Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DRAGONS’ DEN GREECE: Διαπραγματεύσεις μέχρι τελικής πτώσης στο τρίτο επεισόδιο

Τι είδαμε στο χθεσινό επεισόδιο του πρώτου show επενδύσεων και επιχειρηματικότητας της ελληνικής τηλεόρασης

Το τρίτο επεισόδιο του DRAGONS’ DEN GREECE, του πρώτου επιχειρηματικού show της ελληνικής τηλεόρασης που προβάλλεται από την τηλεόραση του ANT1, με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη, ήταν αρκετά διαφορετικό από όλα όσα είχαμε δει μέχρι τώρα. Καταρχάς, το show άλλαξε μέρα και ώρα προβολής, καθώς πλέον θα το βλέπουμε κάθε Παρασκευή στις 21:30. Αυτό που όμως έκανε τη διαφορά στο χθεσινό επεισόδιο ήταν οι απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις που είδαμε για πρώτη φορά. Τόσο οι dragons όσο και οι επιχειρηματίες επιδόθηκαν σε «παζάρια» μέχρι τελικής πτώσεως για την παραμικρή λεπτομέρεια του εκάστοτε deal. Από την άλλη, οι συνολικές επενδύεις έφτασαν χθες τα 115.000 ευρώ.

Το χθεσινό επεισόδιο άνοιξαν δυο φίλοι, τους οποίους η αγάπη τους για τα τετράποδα τους οδήγησε στη δημιουργία μιας φρέσκιας επιχείρησης για απαιτητικούς ουρανίσκους. Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρκος Μανώλης και ο Dave Sousa παρουσίασαν στους dragons τη Woofresh, μια συνδρομητική υπηρεσία διανομής σπιτικού φαγητού για σκύλους.

Η ιδέα της Woofresh γεννήθηκε επειδή το σκυλάκι του Dave, ο οποίος έχει καταγωγή οπό τη Βραζιλία, γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στο συκώτι. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Dave χρειάστηκε να μπει στην κουζίνα και να μαγειρέψει σε καθημερινή βάση σπιτικό φαγητό για τον σκύλο του, τον Παντζάρη. Ευτυχώς, η λύση αυτή απέδωσε και σύμφωνα με τον Dave η διαφορά φάνηκε αμέσως στις εξετάσεις. Αυτή λοιπόν η ανάγκη για φρέσκο φαγητό μετατράπηκε σε επιχείρηση.

Το επιχειρηματικό δίδυμο ζήτησε 60.000 ευρώ για το 15% της επιχείρησης. Ωστόσο, οι dragons αν και έδειξαν ενδιαφέρον για το προϊόν, θεώρησαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και έτσι έθεσαν τον εαυτό τους εκτός.

Αμέσως μετά, ήρθε η σειρά του Γιώργου Πετρόπουλου να παρουσιάσει την εταιρεία του στους dragons. Ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης του Mini Tennis Club, ενός tennis club αποκλειστικά για παιδιά 2 έως 8 ετών, με εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή.

Ο Γιώργος ζήτησε 45.000 ευρώ για το 10% της εταιρείας του, καθώς είχε ως στόχο να επεκταθεί και στη Γλυφάδα. Οι dragons αμέσως θεώρησαν ότι τα χρήματα ήταν πολλά για ένα τόσο μικρό ποσοστό. Ο Λέων Γιοχάη, ο Πωλ Ευμορφίδης, η Λιλή Περγαντά και η Μαρία Χατζηστεφανή έθεσαν τον εαυτό τους εκτός. Ο Χάρης Βαφειάς όμως θεώρησε ότι ο Γιώργος είναι ένας πολύ σοβαρός, εργατικός και χαμηλών τόνων άνθρωπος και έτσι του έκανε μια πρόταση, του ζήτησε το 50% της εταιρείας για 45.000 ευρώ. Ο Γιώργος του αντιπρότεινε να δώσει το 20% και έτσι ο Χάρης έθεσε τον εαυτό του εκτός, τονίζοντας ότι δεν διαπραγματεύεται ποτέ. « Γι’ αυτό έχω πάει μπροστά γιατί παζαρεύω», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια του επεισοδίου γνωρίσαμε τη Σοφία Μαχαίρα μία αρχιτέκτονα, η οποία δημιούργησε τη δικής της εταιρεία, την Still want my ex, για να «ξεφύγει» όπως είπε από την αρχιτεκτονική. Η Still want my ex είναι ένα μικρό brand από το Κουκάκι που εξειδικεύεται στα πολυτελή μεταξωτά εσώρουχα.

Η Σοφία ζήτησε 68.000 ευρώ για το 10% της επιχείρησης. Το όνομα του brand όμως προβλημάτισε τη Μαρία, η οποία αμέσως ρώτησε τη Σοφία γιατί το επέλεξε. Η Σοφία είπε ότι το βλέπει ως μια φράση που ενδυναμώνει τις γυναίκες, ωστόσο η Μαρία είπε ότι της βγάζει μια ηττοπάθεια.

Το γεγονός που εν τέλει φάνηκε να χαλάει την όποια προοπτική υπήρχε για deal, ήταν η δυσκολία της Μαρίας να παρουσιάσει σωστά τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της εταιρείας της, καθώς όπως είπε η ίδια τα οικονομικά δεν είναι καθόλου ο τομέας της. Τελικά, οι dragons έθεσαν τον εαυτό τους εκτός, με τη Μαρία να δηλώνει ότι« δεν μπορεί να επενδύσει σε κάποιον που δεν έχει business mind».

Τις εντυπώσεις στο χθεσινό επεισόδιο χωρίς καμία αμφιβολία έκλεψαν οι ιδρυτές της Tflow, Κάρεν Κοκάμπι και Γιάννης Ασλάνης. Η Tflow είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης διαχείρισης κρυπτονομισμάτων.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι οι δύο συνεργάτες είχαν μεγάλη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων και ειδικά ο Κάρεν, ο οποίος έχει ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά projects, καθώς έχει εργαστεί από dj έως… εφοπλιστής.

Οι δύο επιχειρηματίες ζήτησαν 75.000 ευρώ για το 5% της εταιρείας τους, στοχεύοντας κυρίως στον Λέων. Ο γνωστός tech επενδυτής ωστόσο, παραθέτοντας την μεγάλη εμπειρία του στον χώρο έθεσε τον εαυτό του εκτός, επειδή όπως είπε η παρουσίασή τους δεν τον έκανε να αισθάνεται ασφαλής.

Βλέποντας την άρνηση του Λέων η Μαρία άρπαξε την ευκαιρία και «μπήκε» εκείνη στο παιχνίδι, προτείνοντας 75.000 για το 15% της εταιρείας. Οι δύο συνέταιροι επέμειναν στην αρχική τους προσφορά, πρότειναν όμως να δώσουν στη Μαρία το 30% των εσόδων. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε ένα σκληρό «πινγκ πονγκ» διαπραγματεύσεων, με τη Μαρία να ζητά το 9% της εταιρείας και τον Κάρεν να της αντιπροτείνει το 7%. Εν τέλει το deal «έκλεισε» στο 8%.

Στους νικητές του επεισοδίου ήταν και ο ιδρυτής της εταιρείας «Γνήσιες Γεύσεις», Δημήτρης Τσαμπαρλής. Οι «Γνήσιες Γεύσεις» είναι μια εταιρεία παρασκευής βιολογικών και τραγανών chips μήλου.

Ο Δημήτρης ζήτησε 40.000 ευρώ για το 2% της γραμμής παραγωγής. Η νοστιμιά των chips κέρδισε γρήγορα τους dragons, με τη Λίλη και τον Πωλ να δέχονται την προσφορά. Υπήρχε όμως η εξής διαφορά, στον Πωλ δεν άρεσε καθόλου η πλαστική συσκευασία των προϊόντων και έθεσε ως όρο συνεργασίας την κατασκευή μιας πιο βιώσιμης συσκευασίας. Έτσι, εφόσον οι δύο dragons δεν θέλησαν να συνεργαστούν, ο Δημήτρης τελικά επέλεξε την Λίλη.

Εμείς λοιπόν, περιμένουμε με αγωνία το επόμενο επεισόδιο για να δούμε ακόμα πιο σκληρές διαπραγματεύσεις και φυσικά περισσότερα deals.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις