Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Deals δισεκατομμυρίων για τις ελληνικές Startups και έπεται συνέχεια!

Viva Wallet, Accusonus και Pollfish δείχνουν το δρόμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις φτάνοντας σε συμφωνίες εξαγοράς με κολοσσούς της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.

Με ανανεωμένη δυναμική μπήκε στη νέα χρονιά το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μόλις στο δεύτερο μήνα του 2022, οι ελληνικές Startups ήδη κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους, φτάνοντας σε συμφωνίες-ορόσημα όχι μόνο για το εγχώριο οικοσύστημα αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό επιχειρείν. Accusonus, Viva Wallet, και Pollfish προχώρησαν σε deals πρωτόγνωρα σε μέγεθος για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία της περσινής χρονιάς.

Tο μπαράζ εξαγορών για το 2022 ξεκίνησε με το deal μεταξύ της Viva Wallet με την JP Morgan για το 49% των μετοχών της ελληνικής fintech. Στις 25 Ιανουαρίου η JP Morgan ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση της για το 2022 και την απόκτηση του 49% της Viva Wallet με στόχο να επεκταθεί στις πληρωμές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan θα καταβάλει 1 δισ. ευρώ για το 49% της Viva Wallet, με την αρχική ομάδα του ιδρυτή Χάρη Καρώνη να διατηρεί το 51% και το management. Με την επένδυση της JP Morgan η Viva Wallet γίνεται ο πρώτος “μονόκερος” της Ελλάδας με την αποτίμηση της ελληνικής neobank να φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Φυσικά, μια συμφωνία τέτοιου βεληνεκούς, όπως αυτή ανάμεσα στον τραπεζικό κολοσσό και την Viva Wallet, είχε προεκτάσεις πέρα από τα όρια του οικοσυστήματος. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase Jamie Dimon.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Jamie Dimon ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση της JP Morgan αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία» και παράλληλα «επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως η Ελλάδα του 2022 έχει ελάχιστες ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη για το 2021 και νομίζω ότι θα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις μας στον προϋπολογισμό» ήταν μερικά από τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην JP Morgan και τη Viva Wallet, έγινε γνωστό το deal ανάμεσα στην Accusonus, την αναγνωρισμένη πατρινή Startup ηχητικής τεχνολογίας, και την Meta, μητρική εταιρεία του Facebook. Η νεοφυής επιχείρηση του Αλέξανδρου Τσιφλίδη και του Ηλία Κοκκίνη έδωσε τα χέρια με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την εξαγορά της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά της Startup θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη. Ως αιτία της καθυστέρησης θεωρούνται οι τελικοί όροι για την μεταφορά ή μη της έδρας της εταιρείας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των ιδρυτών καθώς και η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Η Meta φέρεται να έχει προτείνει μεταβατική περίοδο με διορισμό του δικού της CEO στην συνέχεια και δικαίωμα μετακίνησης στελεχών σε άλλα γραφεία ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο κολοσσός των social media  θα προχωρήσει στην πρόσληψη εκατοντάδων στελεχών που θα γίνουν στην Ευρώπη, με φόντο το πολυαναμενόμενο project του metaverse, στο οποίο σημαίνοντα ρόλο θα αναλάβει η Accusonus.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Meta πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια αλλάζει σελίδα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας. Όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, η Meta σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με το metaverse στην χώρα μας. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί που θα δημιουργηθεί το νέο κέντρο της Meta για το Facebook, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται η Αθήνα, άλλες περιοχές της Αττικής, ενώ έχει προταθεί ακόμα από ελληνικής πλευράς η Θεσσαλονίκη (ThessINTEC) και η Πάτρα. Οι συζητήσεις με την Meta είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους επιτελείς της να έχουν έρθει σε επαφή με τον διευθυντή του επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες στην συμφωνία- συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, τόσο ο Μάρκος Βερέμης όσο και ο Αρίστος Δοξιάδης.

Το μπαράζ των νέων deals για τις ελληνικές Startups δε σταματάει όμως εδώ. Η αμερικανική Prodege προχώρησε στην εξαγορά της Pollfish του Γιάννη Παπαδάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδικτυακών ερευνών μέσω μιας καινοτόμας SaaS πλατφόρμας. Μέχρι σήμερα η Pollfish έχει σηκώσει 17 εκατ. δολάρια με την τελευταία χρηματοδότηση να είναι 6,3 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2018 από την EBRD με την εταιρεία να έχει χρηματοδοτηθεί από το PJ Tech Catalyst και ιδιώτες επενδυτές.

Εκτός από τα deals εξαγορών της Viva Wallet της Accusonus και της Pollfish, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της Mantis, η οποία προχώρησε σε συγχώνευση με τον όμιλο Ecovium.

Η συγχώνευση τίθεται σε άμεση ισχύ και υποστηρίζει τον στόχο της Ecovium να ιδρύσει μια νέα εταιρεία με έδρα τη Γερμανία ως ένα διεθνή πάροχο βιώσιμων λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η αξία του deal μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή υποστηρίχθηκε από την FSN CapitalPartners, μια κορυφαία εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στη Βόρεια Ευρώπη και σύμβουλο της FSN Capital Funds. Η FSNCapital, με διαχείριση κεφαλαίων 4 δισ. ευρώ και γραφεία στο Όσλο, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Μόναχο, είναι ο κύριος επενδυτής της Ecovium. Με τη στρατηγική κίνηση της Mantis να ενταχθεί στον όμιλο Ecovium, και οι δύο εταιρείες κάνουν ένα σημαντικό βήμα στις αντίστοιχες αναπτυξιακές τους στρατηγικές.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επενδυτικός κόμβος στο χώρο της τεχνολογίας η Ελλάδα

Στη σημασία και τις προοπτικές της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή τις εξαγορές των τελευταίων ημερών. “Το πρώτο βήμα για την προσέλκυση επενδυτών είναι η θεμελίωση αξιοπιστίας. Αυτό κάνει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναδύεται ένα οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αυξανόμενα αποκτά διεθνές αποτύπωμα. Τα συνδυαστικά αποτελέσματα γίνονται ορατά με επενδύσεις όπως αυτή της JP Morgan στη Viva Wallet. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό και δημιουργεί μέρα με την ημέρα όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί επενδυτικός κόμβος στο χώρο της τεχνολογίας. Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η κινητικότητα ως προς το 5G και τη συνδεσιμότητα αναμένεται να αφαιρέσουν πρόσθετα εμπόδια και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις φέρνοντας αυξανόμενα την Ελλάδα στην πρωτοπορία” δήλωσε στο startupper.gr ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χρίστος Δήμας: Το οικοσύστημα καινοτομίας προβάλλει και ταυτόχρονα αλλάζει την Ελλάδα

Εκτός από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα εντυπωσιακά deals αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας: “Η ανάδειξη και ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελεί μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Το Elevate Greece δημιουργήθηκε για την καταγραφή και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών προς όφελός τους, κινητοποιώντας παράλληλα την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των «Επίσημων Υποστηρικτών» του Elevate Greece. Ενδεικτικές δράσεις της Πολιτείας αποτελούν η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για Επενδυτικούς-Αγγέλους, τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση των μετοχών προαίρεσης (stock options), η δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας με χορήγηση κεφαλαίου κίνησης, η διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, καθώς και μέσω των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Μέσα από την πρόσφατη πρωτοβουλία Elevate Greece, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων αρχικά μέσω JEREΜIE, το υπερταμείο EquiFund και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία είναι ενεργός αρωγός στη μεγέθυνση και ωρίμανση του οικοσυστήματος καινοτομίας που προβάλλει και ταυτόχρονα αλλάζει στην Ελλάδα”, τόνισε ο υφυπουργός με δήλωσή του στο startupper.gr.

Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου: Όσο περισσότερες οι επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες, τόσο περισσότερες οι νέες startups που θα δημιουργούνται

Τα deals των ελληνικών Startup σχολίασε επίσης στο startupper.gr ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου συνιδρυτής του Found.ation. “Το 2022 ξεκίνησε πολύ δυναμικά, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια το οικοσύστημα των ελληνικών startups δείχνει ότι έχει αποκτήσει ήδη μεγάλη δυναμική. Το επόμενο στάδιο θα είναι το exit μιας από τις ελληνικές εταιρείες που θα έχει ήδη φτάσει σε επίπεδο unicorn. Κάτι τέτοιο θα έδινε σημαντική ανατροφοδότηση στο οικοσύστημα, καθώς τα στελέχη τους θα είναι πρόθυμα να επενδύσουν σε νέες εταιρείες –είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων είτε ως angels- και θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν νέους επιχειρηματίες τόσο οικονομικά, όσο και με την πολύτιμη εμπειρία τους, έχοντας περάσει από τα ίδια στάδια. Όσο περισσότερες οι επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες, τόσο περισσότερες οι νέες startups που θα δημιουργούνται”.

Απόστολος Αποστολάκης: Έρχονται περισσότερα deals εταιρειών τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια

Τι συμφωνίες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων “χαιρέτισε” μιλώντας στο startupper.gr και ο Απόστολος Αποστολάκης συνιδρυτής και Partner της VentureFriends, κορυφαίο στέλεχος στα ελληνικά VCs. “Οι προοπτικές των ελληνικών startups εδώ και αρκετά χρόνια ήταν θετικές διότι από το 2011 έχουμε δει σταδιακή αλλά συνεπή αύξηση στον αριθμό νέων ιδρυτών, στο εύρος της φιλοδοξίας τους αλλά και στο μέγεθος των διαθέσιμων κεφαλαίων προς επένδυση σε startups. Οι πρόσφατες πωλήσεις εταιρειών τεχνολογίας σε σημαντικές αποτιμήσεις είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη αυτής της θετικής πορείας. Ο αριθμός των σοβαρών εταιρειών τεχνολογίας που ξεκινούν ή δραστηριοποιούνται με σημαντικές προοπτικές σήμερα, αποτελεί προάγγελο για αυτό που θα ακολουθήσει. Παράλληλα οι πωλήσεις startups σε σημαντικές αποτιμήσεις ενισχύουν αυτόν τον ανατροφοδοτούμενο κύκλο. Επίδοξοι ιδρυτές πείθονται για την προοπτική ενασχόλησης με το τεχνολογικό επιχειρείν και οι επενδυτές κεφαλαιοποιούν κέρδη και γίνονται πιο ανοιχτοί στο να επενδύσουν περεταίρω. Παράλληλα τα άτομα που έχουν εμπλακεί ως στελέχη σε startups συνεχίζουν την πορεία τους επενδύοντας τα κέρδη από τις μετοχές τους ως angels investors ή και μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία τους σε νέες πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας. Αν δούμε σήμερα την κατάσταση πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Υπάρχουν αρκετές πολλά υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα ενώ σταθερά δημιουργούνται νέες. Καθώς τα κεφαλαία για startups αυξάνουν, νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες και μεγαλύτερες σε αξία πωλήσεις εταιρειών τεχνολογίας. Την άποψη μας αυτή δεν τη λέμε ελαφρά αλλά την υποστηρίζουμε έμπρακτα με το VentureFriends. Ξεκινήσαμε το 2016 και σηκώσαμε το πρώτο VF fund με συμμετοχή μόνο από ιδιώτες επενδυτές ενώ πρόσφατα ανακοινώσαμε το τρίτο και μεγαλύτερο VentureFriends fund ύψους 100εκ euros για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα και σε μεγαλύτερη κλίμακα να υποστηρίζουμε φιλόδοξους ιδρυτές” δήλωσε ο Απόστολος Αποστολάκης.

Πάνος Παπαδόπουλος: Χρονιά σταθμός για το οικοσύστημα το 2022

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού οικοσυστήματος δήλωσε ο Πάνος Παπαδόπουλος Partner στην Marathon VC. “Ένα οικοσύστημα για να δημιουργηθεί χρειάζεται να καλλιεργήσεις χιλιάδες συνδέσεις επί πολλά συναπτά έτη. Φέτος ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της κοσμογονίας με απανωτές εξαγορές και μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας η τάση αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς μέσα στο 2022 που θα είναι χρόνια σταθμός για το οικοσύστημά μας” ανέφερε στο startupper.gr με αφορμή τις πρόσφατες συμφωνίες των ελληνικών Startups.

Οι επόμενοι μονόκεροι…

Μπορεί η Viva Wallet να έκανε την αρχή ως ο πρώτος ελληνικός “μονόκερος”, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα μείνει μόνη της στη λίστα των ελληνικών unicorns για πολύ καιρό. Persado Hellas, Blueground, PeopleCert και Skroutz παρουσίασαν και την περσινή χρονιά εκπληκτικές επιδόσεις, έχοντας τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών ως εταιρείες με τεράστιες δυνατότητες στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Οι εταιρείες αυτές κατέχουν ηγετική θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται, οι οποίες δεν αποκλείεται να δουν σύντομα την αξία τους να σπάει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων. Ακόμα πέντε σοβαροί υποψήφιοι για να λάβουν το “χρίσμα” του unicorn είναι η Tile DB, η Epignosis, η Workable και η Orfium.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις