Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Laurel Bowden, 83North: “Οι founders δεν πρέπει να βιάζονται να σηκώσουν μεγάλα ποσά”

Η partner του διεθνούς VC 83North, Laurel Bowden, προειδοποιεί τους founders των startups να μην βιάζονται να “σηκώσουν” μεγάλα ποσά σε μικρό χρονικό διάστημα και τους συμβουλεύει να σκέφτονται προσεκτικά τα χρηματοδοτικά τους πλάνα.

Η προειδοποίηση “έρχεται” λίγες μέρες αφού το VC “έκλεισε” το νέο του fund, ύψους 300 εκατ. δολαρίων και ενώ ετοιμάζεται για νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις. “Συχνά συμβουλεύω τους founders να μην κυνηγάνε απλώς το μεγαλύτερο ποσό… αν σηκώσεις 200 εκατ. δολάρια τώρα, θα μπορείς να σηκώσεις τα διπλάσια στον επόμενο γύρο;”, εξηγεί η Bowden στο Sifted.

Το πρόβλημα δεν είναι η εισροή κεφαλαίων στην αγορά των VC, συνεχίζει – κάτι το οποίο “βγάζει νόημα” αφού η 83 Νorth, η οποία βρίσκεται “πίσω” από 8 μονόκερους και άλλα “success stories” δεν δυσκολεύτηκε να σηκώσει χρήματα για το fund. Το πρόβλημα για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, είναι η αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ αποτιμήσεων αξίας και exits, τονίζει, λέγοντας ότι έχει δει πολλές περιπτώσεις εταιρειών που μετάνιωσαν για τα ποσά που σήκωσαν.

Μια από αυτές, αποκαλύπτει, είναι η Celonis, η οποία περιλαμβάνεται στο portfolio της 83North. Η Celonis σήκωσε 50 εκατ. δολάρια το 2018, όταν ήταν ήδη κερδοφόρα, σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να επιταχύνει την ανάπτυξή της και να “μπει” στην αμερικανική αγορά. Εκ των υστέρων, όμως, η εταιρεία κατάλαβε ότι θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει με τα μισά χρήματα!

“Η εμμονή με τις μεγάλες επενδύσεις είναι τρελή”, καταλήγει η Bowden.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις