», και όχι μόνο, να δοκιμάζουν τις νέες υπηρεσίες και να μεταφέρουν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους στις νέες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, αμεσότητα με τις διαδικασίες να γίνονται μέσω φορητών συσκευών και φυσικά χαμηλότερα κόστη. Αλλά και οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη στραφεί στις FinTech μια και ειδικά αυτοί ήταν για καιρό αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια οι περισσότερες έρευνες επισημαίνουν ότι απασχολούν τους πελάτες των FinTech ζητήματα ασφάλειας, διαφάνειας και ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και ότι το παιχνίδι θα παιχτεί περισσότερο γύρω από την εμπιστοσύνη παρά ότι άλλο…

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τις τράπεζες και στις δυο όχθες του Ατλαντικού να επενδύουν και να εξαγοράζουν Fintech Starups, ανάλογα πως βλέπουν τα πράγματα οι ομάδες διοίκησης. Στην Ελλάδα π.χ. οι τράπεζες έχουν επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας και την υποστήριξης του οικοσυστήματος FinTech με τη δημιουργία incubators και hackathons, αλλά είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν αν για παράδειγμα εμφανιστούν άλλες 2-3 Viva…

2017.06.13-Top-10-US-Banks-Fintech-InvestmentsΣτις ΗΠΑ από το 2012 μέχρι σήμερα οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες έχουν συμμετάσχει συνολικά σε 72 χρηματοδοτικούς γύρους σε Startups έχοντας επενδύσει 3,6 δισ. δολ. σε 57 εταιρείες FinTech σύμφωνα με στοιχεία του CB Insights, με το πρώτο τρίμηνο του 2017 να παρουσιάζεται μια πτώση στο ρυθμό των επενδύσεων.

Euro-Bank-Investors-Fintech-Investments-V2

Στην Ευρώπη οι τράπεζες επενδύουν στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, στον δανεισμό, στις πληρωμές, στις ρυθμιστικές τεχνολογίες, στο software και στο Blockchain, με το 70% των επενδύσεων να πηγαίνουν σε αμερικανικές FinTech. H πιο δραστήρια ευρωπαϊκή τράπεζα στις επενδύσεις είναι η Banco Santander με 13 επενδύσεις σε 12 Startups! Με την μεγαλύτερη επένδυσή της να είναι στην Kabbage στον πέμπτο γύρο των 135 εκατ. δολ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις