Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα ένα έτος EquiFund: Στο δρόμο για το Scaleup!

To 2018 είναι ένα έτος ορόσημο θα λέγαμε μια και για πρώτη φορά δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό όχημα στην Ελλάδα, Fund of Funds, με “πλήρεις προδιαγραφές” Venture Capital. Με αφορμή το ένα έτος λειτουργίας του EquiFund θα εξετάσουμε τις μέχρι σήμερα κινήσεις των νέων funds, θα ρίξουμε φως στις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups αλλά και το τι έρχεται το 2019.

Προτού προχωρήσουμε θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την μεγάλη ευθύνη που φέρουν οι managers των VCs του EquiFund τόσο απέναντι στους μετόχους τους όσο και στην ελληνική Startup σκηνή θα λέγαμε, (αποφεύγουμε την χρήση του όρου “οικοσύστημα” μια και απέχουμε αρκετά από το να θεωρούμαστε έτσι), μια και οι εταιρείες που θα επιλέξουν θα πρέπει να “γεννήσουν” τις νέες Upstream, Workable, Softomotive, Apifon κλπ. οι οποίες θα βγάλουν την Ελλάδα από την παγκόσμια αφάνεια και θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που είναι διαθέσιμα είναι πολλά, ενώ μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης ή μέσω στρατηγικών συνεργασιών μια και τα VCs δεν είναι μονόδρομος, ούτε όλες οι Startups είναι κατάλληλες για χρηματοδότηση, ούτε όλοι οι founders έχουν στόχο να κάνουν ένα γρήγορο και τεράστιο exit.

Από την άλλη έχουμε διακρίνει μια σχετική αργοπορία στις πρώτες επενδύσεις, αλλά και μια καθυστέρηση στην διαδικασία από την πρώτη συνάντηση της ομάδας με το VC μέχρι τις υπογραφές του deal. Βέβαια σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τεσσάρων funds στο σχετικό πάνελ που συντονίσαμε πρόσφατα στο Athens Innovation Festival, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα με τις διαδικασίες να γίνονται στους χρόνους που προβλέπονται.

Επίσης, έχουμε δεχτεί και πολλά επώνυμα και ανώνυμα παράπονα από founders που απορρίφθηκαν από τα VCs με βασική δικαιολογία ότι η ιδέα δεν είναι scalebale ή δεν μπορεί να φέρει 10x και 20x την αρχική επένδυση (!) ή τα υπερβολικά μετοχικά ανταλλάγματα για τα σχετικά μικρά ποσά. Στο ίδιο πάνελ οι εκπρόσωποι των funds μας ανέφεραν ότι οι βασικοί λόγοι απόρριψης μιας ιδέας είναι: η μη αφοσιωμένη ομάδα, oι προβληματικές ιδέες και τα επιχειρηματικά μοντέλα που δεν λειτουργούν.

Στην πολύ καλή έκθεση Startups in Greece 2018 από το Found.Ation και το EIT Digital αναφέρονται σαν βασικοί λόγοι απόρριψης μιας ιδέας η μη συμβατότητα με τους επενδυτικούς στόχους του VC (31%), η μικρή αγορά και η δυσκολία επέκτασης σε άλλες αγορές (10%), το αδύναμο μοντέλο εσόδων (10%) και η έλλειψη ανάγκης για το προϊόν/υπηρεσία (7%).

Σε κάθε περίπτωση οι partners των ελληνικών VCs εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι για το 2019 ενώ στέκονται στην υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών Startups, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνουμε και εμείς μια και συμμετέχουμε και καλύπτουμε πολλά events και pitches του εξωτερικού, όπως το πρόσφατο TechCrunch Disrupt στο Βερολίνο, το 4YFN κ.α. Επίσης αναφέρουν ότι μέσα στο 2019 θα πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις και θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς

Προτού περάσουμε στα των των επενδύσεων θα πρέπει να απαντήσουμε, έστω κατά προσέγγιση, στο μεγάλο ερώτημα: Πόσες Startups υπάρχουν; Στις περισσότερες περιπτώσεις που θέτουμε το συγκεκριμένο ερώτημα πάντα αυτές καταλήγουν σε συζητήσεις για το τι είναι μια Startup και πως αυτή ορίζεται…

Οι εκπρόσωποι των VCs έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι έχουν δει 300-500 Startups. Η καταγραφή που έχει αρχίσει για την δική μας βάση δεδομένων των ελληνικών Startups, και η οποία θα βγει σύντομα στον αέρα, έχει φτάσει στις 400 ενώ σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις υπάρχουν γύρω στις 600-700 Startups. Βέβαια αρκετές από αυτές ενδέχεται να μην έχουν δημιουργήσει εταιρεία. Επίσης εκτιμάμε ότι περίπου οι μισές εταιρείες έχουν προϊόν έτοιμο να βγει στην αγορά.

Η πρόβλεψή μας είναι ότι αν όλα λειτουργήσουν όπως πρέπει και αναπτυχθούν όλες οι δομές και διασυνδεθούν μεταξύ τους και αυξηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην χώρα μας, ειδικά σε επίπεδο Seed, μπορούμε εύκολα να πιάσουμε τον ρεαλιστικό και κομβικό αριθμό των 1.000 Startups με προϊόν στην αγορά και πλήρες επιχειρηματικό μοντέλο τα επόμενα δυο χρόνια.

Προέλευση των χρηματοδοτήσεων

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων γίνεται από τα VCs του EquiFund, τα VCs που εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι εκτός Equifund (υποστηρίζουν κυρίως παλαιότερες επενδύσεις) και από Incubators – Accelerators – επενδυτικά οχήματα ιδιωτών και τραπεζών όπως για παράδειγμα τα NBG Business Seeds, StartTech Ventures, IQbility στην Αθήνα και i4G στην Θεσσαλονίκη.

Οι επενδύσεις των Angel Investors είναι αυτές που, ειδικά στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, συνήθως δεν ανακοινώνονται από τις Startups αλλά και να ανακοινωθούν συνήθως δεν ανακοινώνεται η ταυτότητα του επενδυτή. Σε γενικές γραμμές η αδιαφάνεια που υπάρχει παγκοσμίως σε αυτόν τομέα επενδύσεων αποτελεί ένα θέμα έως και πρόβλημα.

Επίσης, δυο επενδύσεις έχουν γίνει, ή είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους, σε ελληνικές Startups από την EIT Innoenergy ενώ και τα άλλα hubs του EIT, του μεγάλου Ευρωπαϊκού επιχειρηματικού και τεχνολογικού accelerator, αναμένεται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι Accelerators του εξωτερικού επίσης φαίνεται να είναι μια εναλλακτική για αρχική χρηματοδότηση για τις ελληνικές Startups μια και έχουμε αρκετά πετυχημένα παραδείγματα, όπως για παράδειγμα η Ex Machina στην Κίνα, η Toorbee αλλά και η Covve η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την T-Mobile Πολωνίας, μέσω του HubRaum και έχει δεχτεί επένδυση από την Εθνική Τράπεζα. 

Σε ότι αφορά το 2018 οι γνωστές επενδύσεις μέχρι στιγμής είναι περίπου 16 εκατ. ευρώ από τα VCs του EquiFund και 400 χιλιάδες ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Βέβαια η Εθνική Τράπεζα είναι επενδυτής και σε τέσσερα VC του EquiFund, (Uni.Fund, Metavallon VC, Marathon VC, Big Pi) οπότε είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της ελληνικής Startup σκηνής, μαζί με την Eurobank η οποία συμμετέχει σε 2 VCs του EquiFund (Velocity.Partners, Big Pi) αλλά και τo ίδρυμα Ωνάση και άλλες εταιρείες που συμμετέχουν σαν ιδιώτες επενδυτές στα VCs.

To Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με αφορμή το αφιέρωμά μας, ανέφερε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ σε 30 εταιρείες, οπότε υποθέτουμε ότι προσμετρά και αυτές του Big Pi, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Το EquiFund αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), ένα υπερταμείο – FoF – μοναδικού εύρους και βάθους που στοχεύει να έχει μετασχηματιστική επίδραση στην ελληνική αγορά επιχειρηματικών συμμετοχών (VC/PE) και στο σχετικό οικοσύστημα. Το EquiFund δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ισχυρή δέσμευση του Υπουργείου Οικονομίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και της πανευρωπαϊκής εμπειρίας και εμπειρίας του ΕΤΕ.   Δύο παράγοντες συνέβαλαν έτσι ώστε τα VC του EquiFund να φθάσουν στο βέλτιστο μέγεθος: η “σφραγίδα έγκρισης” της επιλογής τους από το ΕΤΕ αλλά και οι ισχυροί βασικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Δημοκρατία (χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα) και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (ETE και ΕΤΕπ, με την τελευταία να χρησιμοποιεί το EFSI, γνωστό και ως σχέδιο Juncker).

Το 2019 θα είναι το πρώτο πλήρες έτος της επενδυτικής δραστηριότητας για όλα τα VC και PE που υποστηρίζονται από το EquiFund. Θα βασιστεί στην επενδυτική δραστηριότητα που έχει ήδη ξεκινήσει και έχει υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ, σε περισσότερες από 30 εταιρείες. Εταιρείες που περιλάμβαναν νεοσύστατες επιχειρήσεις ICT καθώς και spin-offs των πανεπιστημίων και των κέντρων Ε&Α αλλά και άλλων εταιρειών στο αρχικό στάδιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και εταιρείες με σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό“.

Οι επενδύσεις του EquiFund αναλυτικά

Το Equifund έχει δομηθεί πάνω σε τρία παράθυρα – τομείς:
– Innovation Window (επενδύσεις έως 500.000 ευρώ) με τέσσερα VCs: Big Pi Ventures, Metavallon VC, Velovity.Partners, Uni.fund.
– Early Stage Window (επενδύσεις πάνω από 500.000 ευρώ) με δυο VCs: Marathon VC, VentureFriends 400W.
– Επίσης υπάρχουν και Funds που επενδύουν σε μεγαλύτερες – ωριμότερες εταιρείες
Growth – Expansion, Eikonos 2 – EOS Capital Parthners – Synergia Hellenic Fund IV, τα οποία δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής.

Φαίνεται πως οι αρχικοί στόχοι για 8-10 επενδύσεις από κάθε VC το 2018, μάλλον έχουν χαθεί. Οι “πρωταθλητές” μέχρι στιγμής είναι το Marathon VC με 6+1 επενδύσεις, Uni.Fund και Venture Friends με 6 επενδύσεις ενώ στη πρώτη τριάδα αναμένεται να πλασαριστεί και το Big Pi με 6 επενδύσεις, βέβαια αυτές δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οπότε κρατάμε μια επιφύλαξη.

Βέβαια στο τέλος του 2018 είχαμε μερικές μεγάλες επενδύσεις σε τρεις Scaleups, ελληνικές μεν με έδρα στο εξωτερικό δε, οι οποίες βοηθάνε τα μέγιστα στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ορατότητα και την φήμη που χρειάζεται. Συγκεκριμένα μιλάμε για την Workable που σήκωσε νέα κεφάλαια 50 εκατ. δολ. (συνολικά έχει σηκώσει 84 εκατ. δολ.) από fund στο Λονδίνο (Zouk Capital). Η Softomotive που ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα κατάφερε να λάβει μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει ποτέ Ελληνική Startup, 25 εκατ. δολ., αλλά και η Blueground με 12 εκατ. δολ. η οποία επεκτείνεται στην Αμερική.

Η παρουσίαση των VCs γίνεται με βάσει του αριθμού των επενδύσεων.  Οι πληροφορίες για τις επενδύσεις προέρχονται από τις επίσημες ανακοινώσεις, από πληροφορίες που έχουμε συλλέξει και από την έκθεση Startups in Greece 2018.

Marathon VC, 32 εκατ. ευρώ προς επένδυση,
6 επενδύσεις το 2018 ύψους ~7 εκατ. ευρώ

O Πάνος Παπαδόπουλος, partner της Marathon VC δήλωσε σχετικά: “Το 2018 ήταν η χρονιά που επιβεβαιώσαμε τη δυναμική του Ελληνικού οικοσυστήματος. Η ποιότητα και ποσότητα των επιχειρηματικών σχεδίων που είδαμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας και ενδεικτικά αυτήν την περίοδο εορτών δεν έχουμε σταματήσει τις συναντήσεις. Στις αρχές του 2019 θα ανακοινωθεί μια μεγάλη χρηματοδότηση σταδίου Series A από διεθνή επενδυτή (σ.σ. σε εταιρεία του χαρτοφυλακίου της), και εργαζόμαστε εντατικά για αρκετές αντίστοιχες ειδήσεις. Το 2019 θα δούμε κάποιες ηχηρές εξαγορές και μεγάλες χρηματοδοτήσεις στις ώριμες εταιρίες. Σαν οικοσύστημα θα πρέπει να φτιάξουμε την κοινή μας αφήγηση και να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο“.

Causaly, 900.000 ευρώ. Επεξεργάζεται εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων με τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, εξάγοντας αυτόματα το σύνολο των συσχετίσεων αιτίου-αποτελέσματος που βρίσκονται σε αυτές. Στη συνέχεια, αποτυπώνει τις συσχετίσεις σε κατάλληλα γραφήματα, μαζί με το σύνολο των αναφορών που τις υποστηρίζουν. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να πλοηγηθούν μεταξύ ερωτημάτων, απαντήσεων και σχετικών αναφορών με πολύ εύκολο τρόπο.

Augmenta, 512.000 ευρώ. Την είχαμε γνωρίσει από το EGG κατασκευάζει μια plug & play συσκευή, η οποία «σαρώνει» και αναλύει τις υπό καλλιέργεια εκτάσεις ενόσω το τρακτέρ κινείται κατά μήκος τους, «συλλαμβάνοντας» 4K video data κάθε εκατοστού του χωραφιού. Στη συνέχεια, το διεθνές συμβατό gadget ελέγχει τον κατανεμητή ή τον ψεκαστήρα για να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζεται μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος, παρασιτοκτόνου ή μυκητοκτόνου όπου αυτό χρειάζεται. Απώτερος σκοπός της εν λόγω τεχνολογίας που βασίζεται στο Machine Learning, είναι η μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής των γεωργών εφαρμόζοντας –ουσιαστικά- στην πράξη την «Επαυξημένη γεωργία» – «Augmented Farming».

InAccel, 500.000 ευρώ. Aναπτύσσει επιταχυντές λογισμικού για επεξεργαστές ειδικού σκοπού, οι οποίοι θυσιάζουν την ευελιξία για την απόδοση σε σχέση με τους επεξεργαστές γενικής χρήσης, επιταχύνοντας απαιτητικές υπολογιστικές εργασίες σε υποδομές cloud.

Centaur Analytics, 2,5 εκατ. Ευρώ από Marathon και Detia Degesch. Eχει αναπτύξει μια λύση παρακολούθησης και προστασίας της παραγωγής μετά την συγκομιδή, όταν αυτή βρίσκεται σε φάση αποθήκευσης, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η απόδοση της κάθε σοδειάς και μειώνεται σημαντικά η σκάρτη – μη κατάλληλη παραγωγή η οποία αγγίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το 1 τρισ. δολ.! Tο 2016 είχε λάβει 1,3 εκατ. δολ. από το ισραηλινό hitech fund Ourcrowd First, τον Avi Reichental και την PJ Tech Catalyst, με τους δυο πρώτους επενδυτές να συμμετέχουν και σε αυτό το γύρο.

Cube RM, 800.000 ευρώ. Προσφέρει μία σουίτα λογισμικού που βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαχειριστούν ολοκληρωμένα τις προσφορές πωλήσεων, από απλές προτάσεις μέχρι πολύπλοκους διαγωνισμούς, και να εντοπίσουν την καλύτερη τιμή για τον πελάτη οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αύξηση εσόδων.

Landoop, 850.000 ευρώ. Η επεξεργασία ροών μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (streaming data) γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Η τεχνολογία ανοικτού λογισμικού Apache Kafka, η οποία και δημιουργήθηκε το 2011 στο LinkedIn, έχει καταστεί ως η πλέον δημοφιλής στον χώρο, έχοντας υιοθετηθεί από το 80% των Fortune 500 εταιριών. Ωστόσο, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων παραμένει δύσκολη και η αποτελεσματική αξιοποίησή τους ιδιαίτερα απαιτητική, ιδιαίτερα σε οργανισμούς που δεν διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία και εκεί εισέρχεται η Startup.

Norbloc, 1,4 εκατ. ευρώ με την Marathon VC να ηγείται. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 και πρόκειται για μια FinTech – Regtech Startup η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ταυτοποίησης πελατειακής βάσης ή Know Your Customer (KYC). Έχει την έδρα της στη Σουηδία και γραφεία στην Αθήνα για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της πλατφόρμας. Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη αγορά η οποία είναι ένας «πονοκέφαλος» για τις τράπεζες κυρίως, αλλά και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μια και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα κανονιστικά πλαίσια έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην ταυτότητα των πελατών τους. Η επένδυση έγινε στο τέλος του 2017.

Uni.fund, 27 εκατ. προς επένδυση,
6 επενδύσεις το 2018 ύψους 1,80 εκατ. ευρώ

Η Κατερίνα Πραματάρη, partner του Uni.Fund δήλωσε σχετικά: “Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για το 2018, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Uni.Fund, θα λέγαμε πως ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά. Δεχτήκαμε περισσότερες από 500 προτάσεις για χρηματοδότηση, αξιολογήσαμε σε βάθος περισσότερες από 400 από αυτές, έχουμε κλείσει ήδη 7 επενδύσεις και μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα διπλασιάσουμε τον αριθμό. Η εντύπωση που αποκομίσαμε σ’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων ιδεών και επιχειρήσεων σε πρώιμα στάδια που, αν χρηματοδοτηθούν, μπορούν να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξή τους και να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν βασικός ανασταλτικός παράγοντας τα προηγούμενα χρόνια, όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην Ελλάδα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά αυτές τις επιχειρήσεις.  Ουσιαστική ήταν και η κινητοποίηση το 2018 στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το ερευνητικό δυναμικό και τα ερευνητικά αποτελέσματα της Ελλάδας απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση, αλλά ως σήμερα έχουν αξιοποιηθεί επιχειρηματικά σε πολύ μικρό βαθμό. Αν και σε κάποια Πανεπιστήμια και Κέντρα γίνονται οργανωμένες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, φέτος είδαμε αυτή την κινητοποίηση να συστηματοποιείται. Είναι αλήθεια πως ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτείται για την ωρίμανση ερευνητικών cases προς τη χρηματοδότηση είναι αρκετά μεγάλος, όμως είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα και, ειδικά μέσα στο 2019, αναμένεται να αποδώσουν καρπούς. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) στην Ελλάδα. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς και μέσα στον επόμενο χρόνο περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις“. 

Κ-INVENT, 300.000 ευρώ. Βασισμένη σε μακροχρόνια έρευνα στη βιοκινητική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η ομάδα της Κ-ΙΝVENT δημιούργησε το K-FORCE, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών για τη μέτρηση και παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών, μέσω τεχνολογιών Internet-of-Things (IoT) και μοντέρνων μεθόδων αποκατάστασης.

Clio Muse, 250.000 ευρώ. Η Clio Muse ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στη δημιουργία και πώληση πολιτιστικών ψηφιακών ακουστικών ξεναγήσεων για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις στην πόλη κ.ά.

m-hospitality, 400.000 ευρώ. Αποτελεί μια βραβευμένη και ειδικά σχεδιασμένη για ξενοδοχεία πλατφόρμα Guest Engagement, η οποία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των επισκεπτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαμονή τους, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τα έσοδα για τους ξενοδόχους.

TEKMON, 350.000 ευρώ. Ιδρύθηκε το 2017 στα Ιωάννινα, έχει ήδη μεγάλους πελάτες (Viohalco, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κ.α.) και έσοδα, είναι αυτοσυντηρούμενη και προσφέρει ένα σύστημα επικοινωνίας και οργάνωσης εξωτερικών ομάδων, και ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης, σε πολλά κανάλια, τις για παράδειγμα Email, SMS, φωνητική κλήση κ.α.

PliN Nanotechonolgy, 350.000 ευρώ. Είναι προϊόν πανεπιστημιακής έρευνας από την Θεσσαλονίκη με την ομάδα να βασίζεται σε καθηγητές και μεταδιδακτορικούς του ΑΠΘ. Ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα τις Νανοτεχνολογίας σε διάφορες καθετοποιημένες αγορές τις τα δομικά υλικά, στη κλωστοϋφαντουργία και στα προϊόντα περιποίησης για κατοικίδια ζώα.

College Link, 150.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έξυπνο εργαλείο διασύνδεσης εταιρειών που ψάχνουν στελέχη χωρίς καθόλου ή με μικρή εμπειρία με αποφοίτους πανεπιστημίων. Το καινοτομικό στοιχείο τις υπόθεσης είναι ότι υπάρχει ειδικό σύστημα έξυπνης αντιστοίχησης τις προσφοράς και τις ζήτησης για εργασίας, βάσει διαφόρων παραμέτρων, έτσι ώστε να γίνεται πάντα η βέλτιστη επιλογή.

Metavallon VC, 32 εκατ. ευρώ προς επένδυση,
5 επενδύσεις το 2018, ύψους 1,45 εκατ. ευρώ

Ο Γιώργος Καραντώνης, Partner της Metavallon VC δήλωσε σχετικά: “Φτάνοντας στην συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της Metavallon VC νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πρώτα σχόλια. Είναι σαφές ότι με την υποστήριξη του Εquifund έχει διαμορφωθεί πλέον μια αγορά ελληνικών VCs με επαρκή κεφάλαια και ικανοποιητικούς όρους συνεργασίας και ανταγωνισμού για την ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας σε πολύ αρχικά στάδια. Μέχρι σήμερα έχουμε δει και αξιολογήσει ένα σημαντικότατο αριθμό επιχειρηματικών σχεδίων ομάδων με ταλέντο, αφοσίωση και εξαιρετικές σπουδές. Κάποια από αυτά αφορούν νέα τεχνολογικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ άλλα που είναι πιο είναι κοντά στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα ενσωματώνουν πρωτότυπη γνώση. Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ροής επιχειρηματικών σχεδίων μας έχουν επιτρέψει την επιτυχή μέχρι σήμερα υλοποίηση της επενδυτικής μας στρατηγικής, έχοντας πραγματοποιήσει 5 επενδύσεις και ολοκληρώνοντας το αμέσως επόμενο διάστημα μερικές ακόμα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα πρώτα θετικά δείγματα θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και θα κινητοποιήσουν ακόμα πιο μαζικά ποιοτικά στοιχεία του επιχειρηματικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, είτε βρίσκονται εντός ή και εκτός των συνόρων μας, έτσι ώστε να ανέβει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των προτάσεων που λαμβάνουμε“.

Intelistyle, 600.000 Ευρώ. Με έδρα το Λονδίνο η η Intelistyle χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για παραγωγή στυλιστικών προτάσεων για εταιρείες μόδας, για να καλύψουν υποψήφιους πελάτες που ενδιαφέρονται για τέτοιες προτάσεις στα φυσικά ή online καταστήματα που επισκέπτονται.

Purposeful, 200.000 Ευρώ. Χρησιμοποιώντας προηγμένες υπολογιστικές ροές εργασιών και την τεχνογνωσία που διαθέτει στην χημείο / βιοπληροφορική, η Purposeful στοχεύει να ανακαλύψει εναλλακτικές τις φαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά.

Useberry, 200.000 Ευρώ. Αναπτύσσει μια user testing πλατφόρμα που επιτρέπει σε όσους έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν μια web ή mobile εφαρμογή, να δοκιμάσουν διαφορετικές επιλογές UX μέσω αυτοματοποιημένων user tests πάνω στα πρωτότυπα των εφαρμογών τις.

Speen, 200.000 Ευρώ. Η Speen αναπτύσσει μηχανισμούς μετατροπής συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτρικά ποδήλατα υψηλών προδιαγραφών.

Racecheck, 250.000 Ευρώ. Η Racecheck  έχει στόχο να βοηθήσει ερασιτέχνες αθλητές να ανακαλύψουν και να αξιολογήσουν παγκόσμιες διοργανώσεις αθλημάτων αντοχής.

VentureFriends 400W, 50 εκατ. ευρώ προς επένδυση,
6 επενδύσεις το 2018, ύψους ~5 εκατ. ευρώ

Ο Απόστολος Αποστολάκης και ο Γιώργος Δημόπουλος δήλωσαν σχετικά: Το 2018 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για το ελληνικό οικοσύστημα. Το Equifund ήρθε να δώσει ώθηση σε μια περίοδο που έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για νέα υποσχόμενα startups που ξεκινάνε/έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα ή έχουν την Ελλάδα σαν σημαντική βάση για operations. Υπάρχουν ήδη καταξιωμένες εταιρείες όπως η Blueground, η Instashop ή η Welcomepickups που έχουν αποδείξει τη δυνατότητα τους για global scaling και η ευκολότερη πρόσβαση σε νέο funding θα τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ηγετική θέση στο χώρο τους. Επιπλέον υπάρχουν περισσότερες σοβαρές ομάδες με παγκόσμιες φιλοδοξίες οι οποίες ξεκινώντας τώρα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια αλλά και άτομα, τόσο στελέχη όσο και επενδυτές, με εμπειρία και επαφές. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας των εταιρειών και άρα θα συμβάλει καθοριστικά στη μεγέθυνση του οικοσυστήματος βάζοντας τη χώρα σε ένα θετικό ανατροφοδοτούμενο κύκλο : περισσότερες πετυχημένες τεχνολογικές εταιρείες, περισσότερα χρήματα διαθέσιμα προς επένδυση, περισσότερα άτομα με εμπειρία και περισσότερα ικανά και φιλόδοξα άτομα διατεθειμένα να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο“. 

Home Made, 2 εκατ. Ευρώ. Η Home Made δραστηριοποιείται στον τομέα ενοικίασης ακινήτων, ασχολείται με το να «διασταυρώνει» τις κατάλληλους ενοικιαστές με τα σπίτια που τις ταιριάζουν και το αντίθετο, ενώ μέσω μιας ειδικής τις πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει, αποτρέπει την υπενοικίαση των διαμερισμάτων μέσω Airbnb ή άλλων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η VentureFriends ηγήθηκε του δεύτερου γύρου χρηματοδότησης τις εταιρείας, η οποία πριν λίγους μήνες (για την ακρίβεια 9 μήνες) στον πρώτο γύρο είχε αντλήσει κεφάλαια ύψους 850.000 λιρών.

Blueground Β’ γύρος χρηματοδότησης 12 εκατ. δολάρια. Η Blueground ανακοίνωσε πρόσφατα πως ολοκληρώθηκε ο Β’ Γύρος χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. δολαρίων, αγγίζοντας πλέον τα 20 εκατ. δολάρια συνολικής χρηματοδότησης! Με τη νέα χρηματοδότηση, η Blueground θα επενδύσει στην επέκταση των εργασιών τις τόσο τις υπάρχουσες πόλεις που δραστηριοποιείται όσο και σε νέες αγορές. Σήμερα, η Blueground έχει στο χαρτοφυλάκιό τις πάνω από 1.500 υψηλής ποιότητας διαμερίσματα σε εννέα πόλεις, σε τρεις ηπείρους (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Ουάσινγκτον, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες). Όραμα και στόχος τις Blueground είναι να δραστηριοποιείται σε 50 πόλεις με 50.000 ακίνητα μέχρι το 2023.

Stasher, 480.000 ευρώ. Η Startup έχει στόχο να φτιάξει το «AirBnB των αποσκευών», ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη όπου θα μπορείς να αφήσεις τις βαλίτσες σου για λίγες ώρες μετά το checkout στο ξενοδοχείο ή πριν το checkin. Έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα.

MyjobNow, 380.000 ευρώ. Το MyJobNow είναι μια online πλατφόρμα που βοηθάει επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα λιανικής να προσλάβουν προσωπικό. Μέσα στην εφαρμογή του MyJobNow εργοδότες και υποψήφιοι εργαζόμενοι μπορούν να συνδεθούν και να ανακαλύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με απλό και άμεσο τρόπο.

Plum. Μια Fintech με έδρα το Λονδίνο η οποία προσφέρει έξυπνη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών αφού συνδέεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών. Παράλληλα προσφέρει επενδυτικές και άλλες συμβουλές.

Instashop. Προσφέρει υπηρεσίες αγοράς και γρήγορης παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ με έδρα το Ντουμπάι

Velocity.Partners, 24 εκατ. ευρώ προς επένδυση,
3 επενδύσεις το 2018 ύψους 1,27 εκατ. ευρώ

O Δημήτρης Καλαβρός, partner στη Velocity.Partners δήλωσε σχετικά: “Το 2018 αποτέλεσε χρονιά επανεκκίνησης για το ελληνικό τεχνολογικό επιχειρείν. Πέρα από την έντονη κινητικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης που δημιούργησαν τα funds του Equifund, στο οποίο ανήκει και το Velocity.Partners, άξιο αναφοράς είναι το αντίστοιχα ισχυρό ενδιαφέρον που λαμβάνουμε από Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι ξεκινούν αυτό το διάστημα τις πρώτες τους επιχειρηματικές προσπάθειες. Σε αυτά τα δεδομένα, προστίθενται οι νέες χρηματοδοτήσεις που ανακοίνωσαν το περασμένο έτος ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που είναι σε φάση scaling-up, αλλά και την ανάδειξη της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2018 από την Κομισιόν. Όλα τα παραπάνω, μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως η Αθήνα και η Ελλάδα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα θετικό μείγμα γύρω από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα η οποία θα αποτελέσει βάση περαιτέρω ανάπτυξης το 2019”.

Loceye, 290.000 ευρώ. Έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε media εταιρείες, online καταστήματα, επαγγελματίες του Marketing, και UX designers να κάνουν Online Eye Tracking Έρευνες ώστε να καταγράψουν με μοναδική ακρίβεια ποιο ακριβώς στοιχείο και σημείο της ιστοσελίδας εστιάζει το βλέμμα ενός επισκέπτη κατά την διάρκεια του Browsing χωρίς την ανάγκη εργαστηρίων ή ειδικού εξοπλισμού.

Syncbnb, 330.000 ευρώ. Η Syncbnb προσφέρει τις ιδιοκτήτες και τις διαχειριστές καταλυμάτων διακοπών τις ενοικίαση τη δυνατότητα συγχρονισμού των ημερολογίων κρατήσεων τις σε διαφορετικές πλατφόρμες, βοηθώντας τις να αυξήσουν τα έσοδά τις και να αποφύγουν τις διπλές κρατήσεις.

Pushme Bike, 687.000 ευρώ. Η Pushme Bike αναπτύσσει ένα δίκτυο σταθμών εναλλάξιμων μπαταριών για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις