Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιώργος Πατούλης: “H ΚΕΔΕ στέκεται στρατηγικά δίπλα στα Startup”

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μας μιλάει για τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων.

STARTUPPERgr: κ. Πρόεδρε, ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει η ΚΕΔΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων;

Γιώργος Πατούλης: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας υλοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια ένα μεγάλο ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και των πόλεων επενδύοντας σε τεχνολογία, υποδομές και δράσεις καινοτομίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο, χωρίς να χρειάζεται ο Δημότης, ο Πολίτης και ο Επιχειρηματίας να χάνουν χρόνο για να διεκπεραιώσουν μια καθημερινή υπόθεσή τους.

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναπτύξει σύγχρονη υποδομή για τη φιλοξενία πληροφοριακών συστημάτων και έχει υλοποιήσει τον κόμβο διαλειτουργικότητας για την πρόσβαση των Δήμων σε χρήσιμα στοιχεία που χρειάζονται καθημερινά. Παράλληλα έχουμε οργανώσει ένα δίκτυο από 500 υπηρεσιακά στελέχη Δήμων, οι οποίοι αποτελούν τους ψηφιακούς εκπροσώπους μας σε κάθε γωνία της Ελλάδας και οι οποίοι συνεχώς ενημερώνονται για νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συστήματα τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν τη λειτουργία των Δήμων και σε τελική ανάλυση τους πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο Καινοτομίας μπορείτε να βρείτε εδώ!

Τέλος, επενδύουμε στην καινοτομία των νέων και δημιουργικών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, με τον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργανώνουμε και φέτος για την ανάπτυξη νέων, πρωτοπόρων και καινοτόμων εφαρμογών που βελτιώνουν τις πόλεις μας, και ο οποίος ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Θέλω να τονίσω ότι οι ενέργειες που κάνουμε δίνουν αποτελέσματα άμεσα και στην πράξη. Στηρίζουμε κάθε Δήμο με χρήσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικές διακυβέρνησης, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την τεχνογνωσία που έχουν τα στελέχη του, καθώς όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

STARTUPPERgr: Τι ακριβώς είναι ο Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ;

Γιώργος Πατούλης: Είναι ένα πάρτυ δημιουργικότητας, στο οποίο για 4 μέρες, νέοι από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από 28 Ιουνίου μέχρι 1η Ιουλίου, με μέντορες και στελέχη των Δήμων για να δημιουργήσουν πρωτότυπες εφαρμογές για τις πόλεις μας. Κάθε ένας που θέλει να διαγωνιστεί μπορεί να έρθει μόνος του ή με την ομάδα του και να υλοποιήσει την ιδέα του σε πρότυπη εφαρμογή και να την παρουσιάσει την Κυριακή στην κριτική επιτροπή.

Παράλληλα, διοργανώσαμε φέτος 16 περιφερειακά εργαστήρια καινοτομίας CityLab σε αντίστοιχες πόλεις στην Ελλάδα στα οποία αναδεικνύονται απίστευτες τοπικές ομάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τις οποίες και φυσικά θέλουμε να προωθήσουμε. Οι ομάδες που διακρίνονται στα CityLabs με έξοδα των Δήμων και της ΚΕΔΕ θα ταξιδέψουν στον Μαραθώνιο προκειμένου να συμμετέχουν μαζί με τις ομάδες που θα προσέλθουν από την ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε νέο μας σε όλη την Ελλάδα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να δημιουργήσει και να διακριθεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο Καινοτομίας μπορείτε να βρείτε εδώ!

Μέχρι σήμερα έχουμε δει πάνω από 100 ιδέες στα 16 CityLabs που διοργανώθηκαν σε 16 πόλεις στην Ελλάδα και τη στιγμή αυτή έχουμε ήδη 98 ομάδες εγγεγραμμένες στον Μαραθώνιο με 300 διαγωνιζόμενους. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ξεπεράσουμε τις 100 ομάδες, που είναι και στο όριο της χωρητικότητας της φετινής διοργάνωσης. Πρέπει να σας πω ότι το μέγεθος και η κινητοποίηση που έγινε για τον Μαραθώνιο αυτό τον κάνει το μεγαλύτερο μαραθώνιο καινοτομίας που έχει γίνει ποτέ.

Στον Μαραθώνιο περιμένουμε να δούμε ενδιαφέρουσες εφαρμογές για τους δήμους και τις πόλεις, όπως διαχείριση παρκινγκ, λύσεις για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, εφαρμογές για συμμετοχή των πολιτών και ηλεκτρονική δημοκρατία, ψηφιακούς βοηθούς και σύγχρονους τουριστικούς οδηγούς, εφαρμογές με αισθητήρες, ρύθμιση της κυκλοφορίας και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

Πρέπει επίσης να πω ότι φέτος είναι η 2η χρονιά που διοργανώνουμε τον Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ. Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ξεκίνησε το 2017 και ενώ αναμέναμε 25 περίπου ομάδες είδαμε περίπου 50 ομάδες να έρχονται και να θέλουν να δώσουν λύσεις για τις πόλεις. Είδαμε καταπληκτικές εφαρμογές, περάσαμε πολύ ωραία και καταλάβαμε την αξία της συνδημιουργίας νέων ιδεών, μαζί αιρετούς, υπηρεσιακά στελέχη και νέους της τεχνολογίας. Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε στην ΚΕΔΕ ο Μαραθώνιος Καινοτομίας να γίνει ετήσιος θεσμός.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη προαναγγέλουμε για του χρόνου τον 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας, μαζί με τα περιφερειακά εργαστήρια και όλες τις παράλληλες δράσεις ώστε να αρχίσουν όλοι την προετοιμασία έγκαιρα.

STARTUPPERgr: Θα υπάρχουν βραβεία στον Μαραθώνιο;

Γιώργος Πατούλης: Η ΚΕΔΕ δίνει τα πρώτα 3 χρηματικά βραβεία 10.000, 6.000 και 4.000 ευρώ για τους τρεις πρώτους νικητές και θα υπάρξουν και άλλα βραβεία και δώρα από την ΚΕΔΕ και τους χορηγούς μας. Παρόλο που τα βραβεία είναι αρκετά κατά την άποψή μου δεν είναι το βασικό κίνητρο για να συμμετέχει κάποιος.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο Καινοτομίας μπορείτε να βρείτε εδώ!

Το βασικό κίνητρο είναι η εμπειρία, ο τρόπος δουλειάς, η συνεργασία σε ομάδα, το αποτέλεσμα σε συνθήκες πίεσης, οι γνωριμίες, οι γνώσεις και το δίκτυο που θα δημιουργήσει κάποιος. Και βέβαια, όποιος έρθει θα διαπιστώσει ότι περνάμε και ωραία.

STARTUPPERgr: Μετά τον Μαραθώνιο, τι θα κάνει η ΚΕΔΕ ώστε να δούμε αυτές τις ιδέες να γίνονται πράξη;

Γιώργος Πατούλης: Όπως σας είπα όλος ο σχεδιασμός μας είναι να κάνουμε ενέργειες που οδηγούν σε συγκεκριμένα άμεσα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εργαστηρίου καινοτομίας το οποίο, μεταξύ άλλων, θα υποστηρίζει τις ομάδες να κάνουν την πιλοτική τους εφαρμογή κανονική εμπορική εφαρμογή με λειτουργικότητες που χρειάζονται οι Δήμοι.

Στο ΚΕΔΕ Innovation Lab θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι συνεργατικοί χώροι στους οποίους οι ομάδες θα μπορούν να δουλεύουν και να αναπτύσσουν συνεργασίες. Με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων και ενός ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης, θέλουμε οι ομάδες που θα υποστηρίζονται να ολοκληρώνουν την εφαρμογή τους ώστε να μπορεί να ανέβει για διάθεση στο αποθετήριο εφαρμογών της ΚΕΔΕ.

Από εκεί, όλοι οι Δήμοι, με σαφώς μικρότερο κόστος από ότι να διατίθενται οι εφαρμογές μεμονωμένα, θα μπορούν να την κατεβάσουν και να τη λειτουργούν. Με τον τρόπο αυτό θα δούμε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες να γίνονται εφαρμογές στους Δήμους, ομάδες θα μετασχηματιστούν σε εταιρίες και τέλος όλοι οι Δήμοι ανεξάρτητα από την υφιστάμενη κατάσταση θα μπορούν να ενεργοποιούν καινοτόμες εφαρμογές, με μικρότερο κόστος.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας τους Δήμους, επιχειρήσεις ως χορηγούς και υποστηρικτές καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

STARTUPPERgr: Για πρώτη φορά βλέπουμε η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι να ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Γιώργος Πατούλης: Νομίζω οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένα γεγονότα:
– Στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας το 2017 καταλαμβάνει την 24η στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και είναι στις τελευταίες θέσεις σε μια σειρά από παρόμοιες διεθνείς αξιολογήσεις.
– Στο 20,8% παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα ενώ σε χαμηλό 10 ετών βρέθηκε στην Ευρωζώνη. Μεταξύ των κρατών μελών τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε Ελλάδα (20,8% τον Δεκέμβριο του 2017) και Ισπανία (16,1%), ενώ τα χαμηλότερα σε Τσεχία (2,4%), Γερμανία, Μάλτα (3,5%) και Ουγγαρία (3,7% τον Ιανουάριο του 2018). Το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων (κάτω των 25 ετών) καταγράφηκε στην Ελλάδα με 45,0% τον Δεκέμβριο του 2017.
– Μάιος 2018: Προτελευταία στην Ε.Ε. η Ελλάδα το 2017 στην ψηφιακή οικονομία σύμφωνα με το δείκτη Digital Economy & Society Index από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Ελλάδα ξεπέρασε η Βουλγαρία, που κατετάγη φέτος στην 26η θέση, ενώ στην τελευταία (28η θέση) μετά την Ελλάδα κατετάγη η Ρουμανία.

Προφανώς δεν χρειαζόμαστε τις έρευνες για να αντιληφθούμε την ανεργία των νέων μας, την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τις ελάχιστες ψηφιακές υπηρεσίες από το Δημόσιο. Πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να δώσουν λύση και είμαστε εδώ με τους Δήμους και την ΚΕΔΕ να αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλίες που έχουν αποτελέσματα στην πράξη. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκπροσωπώντας τους Δήμους της χώρας κάνει συγκεκριμένες ενέργειες που στοχεύουν στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο Καινοτομίας μπορείτε να βρείτε εδώ!

STARTUPPERgr: Οπότε ραντεβού στις 28 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Γιώργος Πατούλης: Θα ξεκινήσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα 28 Ιουνίου στις 12:30. Σας περιμένουμε όλους. Καλούμε τις νέες και τους νέους μας να έρθουν να διαγωνιστούν. Εκτός όμως του διαγωνισμού, θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις για τους Δήμους και το κοινό, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο πρόγραμμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις