Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Act4Greece: Crowdfunding για καλούς σκοπούς

Το Crowdfunding ή αλλιώς η συμμετοχική – κοινωνική χρηματοδότηση είναι ένα δυνατό εργαλείο χρηματοδότησης διαφόρων ιδεών, προϊόντων, επιχειρήσεων αλλά και δράσεων με συγκέντρωση πόρων από τους συμμετέχοντες στην εκάστοτε πλατφόρμα-κοινότητα.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μεσάζοντες στο crowdfunding, μόνο ο ενδιαφερόμενος και αυτός που τρέχει το εκάστοτε project, ο οποίος θέτει τους οικονομικούς στόχους και καλεί το κοινό να τον εμπιστευτεί για να υλοποιήσει την ιδέα του. Με αυτό το τρόπο έχουν βγει στην αγορά εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες και έχουν συγκεντρωθεί δισεκατομμύρια χρημάτων, πολλά εκ των οποίων πρωτότυπα και αναγκαία, τα οποία δεν θα είχαν καμία τύχη αν οι δημιουργοί τους είχαν διαλέξει τους παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης.

ask4_702x336_20160201_131809
Η πρακτική της χρηματοδότησης έργων από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από το πλήθος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αναδύθηκε στο περιθώριο του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορεί να επιτευχθεί στις μέρες μας πιο αποτελεσματικά μέσω του διαδικτύου. Εκτός από την ταχύτητα και την αμεσότητα που παρουσιάζει η πρακτική αυτή για την παρουσίαση μιας ιδέας και τη δικτύωση του φορέα υλοποίησής της, διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού λειτουργικού κόστους και της ευρείας κάλυψης και προβολής των προς χρηματοδότηση έργων.

Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Καθένας από αυτούς τους φορείς συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του, αλλά μπορεί και να αξιοποιεί την πλατφόρμα, ως ένα σύγχρονο εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει πόρους για έργα ή δράσεις που ούτως ή άλλως υποστηρίζει.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες:
1. Πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη.
2. Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
3. Πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα.
4. Νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα.
5. Περιβάλλον και αειφορία.
6. Έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση.
7. Αθλητισμός.

Οι πολλαπλές δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (Crowdfunding).

Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Αλέξης Τσίπρας _
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μελά, στο πλαίσιο της ομιλίας του για το act4greece.

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό έναυσμα για την κινητοποίηση των υγιών αναπτυξιακών δυνάμεων της χώρας ώστε να οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη σχετική ομιλία του κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “η υποστήριξη από την τεχνολογία και την καινοτομία των κοινωνικών κινήσεων που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δε θα βοηθήσει μόνον σε ανθρωπιστικό βαθμό, αλλά μπορεί να δημιουργήσει δρόμο και για εναλλακτικού τύπου επενδύσεις”. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου τομέα, στην απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και των διαγωνισμών αδειοδοτήσεων, και όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ή κυβέρνηση μέσα στην Άνοιξη.

Τόνισε ακόμα ότι “προωθείται η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ένταξη μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις”. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι “Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν και να βάλουν πλάτη ώστε να βγει ή χώρα από την κρίση”.

Το Πρόγραμμα act4Greece υλοποιεί τρία σημαντικά έργα:

Α. Παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Basic image

Το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει την παροχή ζεστού μεσημεριανού σχολικού γεύματος, σε 4.000 μαθητές 160 δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, για την περίοδο 1.2.2016 – 15.6.2016. Η Εθνική Τράπεζα θα συνδράμει στη χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος με το ποσό των 200.000 ευρώ. Μέσω του act4Greece αναζητούνται επιπλέον οικονομικοί πόροι, ύψους 660.000 ευρώ. Το σύνολο των διαθέσιμων πόρων που θα προκύψουν, ύψους 860.000 ευρώ, θα εξασφαλίσουν 344.000 γεύματα για τους μαθητές.

Β. Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου

Basic image2

Η δράση «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου» θα έχει δύο φάσεις (α’ φάση: Σάμος και β’ φάση: Κως με τα γύρω νησιά) και συνολικό προϋπολογισμό 258.700 ευρώ. Οι Γιατροί του Κόσμου συνδράμουν με το ποσό των 15.000 ευρώ. Μέσω του Προγράμματος act4Greece αναζητούνται επιπλέον οικονομικοί πόροι, ύψους 243.700 ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός της α’ φάσης ανέρχεται στο ποσό των 136.736,08 ευρώ με διάρκεια 1.2.2016 – 31.7.2016 και της β’ φάσης στο ποσό των 121.963,93 ευρώ με διάρκεια 1.8.2016 – 31.01.2017. Για την α’ φάση, οι Γιατροί του Κόσμου συνδράμουν με το ποσό των 7.000 ευρώ και για τη β’ φάση με το ποσό των 8.000 ευρώ.

Γ. Δημιουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ)

Basic image3
Το έργο «Ψηφιακό Αρχείο 1821: Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας» θα έχει διάρκεια 48 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 125.000 ευρώ. Το ΚΕΑΕ συνδράμει στη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 10.000 ευρώ. Μέσω του Προγράμματος act4Greece αναζητούνται επιπλέον οικονομικοί πόροι, ύψους 115.000 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω δράσεις προς χρηματοδότηση αλλά και η παρακολούθηση τους και η συμμετοχή σε αυτές προσφέρονται στον δικτυακό τόπο του Act4Greece.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργεί άλλη μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης, η Easystarter, στα πρότυπα των μεγάλων παικτών στον χώρο Kickstarter και IndiGoGo.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις