Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Perceptual Robotics: Τα ελληνικά drones που “ταξιδεύουν” τον κόσμο με την υποστήριξη διεθνών επενδυτών

Με την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. λιρών συνεχίζεται η ανοδική πορεία της Perceptual Robotics, της Startup που από το 2016 καινοτομεί στην αγορά των drones και παρέχει υπηρεσίες επιθεώρησης υποδομών δικτύων και συγκεκριμένα ανεμογεννητριών.

Η εταιρεία, ιδρύθηκε από τον Κώστα Καραχάλιο, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Kevin Lind, μέσα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής στην Ευρώπη. Η πρώτη επίσημη «εμφάνισή» της στην Ελλάδα έγινε το 2019, όταν με την υποστήριξη της Metavallon VC και μια χρηματοδότηση 600 χιλιάδων ευρώ, προσγειώθηκε στη χώρα μέσω θυγατρικής.

Στο μεταξύ, η Perceptual Robotics είχε αναπτύξει το πρώτο της προϊόν, το Dhalion, ένα αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών. Το Dhalion συνδυάζει την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και είναι σήμερα το κορυφαίο στο είδος του, καθώς προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες επιθεωρήσεων, από την λήψη δεδομένων και την ανίχνευση ελαττωμάτων με την χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification) έως και reporting στο cloud. Μειώνει, έτσι, δραστικά τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούν οι επιθεωρήσεις, οι περισσότερες των οποίων διενεργούνταν «παραδοσιακά» χειροκίνητα.

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, το Dhalion προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αγοράς και οδήγησε την Perceptual Robotics σε συνεργασίες με πολλούς ιδιοκτήτες, διαχειριστές και κατασκευαστές ανεμογεννητριών, καθώς και με παρόχους υπηρεσιών επιθεωρήσεων. Σήμερα πια, η εταιρεία πραγματοποιεί αυτόνομους ελέγχους για μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ανεμογεννητριών στον κόσμο, δραστηριοποιούμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, και επεκτεινόμενη συνεχώς σε νέες περιοχές.

Με το νέο γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την ομάδα της, να βελτιώσει την τεχνολογία της και να αυξήσει τις δραστηριότητες πωλήσεων και μάρκετινγκ στο πλαίσιο των πρόσφατων επιτυχημένων προγραμμάτων της με πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, η Perceptual Robotics έχει ανοίξει νέες θέσεις εργασίας για μηχανικούς δικτύων και μηχανικούς πωλήσεων σε Αθήνα και Bristol. «Το μέλλον είναι λαμπρό και συναρπαστικό» λέει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της εταιρείας ο CEO της Startup, Κώστας Καραχάλιος.

Στη διαδρομή αυτή, η Perceptual Robotics έχει δίπλα της ένα ιδιαίτερο «κράμα» επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η Metavallon VC που συμμετείχε και στον τελευταίο γύρο, αλλά και η TSP Ventures, η  Humble Holdings και άλλοι angel επενδυτές. Το επενδυτικό αυτό team δημιουργεί ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα λόγω της βαθιάς γνώσης που έχουν για τον τομέα. «Είμαστε τυχεροί… αισθανόμαστε ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή βάση επενδυτών που αλληλοσυμπληρώνονται» λέει το ιδρυτικό τρίο και δεν έχει άδικο.

Η TSP Ventures ασχολείται αποκλειστικά με εταιρείες που ωφελούν μακροπρόθεσμα τον άνθρωπο και το περιβάλλον επομένως έχει εμπειρία στους τομείς αυτούς, ενώ πέρα από χρηματοδότηση προσφέρει στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της διασυνδέσεις, συμβουλευτική και καθοδήγηση. Αντίστοιχη «λογική» ακολουθεί και η Humble Holdings η οποία υποστηρίζει εταιρείες με «αντίκτυπο» και επενδύει σε εταιρείες που καλύπτουν πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες του 21ου αιώνα και «κάνουν το σωστό».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και δεδομένου ότι η Perceptual Robotics είναι ήδη σε θέση να παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες της και νέους αυτοματισμούς για την αιολική ενέργεια, μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς το τι θα ακολουθήσει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις