Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το παράδειγμα της BBVA και η ανάγκη ενος παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου στο FinTech

Η μεγάλη ισπανική τράπεζα BBVA είναι εξαιρετικά ενεργή στο χώρο του FinTech με πολλές επενδύσεις VC και Spin-offs, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες παγκόσμιες τράπεζες.

H BBVA ιδρύθηκε το 1857 και δραστηριοποιείται σε Ευρώπη και Ν. Αμερική κυρίως. Έχει 72 εκατ. πελάτες, 8.200 υποκαταστήματα, 31.000 ATM, 131.000 υπαλλήλους με κέρδη 3.52 δισ. ευρώ το 2017.

Κατά τη διάρκεια της 13ης Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Τραπεζική Ασίας-Ειρηνικού, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη και διοργανώθηκε από την Bank of International Settlements, o υπεύθυνος για την παγκόσμια οικονομία, José Manuel González-Páramo (κεντρική φωτογραφία) εξήγησε το ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο της BBVA σε εκπροσώπους των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ασίας. Στάθηκε επίσης σε μερικές από τις κανονιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό όσον αφορά την ψηφιακή ρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η παρουσίαση του González-Paramo επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε “στάδιο disrupt” κάτι που απαιτεί επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Όταν οι άλλοι βλέπουν μια απειλή η BBVA βλέπει ευκαιρία” ανέφερε o González-Paramo, με την τράπεζα να ξεκινάει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πριν από 10 χρόνια ενώ το 2015 καθόρισε έναν νέο εταιρικό σκοπό: να φέρει την εποχή των ευκαιριών σε όλους. Για το σκοπό αυτό, ορίστηκαν έξι στρατηγικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός νέου προτύπου εμπειρίας των πελατών, υποστηρίζοντας τις ψηφιακές πωλήσεις και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που συνδέονται στενά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η παρουσίαση του José Manuel González-Páramo επικεντρώθηκε στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα της BBVA, με την New Digital Businesses (NDB) να είναι η επιχειρηματική μονάδα της BBVA υπεύθυνη για το FinTech, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Εξαγορές και επενδύσεις . Η BBVA θεωρείται ένας ελκυστικός επενδυτής για Startups μια και έχει γίνει ένας πιθανός στρατηγικός σύμμαχος γι ‘αυτούς. Η τράπεζα έχει επενδύσει σε αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Simple, μιας Startup χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, της Atom, της  βρετανικής τράπεζας για Smartphones και και της Holvi, μια αντίστοιχη ψηφιακή τράπεζα στη Φινλανδία και τη Γερμανία. Έχει επίσης επενδύσει στην Madiva, μια ισπανική Startup που ειδικεύεται σε μεγάλα δεδομένα και cloud computing και την Openpay, μια εταιρεία παροχής λύσεων πληρωμών στο Μεξικό.
  2. Επενδύσεις μέσω της Propel Ventures. Πρόκειται ενα ανεξάρτητο VC το οποίο διαχειρίζεται τα κεφάλαια της BBVA που προορίζονται για Startups. Η BBVA έχει διαθέσει 250 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως την Personal Capital (προσωπική οικονομική διαχείριση και πλατφόρμα διαχείρισης πλούτου) και την Prosper (ένα ηλεκτρονικό marketplace για καταναλωτικά δάνεια).
  3. Εσωτερικές Startups στη BBVA: Μια από τις περιπτώσεις επιτυχίας είναι η TuyYo, μια υπηρεσία εμβασμάτων μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού ενώ στην Ισπανία, η BBVA ξεκίνησε την πρωτοβουλία Muno (με επίκεντρο την ηλεκτρονική ασφάλιση για αυτοαπασχολούμενους) και την Trust.u (μια εναλλακτική πλατφόρμα δανεισμού για τις ΜμΕ). Πρόσφατα, η BBVA επένδυσε στην Azlo, μια ψηφιακή τράπεζα που επιδιώκει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τις μικρές επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις οικονομικές τους ανάγκες και τη Covault, η οποία προσφέρει βιομετρικές λύσεις πιστοποίησης.
  4. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Fintech. Το BBVA Open Talent είναι ένας μεγάλος διαγωνισμός fintech, που θα γιορτάζει τη δέκατη έκδοσή του φέτος, και μόλις άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για Startups απ΄όλο τον κόσμο. 
H ανάγκη για ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο στο Fintech
Σύμφωνα με τον José Manuel González-Páramo, το παραδοσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τις νέες ψηφιακές προκλήσεις. Κατά τη γνώμη του οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική και ευέλικτη προσέγγιση στο θέμα. Στη διαδικασία αυτή, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η έλλειψη παγκόσμιου και οριζόντιου συντονισμού στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να ανοίξει μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τα βασικά ζητήματα που απαιτούν συντονισμένη δράση (π.χ. προστασία δεδομένων ή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο), προκειμένου να καθοριστεί ένα κοινό σύνολο αρχών. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να διευρυνθεί η κάλυψη των διεθνών οργανισμών τυποποίησης ή να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός ικανός να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες και να υποστηριχθεί από τη G20 συμπλήρωσε.

Βραχυπρόθεσμα, ο González-Páramo επισημαίνει την πρόκληση της ανάπτυξης ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να εγγυάται «ίσους όρους ανταγωνισμού» για τους διάφορους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Έτσι, η ρύθμιση και η εποπτεία πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τους κινδύνους που συνεπάγονται τα διάφορα προϊόντα και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το ποιος τους προσφέρει, κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις