Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η χαρτογράφηση του AgTech οικοσυστήματος για το γ’ τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με έκθεση του Pitchbook, η περιβαλλοντική τεχνολογία βρίσκεται στην ατζέντα των επενδυτών, καταλαμβάνοντας σταδιακά σημαντική θέση στην αγορά.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι agtech εταιρείες συγκέντρωσαν 3,2 δισ. δολάρια από 201 συμφωνίες, περισσότερες κατά 57% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Το Pitchbook συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία σε μια αναλυτική έκθεση, χαρτογραφώντας την εικόνα των VC στον τομέα του agtech.  

Ετησίως, οι συμφωνίες που έγιναν με τις εταιρείες του κλάδου έφτασαν τα 7,8 δισ. δολάρια ξεπερνώντας σε αξία αυτά του 2020, με 21,3%. Μέσα στο 12μηνο ολοκληρώθηκαν 685 συμφωνίες ύψους 9,5 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του χρόνου έγιναν 545 συμφωνίες με τις biotech agtech εταιρείες να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των VC χρηματοδοτήσεων (39, 6%). 

Η αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα της αγροτεχνολογίας έχει αυξήσει το μέσο μέγεθος των συμφωνιών αλλά και τις αποτιμήσεις. Το 2021, το μέσο μέγεθος συμφωνίας VC αρχικού σταδίου ανήλθε σε αξία τα 4 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,9% σε ετήσια βάση, ενώ το μέγεθος συμφωνίας VC όψιμου σταδίου σε 20 εκατ. δολάρια.  

Η διάμεση αποτίμηση angel & seed έφτασε τα 5,9 εκατ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2021, ενισχυμένη κατά 28,4%, και η αντίστοιχη αποτίμηση σε προχωρημένο στάδιο έφτασε τα 80 εκατ. δολάρια, διπλάσια από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2020. 

Που εστιάζουν οι επενδυτές – Τομείς και έργα 

Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε λύσεις agtech που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αμβλύνοντας τις εκπομπές άνθρακα ή σε εκείνες που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους καθώς και άλλα εργαλεία ή στρατηγικές δέσμευσης άνθρακα.   

Οι περιβαλλοντικές εταιρείες κερδίζουν όχι μόνο έδαφος πλέον αλλά και τις χρηματοδοτήσεις, κλείνοντας συμφωνίες και προχωρώντας σε εξόδους. Από τις ιδέες που προωθούνται και στηρίζουν οι επενδυτές φαίνεται να είναι οι εναλλακτικές μορφές γεωργικής παραγωγής.  

Ενδεικτικά, στις τάσεις που ξεχωρίζουν περιλαμβάνεται η μετατροπή των γεωργικών μηχανημάτων με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, η κάθετη γεωργία, η αντικατάσταση παραδοσιακών συνθετικών λιπασμάτων αζώτου από ανάλογα βιολογικά, τα mRNA εναλλακτικά παρασιτοκτόνα, όπως και η προώθηση της αναγεννητικής γεωργίας στην προμήθεια των γεωργικών προϊόντων. 

Αναλυτικά, επίσης οι τομείς που αναδείχθηκαν μέχρι στιγμής φέτος στην αγορά είναι το agrifinance και e-commerce στην ασφάλιση και τα χρηματοοικονομικά, το agbiotech με έμφαση στο animal και plant biotech, τα δεδομένα και την ανάλυση, την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους εισάγοντας συστήματα και συστατικά, αλλά και το animal ag στην υδατοκαλλιέργεια, την τεχνολογία αναπαραγωγής φυτών, την εκτροφή εντόμων, την καινοτομία στις ζωοτροφές και την κτηνοτροφική τεχνολογία.  

Στα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει το λογισμικό διαχείρισης στο πεδίο της γεωργικής εκμετάλλευσης, η συμβολή της ρομποτικής και ο έξυπνος εξοπλισμός, τα drones και το IoT. Αν μη τι άλλο η αναγκαιότητα της τεχνολογίας εν μέσω κλιματικής κρίσης είναι δεδομένη για την περιβαλλοντική συνέχεια και επιβίωση των οικοσυστημάτων τόσο του agtech όσο και της φύσης.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις