Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Drones2GNSS: To ελληνικό drone που εντοπίζει συντεταγμένες σε δύσβατα σημεία

Το Drones2GNSS είναι ένα πλήρες σύστημα που χαρτογραφεί ταχύτατα θέσεις ακόμη και εκτός δορυφορικής κάλυψης.

Η σύμπραξη των εταιριών Space Geomatica και Metrica, μαζί με το εργαστήριο SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνει μια λύση σε ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά στις μετρήσεις ακριβείας μέσω GNSS (γνωστό σε εμάς ως GPS), αξιοποιώντας ένα πρωτότυπο σύστημα μη επανδρωμένου οχήματος (drone). Η σύμπραξη πάει ένα βήμα πιο πέρα από το GPS, σε σημεία περιορισμένης ορατότητας και υπό δύσκολες συνθήκες πρόσβασης, αντικαθιστώντας έτσι υπό συνθήκες τα παραδοσιακά μέσα χαρτογράφησης.  

Το Drones2GNSS, κατασκευάστηκε μέσω της δράσης «Ερευνώ—Δημιουργώ-Καινοτομώ» (Τ1ΕΔΚ-03209) και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα; Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). 

To σύστημα αποτυπώνει αυτόματα χάρη στους αισθητήρες του και κατάλληλους αλγορίθμους αναγνώρισης εικόνας, σημεία στο χώρο σε πραγματικό χρόνο και βελτιωμένη ακρίβεια, που κανένα σύστημα δεν μπορούσε να προσδιορίσει μέχρι τώρα.  

Πρόκειται για ένα αυτόνομο σύστημα το οποίο συμβάλλει πρακτικά στους τομείς της τοπογραφίας, των γεωεπιστημών, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και του περιβάλλοντος. Η σύμπραξη του ερευνητικού φορέα με τις εταιρίες, έχει παρουσιάσει ήδη το προϊόν σε ειδικούς του χώρου και έχει τύχει ευρείας αποδοχής, καθώς λύνει ένα από τα πιο νευραλγικά προβλήματα του αντικειμένου της τεκμηρίωσης δύσβατων περιοχών.  

Ωστόσο, η χρήση του δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς μπορεί κάλλιστα να συλλέξει δεδομένα για εφαρμογές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αλλά και στον αρχαιολογικό κλάδο όπου η ακρίβεια τεκμηρίωσης παίζει κομβικό ρόλο, ή στον γεωργικό τομέα μιλώντας για γεωργία ακριβείας, και στις φυσικές καταστροφές συμβάλλοντας στην δράση της πολιτικής προστασίας.  

Στόχος πλέον είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του προϊόντος σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων, εντάσσοντας μακροπρόθεσμα τον στόχο της από-επένδυσης. Τέλος, το Drones2GNSS έχει λάβει διακρίσεις στον μεγαλύτερο διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών της ΕΕ το 2016 ως η πιο καινοτόμα ιδέα των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης και ήρθε δεύτερη στον παγκόσμιο διαγωνισμό European Satellite Navigation Competition, κατακτώντας μια θέση στο διεθνές τεχνολογικό και εμπορικό πεδίο του αντικειμένου της χαρτογράφησης και των μη επανδρωμένων συστημάτων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις