Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

OVERDRONE: Η εταιρεία που εκπαιδεύει τους πιλότους της επόμενης γενιάς

O Φώτης Αμαξόπουλος, OWNER UAV & Security Expert της OVERDRONE, μίλησε στο Startupper για τις υπηρεσίες της εταιρείας, καθώς και  για το πως θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον

Των Θανάση Λασκούδη και Εύας Καντιλάρη

 

Η πορεία της OVERDRONE ξεκίνησε στις αρχές του 2020, δραστηριοποιούμενη στις πωλήσεις και υπηρεσίες μη επανδρωμένων συστημάτων. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εξειδίκευση στον χειρισμό και τον προγραμματισμό των drones, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα «DRONEMANIACS», το οποίο ξεκίνησε το 2021, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εξοικειωθούν με τον χειρισμό, τον προγραμματισμό, τις εφαρμογές και γενικότερα τον κόσμο των drones, σε σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Για την εκτέλεση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τα drones της κορυφαίας εταιρείας στον κόσμο (Dji), έγκυρα και πιστοποιημένα software προγραμματισμού (Scratch/IBM) αλλά και εξειδικευμένες πλατφόρμες, με την υποστήριξη κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων.

Ακόμα, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα εντάχθηκε σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) με εξαιρετικές κριτικές. Την ίδια ώρα, τον Ιούλιο του 2023 το πρόγραμμα κατέκτησε μια πολύ σημαντική διάκριση, καθώς σε συνεργασία με τη Λακωνική Σχολή, έλαβε το χρυσό βραβείο καινοτομίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό Education Leaders Awards.

O Φώτης Αμαξόπουλος, OWNER UAV & Security Expert της OVERDRONE, μίλησε στο Startupper για τις υπηρεσίες της εταιρείας, καθώς και  για το πως θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον.

 

STARTUPPER: Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας κ. Αμαξόπουλε.

Φώτης Αμαξόπουλος: Η εταιρεία OVERDRONE ιδρύθηκε αρχές του 2020 και δραστηριοποιείται στις πωλήσεις και υπηρεσίες μη επανδρωμένων συστημάτων.

Το 2021 ξεκινήσαμε ένα μοναδικό τεχνολογικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα με τίτλο DRONEMANIACS. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία υποδομών και την εκπαίδευση στον χειρισμό και τον προγραμματισμό drone σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το πρόγραμμα εντάχθηκε σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) με εξαιρετικές κριτικές. Τον Ιούλιο του 2023 το πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Λακωνική Σχολή έλαβε το χρυσό βραβείο καινοτομίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό Education Leaders Awards.

 

STARTUPPER: Τι το ουσιαστικά καινοτόμο προσφέρει το πρόγραμμα DRONEMANIACS στους φορείς εκπαίδευσης και τους μαθητές;

Φώτης Αμαξόπουλος: Όπως σας είπα το πρόγραμμα παρουσιάζει, δημιουργεί υποδομές και μαθαίνει στους μαθητές με έναν μοναδικό τρόπο δύο από τις σημαντικότερες τεχνολογικές δομές, που είναι ο προγραμματισμός και ο χειρισμός των drones. Έχοντας κερδίσει, με το εντυπωσιακό περιβάλλον παρουσίασης, την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών, που είναι ο βασικότερος παράγοντας στην αφομοίωση της εκπαιδευτικής ύλης, τους παρουσιάζεται η γεωμετρία, ο προγραμματισμός και γενικά STEM επιστήμες αλλά και αναπτύσσουν μοναδικά τη δημιουργία και την ικανότητα για επίλυση προβλημάτων.

Επίσης, μέσα από ειδικά διαμορφωμένες θεματικές ενότητες για τη χρήση των μη επανδρωμένων σε πολιτικές εφαρμογές (διαχείριση φυσικών φαινομένων, γεωργία ακριβείας, διαχείριση κυκλοφορίας, προστασία περιβάλλοντος, διαχείριση απορριμμάτων, μεταφορά φαρμακευτικού υλικού κ.ά.) οι μαθητές εκπαιδεύονται τώρα σε ένα μέλλον που έρχεται. Και όλα αυτά μέσα στις τάξεις!

Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος και σκοπός μας είναι η ένταξη περισσότερων εκπαιδευτικών οργανισμών με έναν καινούργιο τρόπο, που θα παρουσιάσουμε στο άμεσο μέλλον!

 

STARTUPPER: Πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Φώτης Αμαξόπουλος: Τα drones βελτιώνουν τη ζωή μας με πάρα πολλούς τρόπους. Με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και τα πρόσφατα παραδείγματα φυσικών καταστροφών γνωρίσαμε έντονα τις ανάγκες επιτήρησης (πυρασφαλείας) αλλά και αποστολής – παράδοσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφοδίων πρώτης ανάγκης καθώς και την περιβαλλοντική παρακολούθηση, τη χρησιμοποίηση στη γεωργία ακριβείας και τους αεροψεκασμούς αλλά και φυσικά την ψυχαγωγία.

STARTUPPER: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα drones;

Φώτης Αμαξόπουλος: Οι βασικές προκλήσεις κατά κύριο λόγο είναι αποδοχή της χρήσης τους από την κοινή γνώμη, κάτι που αντιμετωπίζουμε στην ένταξη κάθε νέας τεχνολογίας και η ρύθμιση ενός νομικού πλαισίου έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πτήσεων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί σε αυτόνομη πτήση, η αυξανόμενη ιπτάμενη κίνηση και η διαχείριση της ενέργειας για μεγαλύτερη αυτονομία.

 

STARTUPPER: Πώς θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον και σε ποιους τομείς;

Φώτης Αμαξόπουλος: Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των μη επανδρωμένων σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σίγουρο πως θα επηρεάσουν τα μέγιστα τη γενική ανάπτυξη του τομέα. Ιδιαίτερα σε θέματα αυτόνομων λειτουργιών αλλά και διαχείρισης σμήνους οι οποίοι φαντάζουν τομείς με ιδιαίτερη προτεραιότητα και υποψήφιοι για σημαντικές εξελίξεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις