Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Releaz: Η Proptech Startup που φέρνει αέρα καινοτομίας στο ελληνικό real estate

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα της εταιρείας καλύπτει το κενό αναχρηματοδότησης στην ελληνική κτηματαγορά «γεφυρώνοντας» το χάσμα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και επενδυτές.

Η εγχώρια αγορά ακινήτων –παραδοσιακά ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας– βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ανοδική τροχιά, παρά την αβεβαιότητα που έφερε στο προσκήνιο η κρίση της covid-19. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία ισχυρής ύφεσης, το κλίμα στο real estate «αναθερμαίνεται», με το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής κτηματαγοράς να αυξάνεται σταθερά.

Ωστόσο, για την ολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ενός παραδοσιακά «συντηρητικού» κλάδου όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας, κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος καθώς και η επίσπευση της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού, με φόντο τη μετά-covid εποχή.

Οι σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κτηματαγοράς βρίσκονται στον πυρήνα του releaz. Η ελληνική proptech Startup, σε λιγότερο από έναν χρόνο, έχει κατορθώσει να φέρει «αέρα» καινοτομίας στο ελληνικό real estate αναπτύσσοντας λύσεις, οι οποίες καλύπτουν μεγάλα κενά της αγοράς αλλά και πάγια αιτήματα τόσο των επενδυτών όσο και των ίδιων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Κοινή διαπίστωση του Ανδρέα Γιακουμέλου και του Χριστόδουλου Παπαχρήστου, ιδρυτών του releaz, υπήρξε η έλλειψη αναχρηματοδότησης στην ελληνική αγορά ακινήτων στα πρότυπα του μοντέλου «equity refinancing» που είναι διαθέσιμο σε άλλες αγορές του εξωτερικού εδώ και αρκετά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό ποσοστό ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, οι ιδρυτές του releaz διαθέτοντας σημαντική εμπειρία σε μεγάλες πολυεθνικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιούργησαν μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο εγχώριο real estate.

Το releaz είναι μία καινοτόμος διαδικτυακή αγορά ακινήτων που συνδέει ιδιοκτήτες και επενδυτές εισάγοντας τη λύση της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback) αστικών ακινήτων για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Σκοπός του releaz είναι να προσφέρει ευελιξία και ρευστότητα στους ιδιοκτήτες, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, όχι μόνο στο πλαίσιο του real estate, αλλά και για άλλες κινήσεις, όπως οι χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και η κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων.

«Το releaz αποτελεί ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο για ιδιοκτήτες ακινήτων με σκοπό να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νοικοκυριά», συμπληρώνει ο Ανδρέας Γιακουμέλος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του releaz έγκειται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διασφάλιση των συναλλαγών και την επαλήθευση των συμβαλλόμενων μερών.

Ειδικότερα, σε αντίθεση με τις κλασικές συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης, το releaz συνδέει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ένα πλήθος εγγεγραμμένων επενδυτών μέσα από ασφαλείς, άμεσες και διαφανείς διαδικασίες. Επίσης, ο ιδιοκτήτης διατηρεί μονομερές δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου (που κατοχυρώνεται βάσει συμβολαιογραφικού συμβολαίου) οποιαδήποτε στιγμή εντός πενταετίας από τη συναλλαγή σε προσυμφωνημένο τίμημα.

Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και με τεράστια ελευθερία κινήσεων το ακίνητό τους, έχοντας τον έλεγχο να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους όπως εκείνοι κρίνουν απαραίτητο.

Όσον αφορά τους επενδυτές, το releaz καθιστά τις επενδύσεις σε ακίνητα ιδιαίτερα εύκολες βελτιστοποιώντας τη σύνδεση με τους ιδιοκτήτες, καθώς η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη με βάση την απρόσκοπτη εμπειρία για τους χρήστες. «Το releaz ψηφιοποιεί και εξορθολογίζει την πρόσβαση και επένδυση σε επιλεγμένα αστικά ακίνητα, προσφέροντας ελκυστικές αποδόσεις στους επενδυτές», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χριστόδουλος Παπαχρήστου.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, το releaz διαφοροποιείται σημαντικά και από έναν τραπεζικό δανεισμό. Μέσω των προγραμμάτων που προσφέρονται στην πλατφόρμα, η άντληση ρευστότητας μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου, ποσοστό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, δεδομένης της μέσης ρευστότητας που παρέχεται από τα τραπεζικά ιδρύματα, η οποία σπάνια υπερβαίνει το 50%-60% της εμπορικής αξίας.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη λήψη ενός δανείου, η επιστροφή χρημάτων δεν είναι υποχρεωτική, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου τους, έχοντας τον πλήρη έλεγχο στα χέρια τους. Παράλληλα, εκτός από την ίδια την πλατφόρμα, το releaz υποστηρίζεται από διαπιστευμένους εκτιμητές ακινήτων καθώς και από τεχνικούς και νομικούς συμβούλους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας της νεοφυούς επιχείρησης.

Το εγχείρημα του releaz έχει τύχει ευρείας αποδοχής τόσο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κτηματαγοράς όσο και από τους επενδυτές. Μεταξύ άλλων, η ομάδα του releaz συνεργάζεται με την αντίστοιχη του Μίλτου Καμπουρίδη, founder και managing partner του επενδυτικού ομίλου Dolphin Capital Partners, ο οποίος πίστεψε από την αρχή στο όραμα της ανερχόμενης proptech Startup, συμμετέχοντας ο ίδιος στην πρώτη της χρηματοδότηση. Επίσης, η δυναμική και το potential του releaz έχει τραβήξει την προσοχή γνωστών «επενδυτικών αγγέλων» και VCs, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο της πλατφόρμας τον disruptor που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό real estate.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις