Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ΔΝΤ αυξάνει την πίεση στο Ελ Σαλβαδόρ για να εγκαταλείψει το bitcoin

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε χθες ότι η υψηλή αστάθεια των τιμών του bitcoin μεταφράζεται σε σημαντικούς κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και σημείωσε ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει το Ελ Σαλβαδόρ να αναστείλει τη χρήση του bitcoin ως νόμιμο χρήμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ τόνισαν πως «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin, για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τους ενδεχόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους».

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε μετά από διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στο Ταμείο και την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, προτρέπει τις αρχές να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας τους για το bitcoin αφαιρώντας το καθεστώς του νόμιμου χρήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα, μαζί με το δολάριο.

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Nayib Bukele – ο οποίος έχει συνδέσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του πορεία με την επιτυχία του πειράματος του bitcoin – έχει προσθέσει εκατοντάδες bitcoin στον ισολογισμό του Ελ Σαλβαδόρ τους τελευταίους μήνες. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι αγόρασε επιπλέον 15 εκατ. δολάρια σε bitcoin, σε μια στιγμή που η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων εισέρχεται σε νέα περίοδο ύφεσης. Το νούμερο ένα κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% από τα επίπεδα ρεκόρ του Νοεμβρίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ συνέχισε λέγοντας ότι ορισμένοι διευθυντές είχαν εκφράσει ανησυχία για τους κινδύνους που συνδέονται με την έκδοση ομολόγων που υποστηρίζονται από bitcoin, αναφερόμενοι στο σχέδιο του προέδρου να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια μέσω ενός bitcoin ομολόγου σε συνεργασία με την Blockstream, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις υποδομές για digital assets.

Μέρος της στρατηγικής του Ελ Σαλβαδόρ για την ενσωμάτωση του bitcoin σε ολόκληρη την οικονομία του περιλάμβανε επίσης την κυκλοφορία ενός εθνικού digital wallet  που ονομάζεται Chivo, το οποίο προσφέρει συναλλαγές χωρίς χρέωση και επιτρέπει γρήγορες διασυνοριακές πληρωμές. Για μια χώρα όπου το 70% των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το Chivo θέλει να προσφέρει μια συμφέρουσα λύση για όσους δεν είχαν, μέχρι πρότινος, πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Η αρμόδια επιτροπή του ΔΝΤ συμφώνησε ότι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo θα μπορούσε να διευκολύνει την πραγματοποίηση ψηφιακών πληρωμών, συμβάλλοντας έτσι στην «ενίσχυση της συμπερίληψης των πολιτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα», τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη «αυστηρών ρυθμίσεων και πλαισίου επίβλεψης». Μεγάλος αριθμός πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ έχουν καταγγείλει περιστατικά κλοπής ταυτότητας, με τους χάκερ να χρησιμοποιούν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας των θυμάτων για να ανοίξουν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo, προκειμένου να διεκδικήσουν δωρεάν bitcoin αξίας $30 που προσφέρει η κυβέρνηση ως κίνητρο για το άνοιγμα του εν λόγω wallet.

Εδώ και μήνες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί δριμεία κριτική στο πείραμα του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ.

Η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στην έκθεση που κοινοποιήθηκε από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο, στην οποία η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή υπογράμμισε ότι η υψηλή αστάθεια των τιμών του bitcoin μεταφράζεται σε σημαντικούς κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών και σημείωσε ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα.

Σημειώνεται, πως το Ελ Σαλβαδόρ προσπαθεί από τις αρχές του 2021 να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, μια προσπάθεια που φαίνεται να αποτυγχάνει εξαιτίας και της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη χρήση του bitcoin.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα χρειαστεί να βρει κάποιο άλλο στήριγμα για τα οικονομικά της. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 96% του ΑΕΠ έως το 2026, θέτοντας το Ελ Σαλβαδόρ σε μία «μη βιώσιμη πορεία».

Διαβάστε επίσης:

Νέο sell off “γκρεμίζει” την παγκόσμια αγορά των cryptos

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις